Читај ми!

Две деценије од распада СФРЈ

На данашњи дан, пре 20 година, одлукама словеначког и хрватског парламента о издвајању из тадашње СФРЈ, званично је започет распад бивше Југославије.

Словеначки парламент је 25. јуна 1991. усвојио акт "Темељна повеља о самосталности и независности Словеније", позивајући се на резултате плебисцита. Тог дана увече је на Тргу републике у Љубљани одржана свечаност проглашења самосталности.

Истог дана, пре две деценије, Хрватски сабор је, након уставне одлуке о суверености и самосталности, покренуо поступак за међународно признавање нове државе.

Према Брионској декларацији, која је потписана 7. јула, а коју су усвојили и представници Европске заједнице, у склопу разрешавања кризе и ратних сукоба у тадашњој СФРЈ, одлука о суверености и самосталности је одложена на три месеца.

И док је плебисцит о самосталности и независности Словеније одржан крајем 1990. године и на њему се 88,5 одсто грађана изјаснило за независност, референдум у Хрватској одржан је 19. маја 1991. године и на њему је 94,17 одсто било за одлазак из заједничке државе.

У ноћи после усвајања одлуке о државној самосталности и суверености Словеније, јединице ЈНА кренуле су ка граничним прелазима СФРЈ у Словенији, а Словенци су их дочекали барикадама.

Борбе су трајале десет дана, а завршене су уз асистенцију Европске заједнице (ЕЗ), на Брионима, где је донета Заједничка декларација о мирном решавању југословенске кризе, познатије као Брионска декларација.

Њоме су договорени прекид ватре у Словенији, повлачење ЈНА из те републике и наставак преговора о будућности СФРЈ. Председништво СФРЈ гласовима представника Београда и Љубљане одлучило је да се ЈНА повуче из Словеније, што је и учињено почетком јула.

Прва земља која је признала Словенију била је Немачка, 23. децембра 1991. а ускоро су то учиниле и остале чланице тадашње ЕЗ (данашња ЕУ). Словенија је у Уједињене нације примљена 22. маја 1992. године.

Хрвати су, након истека Брионског мораторијума 8. октобра 1991. донели Одлуку о раскиду државно-правних веза са Југославијом. Издвајање Хрватске изазвало је крвави рат који се касније проширио и на Босну и Херцеговину, а погинули, расељени и унесрећени бројали су се на свим странама у том сукобу.

Истовремено одвијало се међународно признавање Хрватске, тако да су је 15. јануара 1992. године признале све тадашње чланице ЕЗ, њих 12.

Економско напредовање или назадовање

Две деценије после почетка распада Југославије бившим чланицама некадашње државе слабе су шансе за бољи живот, слажу се економисти.

Изузетак је донекле Словенија, мада чак и тамо, како тврди економиста Радо Пездир "иако смо у ЕУ, имамо тајкуне, неефикасно судство, а здравствени и пензиони фонд се распадају".

Хрватска данас има бруто домаћи производ око 46 милијарди евра или око 10.000 евра по становнику, али и спољни дуг од око 45 милијарди евра.

Словенија је 2008. године по глави становника остваривала око 28.000 долара, односно 93 одсто просека ЕУ. Словенија је прва нова чланица ЕУ која је прихватила европску валуту евро, 2007. године.

Кад је реч о Србији, економиста Мирослав Здравковић каже за Танјуг да су све земље источне Европе, изузев БиХ и Србије, надмашиле вредност бруто домаћег производа из 1989. године.

И док је Словенија повећала БДП за око 60 одсто од 1990. године, Хрватска је повећала за 13 до 14 одсто, Македонија око 20, Србија и БиХ имају за око 25 одсто мањи БДП него 1990. године, а преко 30 одсто мањи у односу на 1989. годину.

Кад је реч о просечној плати у Србији, она је достигла номиналну вредност у еврима из 1990. године, али је реална вредност битно нижа. У односу на 1989. годину смањен је и број запослених.

"У 1989. години у фирмама је радило 2.246.131 лица, а у 2010. години 1.347.680 лица, тачно за 40 одсто мање. У индустрији је тада радило 920.710 лица, а у 2010. години 374.683, мање за 60 одсто", напомиње Здравковић.

Најдрастичнији је раст броја пензионера, од 904.579 у 1990. години до 1.629.973 лица у априлу ове године, и то без војних пензионера.

број коментара 74 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. јун 2011, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

politicari

Politicari okrenite se i pogledajte put kojim ste prosli.Pun je bola krvi i suza.Generacija djece bez djetinjstva,groblja puna nevinih neduzni narod se nalazi od sjevernog do juznog pola i od nultog do 360og merdijana to ste uradili vi uz pomoc zlocinaca svenarodnih izroda (tu spravom ubrajam i vas koji sami sebe proglasiste nevinima i pritom za pocinjeno sebi dodjeliste ordene heroja ?)gdje ce vam duse,mislim da i sami znate jer tamo necete moci stititi jedni druge.Sve drzave svijeta zajedno nisu vrijedne jednog izgubljenog djetinjstva a kamoli zivota a koliku je cijenu za ova cuda od drzava platio ovaj jadni i neduzni balkanski narod.U buducnosti je istina a i sami znate kakve cete atribute dobiti. Stidite se.

