Читај ми!

Орбан опрезан због миграната, могућа ограда и према Хрватској

Мађарски премијер Виктор Орбан најавио је да ће та земља градити ограду ка Хрватској, уколико избеглице почну да долазе и из правца те земље. Заговорници квота за мигранте и сами знају да то није решење, оценио је Орбан, истакавши да "већина илегалних миграната нису избеглице".

Орбан је на конференцији у Бриселу изјавио да је приоритет Будимпеште да ојача спољну границу Европске уније, односно границу Мађарске са Србијом, и да ће учинити исто на граници са Хрватском, уколико избеглице почну да користе тај пут, преноси Танјуг.

Орбан је навео да је Мађарска против примања много избеглица, који су претежно муслимани.

"Не желимо да имамо велики број муслимана у нашој земљи", рекао је Орбан и подсетио какво је било искуство Мађарске са отоманском владавином, пренео је Ројтерс.

Орбан је навео да званичници ЕУ нису понудили да преместе тражиоце азила из Мађарске, али да ће размотрити систем квота уколико им такав начин распоређивања избеглица буде понуђен.

Размештање илегалних миграната међу државама чланицама ЕУ је илузорно решење", оценио је Орбан.

У извештају немачког листа Велт се наводи да Европска комисија разматра пресељење 54.000 миграната из Мађарске у друге земље чланице ЕУ, што је Орбан окарактерисао као "блефирање", истичући да се те бројке нису разматрале у разговорима у којима је учествовао у Бриселу.

"Заговорници система квота знају да то није решење"

"А систем квота је морално тешко питање", навео је Орбан, додајући да то није решење и да чак његови заговорници то знају.

Орбан је навео да нико не говори о томе да ли ће мање избеглица долазити после увођења система квота и не поставља се питање "шта ће се десити када се избеглице разместе и како ће бити могуће да их задрже у земљи која им додељена".

Мађарски премијер је рекао да се Европа данас не суочава са избегличком кризом, јер, како је нагласио, "већина илегалних миграната нису избеглице".

"Статистика говори да расте број миграната из земаља где нема рата. Ако наставимо досадашњу европску политику, 10 милиона ће доћи миграната у Европу", рекао је Орбан.

Напомиње да људима не треба будити лажну наду и ширити илузије да вреди долазити, јер ће бити враћени, додајући да Мађарска не може све да их прими.

"У Европи нико не говори има ли овоме краја. Ово нема смисла. Морају се заштитити спољне европске границе. Мађарска зато поступа правилно када подиже зид", сматра Орбан.

Парламент Мађарске ће сутра усвојити измене закона којима ће увести потпуно нови режим на мађарској граници, уз полицију и војску.

Од 15. септембра Мађарска покреће кампању у транзитним земљама, да не вреди полазити на пут и плаћати кријумчаре људи.

Орбан истиче да Мађарска мора да заштити своју и шенгенску границу, придржавајући се Споразума из Даблина, Фронтексових правила и Шенгенског кодекса.

Будимпешта је према Србији подигла ограду од бодљикаве жице дугу више од 170 километара. Сада предстоји изградња палисаде високе око четири метара.

Мађарски војници су 3. августа почели изградњу ограде која би требало да спречи да границу прелазе илегални мигранти који покушавају да уђу у Европску унију.

Више од 100.000 миграната стигло је ове године у Мађарску преко Балкана, већином из ратних зона попут Сирије, Ирака и Авганистана.

Скоро сви мигранти подносе захтев за азил у Мађарској, али покушавају да се домогну богатијих европских земаља Немачке, Шведске или Велике Британије.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(петак, 04. сеп 2015, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

re; Madjare hitno izbaciti iz EU....

a ti si kao u EU I pitas se???

(петак, 04. сеп 2015, 10:38) - Biba [нерегистровани]

A možda su...

Možda su Mađari u pravu, tako će jedino moćne svetske sile shvatiti da od ratova po belom svetu ima više štete nego koristi, i da je bolje tim ljudima pomoći u njihovim zemljama, jer je nemoguće nahraniti i primiti ih u tolikom broju!!!

(петак, 04. сеп 2015, 00:26) - anonymous [нерегистровани]

Mađare pod hitno izbaciti iz EU!

Mađari su sa ovakvim izjavama gori i od grčke krize ovo je prevršilo svaku mjeru!

(четвртак, 03. сеп 2015, 21:08) - NemanjaBG [нерегистровани]

Realnost

Ma ljudi sve je to smisljeno,EU isplanirala da se madjari ograde,dali im zeleno svetlo,a sad ih kao malo negoduju,a sve u smislu,uradi ovako,ja cu malo da te kritikujem,a svima lepo,osim tim namucenim migrantima....

(четвртак, 03. сеп 2015, 20:57) - anonymous [нерегистровани]

Toooo

Samo nastavi Evropo. Kad već drugi ne mogu da se ograde od vas, ogradite se vi u kavez. I ne otvarajte.

(четвртак, 03. сеп 2015, 20:30) - balkanac [нерегистровани]

ograda

Pametnjakoviću!!! Da imaš i malo pameti ogradio bi se prema Americi, a ne prema komsijama...

(четвртак, 03. сеп 2015, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Malo nejasno,

a prema Rumuniji ?

(четвртак, 03. сеп 2015, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

Izbeglice

Da su znali da će se naći u gorem paklu od onog od koga beze nikad u Madjarsku ne bi išli !