Додик: Уставни суд је лакрдија правног система

Лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је да је Уставни суд БиХ "лакрдија правног система". Поновио је да ће тамо где могу да зауставе доношење одлука, то и учинити.

Милорад Додик је након седнице Извршног комитета СНСД-а рекао да је дата подршка одржавању седнице Народне скупштине "на којој ће бити разматрана Информација у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ".

Поручио је да је важно очувати јединство и да је пређена црвена линија деловања.

"Уставни суд БиХ је лакрдија правног система, а спекулативно и манипулативно дјеловање људи који су учествовали у доношењу ове одлуке се издигло изнад права. Они су том одлуком поништили своје раније одлуке. Ово је кривично дјеловање судија Уставног суда које је диктирано из свјетских центара моћи", истакао је Додик.

Поновио је да ће тамо где могу да зауставе доношење одлука, то и учинити.

"А, тамо гдје можемо да одлучујемо да гласамо против. То се данас видјело и у Дому народа. Тако ће бити и у Представничком дому", рекао је Додик.

Уставни суд БиХ је донео одлуку којом се имовина књижи као власништво Босне и Херцеговине, што је, како тврди Додик, "отимачина 94.000 хектара" који припадају Републици Српској. 

На састанку званичника Републике Српске у среду, донета је одлука да представници у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија. 

Милорад Додик је јуче поручио да је "Република Српска кренула на пут изласка из БиХ, с којег нема повратка".

У Уставном суду седи девет судија, од којих су троје странци, а по двоје по правилу из редова три народа.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(субота, 15. феб 2020, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Pa taj zapad stvarno mrzi Srbe i provocira Ruse !

Ajde da vidimo dokle će ovo otići , šta ta kvinta može da uradi , bas me interesuje ?

(субота, 15. феб 2020, 00:44) - anonymous [нерегистровани]

iznudjeno

Jednostavno bojkot

(субота, 15. феб 2020, 00:14) - anonymous [нерегистровани]

Dabome da je tako, ali

"braca" Kvinte to sve blagosiljaju. Znamo zasto, zar ne, vec duge godine.

(петак, 14. феб 2020, 23:51) - anonymous [нерегистровани]

Darko

Naime, BiH nema Vrhovni sud i uopste drugostepeni, ali imaju entiteti, i onda je Ustavni sud preuzeo nadleznosti i bukvalno za svako pitanje se obracaju njima kao da je Vrhovni a ne Ustavni koji samo tumaci da li je nesto ustavno. I sta je jos caka, Visoki predstavnik vise ne namece ali sad to radi Ustavni sud. I sta je jos caka, ako se pobunis, ti si onda apsolutista, kako mozes da ne postujes sud jos govoris protiv stranih sudija a oni su olicenje morala itd. A napravljen je tako da vecinu u odlucivanju od 9 imaju Bosnjaci i strane sudije, i donose odluke 5:4. Svaka cast Dodiku, bori se ko lav.

(петак, 14. феб 2020, 23:45) - anonymous [нерегистровани]

Ustavni sud

Ne smije biti iznad entiteta i konstitutivnih naroda, a sve odluke istog ili bilo koje zajednicke drzavne institucije moraju da se donose konsenzusom sva 3 konstitutivna naroda. Tako je u svim drzavama sacinjenim iz vise entiteta i konstitutivnih naroda, kao sto su Belgija, Britanija, Kanada itd.

(петак, 14. феб 2020, 22:45) - Петрија [нерегистровани]

Уставни суд!!!

Уставни суд БиХ је у потпуности политички инструментслизован. Заступа интересе Западних сила и раде на унитаризацији БиХ. Судије странци и судије Бошњаци прегласавају остале судије, и то је систем преко ког обарају Дејтонски споразум.

(петак, 14. феб 2020, 21:34) - Петрија [нерегистровани]

Диктатура

Диктатура која се успоставља преко Уставног суда. Веома опасна матрица. Зато свака држава јако треба да води рачуна ког бира у Уставни суд, а и у све остале судове. Кад се судство одметне, јако гадна ствар.. Покушај судске диктатуре се десио у Пољској, али Пољаци су то довели у ред, упркос роптања бриселске бирократије

(петак, 14. феб 2020, 21:33) - Воронцов [нерегистровани]

Када би се судије држале права?

Када би судије поштовале правну науку онако како су их на факултетима учили онда уопште не би било од значаја ни из које је државе неки судија нити којој нацији припада. Судија уставног суда, на пример, обавезно би се држао устава и не би му падало на памет да он замишља да он пише устав то јест да га тумачи како му је воља, а не онако како у уставу пише.

(петак, 14. феб 2020, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Sud - farsa

Najjednostavnije: Bojkotovati Sud i drzavne institucije!