(понедељак, 27. јун 2011, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Komunisitcka sfrj je bila samo jedna od nakaznih komunisitickih drzava, titov pasaluk i tamnica za Srbiju. Kamo srece da nikada nije ni nastala, Srbija bi imala svoj normalan kontinuitet i bila sada jedna fantasticna moderna drzava.

(недеља, 26. јун 2011, 12:37) - pionir [нерегистровани]

zivi,zivi

...ostace u knjigama prica o nama
Balkan krajem jednog veka..
svako pleme crta granicu,
svi bi hteli svoju stranicu,
tope se snovi kao sante..,
ej Komandante..
..a gde smo mi naivni sto smo se dizali na"Hej Sloveni"?
..nisam lutak da me naviju, naviknut na Jugoslaviju.
Sve druge baklje bez mene plamte..
moj Komandante(Requiem,Balasevic)

Al` neka..bacice se,tako,neki lik i na njihov spomenik jer sve se menja i sve tece covece

(недеља, 26. јун 2011, 09:40) - anonymous neregistrovani [нерегистровани]

teska vremena...

Cudan narod smo mi srbi,sve spone sa susedima sami smo ukidali pa sada se zalimo.Neka slave pametni,mi smo bili ti,nasi pametnjakovici koji smo pregazili tadasnji ustav SFRJ,pa redom sve ustave i zakone koji su postajali da bi stforili veliku Srbiju.Ne da to nije bilo moguce nego i platili veliku cenu za to.Ako nastavimo na isti nacin bicemo stesnuti maksimalno a neke pojave su vec na vidiku.

(недеља, 26. јун 2011, 03:11) - anonymous [нерегистровани]

RE Odgovor na apsurd

Ma sta ti naprica, majke ti!? Srbe u Hrv krajnu doveli Austrougari i stvorili tzv "vojnu krajnu" kao bufert zonu prema Osmanlijama! Srbi su bili prva linija odbrane za A-U monarhiju! Da nije bilo A-U, Srba nebi bilo u HRV u tolikom broju ka o do 1995! SAD su vam dele tzv "republiku srpsku"!

(недеља, 26. јун 2011, 02:35) - anonymous [нерегистровани]

Super Odgovor

Slazem se sa tvojim odgovorm.... Cudan smo mi nardo, volimo da se raspravljamo o nacionalnosti i teritoriji a necudi me kad je nikada nismo ni imali kako treba, svaki svetski rat ili osvajanja velikih imperija so najvise prosli kroz nasu teritoriju tako da smo mi malo internacionalna nacija ustvari vise smo internacionalniji nego Ujedinjene Nacije. Tako neomjte da se raspravljate vise, da se svadjate i da vam je ponos o vasoj nacinalnosti i veri vece nego ponost o boducnosti vasih novih generacija. Nacionalnost i Religjia su razlog za sve ratovoe, ponos u takve gluposti dokazuje ektrimno malu intelegenciju osobe, a za politicare Religija i Nacionalna ponos su med za njihove taktike. POSTANITE UJEDINJENI VEC JEDNOM

(субота, 25. јун 2011, 23:54) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor na "Koji apsurd"

Ma šta pričaš bre , seti se ko ti je omogućio da živiš u slobonoj državi - to su bili Srbi koji su posle Prvog svetskog rata mogli imati "veliku" Srbiju koja bi obuhvatila sve teritorije na kojoj žive Srbi i danas bi takva Srbija bila moćna zemlja u kojoj bi svi bili srećni , dok bi vi živeli na državi veličine današnje slovenije AKO NE I MANJE - ali mi smo bili toliko dobri , i gajili smo prema vama slepu ljubav , nazivali vas "braća" Hrvati i ujedinili se sa vama ... I to je bila najveća greška u istoriji Srba i Srbije i ostaće najveća greška ZAUVEK.

(субота, 25. јун 2011, 23:26) - Susjed [нерегистровани]

Hrv "germanizovana"

Ovome koji piše da bi bez Srba Hrvatska bila "germanizovana" - prijatelju dragi da smo bar bili te sudbine! Vjeruj bolji je germanski sustav 1000 puta od toga da nam vladaju Turci, Srbi ili danas naši domaći, Hrvati. Sve jedan gori kriminalac i zločinac...
Da nas bar netko hoće okupirati....

(субота, 25. јун 2011, 23:05) - anonymous [нерегистровани]

Ovome sto pije...

Ovome sto pije, nadam se da ce da mu presedne taj sampanjac, pogotovo sto se raduje rasturanju Srbije!

(субота, 25. јун 2011, 23:04) - anonymous [нерегистровани]

СФРЈ

Svakо ima pravo na sopstveno mišljenje. Ako je Jugslavija bila greška za Srbiju, kako to da danas Srbija ima niži BDP nego u SFRJ? Verujem da mnogi imaju objašnjenje, ali činjenica je činjenica. Možda bi mogli da vidimo razlog u odlukama srpskog kralja posle prvog svetskog rata ili seobi sa Karpata? Poštujmo istoriju, koncentrišimo se na sadašnjicu.