Читај ми!

Путин са Бајденом о америчкој контрапонуди; САД спремне за разне сценарије

Председници Русије и САД разговарали су сат времена о Украјини. Џозеф Бајден каже да је Америка спремна за све сценарије, док Владимир Путин наводи да Запад није довољно притиснуо Украјину, како би је навео да поштује споразуме из Минска. Власти у Кијеву поручују грађанима да остану мирни и јединствени. Уследио је протест - демонстранти поручују да ће се "одупрети".

Руско Министарство спољних послова саопштило је да су пре двојице председника разговарали шефови дипломатија, Сергеј Лавров и Ентони Блинкен.

"Реакција Вашингтона и Брисела на нацрте руско-америчког споразума и споразума са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама које смо предали игнорише одредбе које су за нас фундаменталне, пре свега одредбе да се Алијанса неће даље ширити и да ударно оружје неће бити распоређено у близини руских граница", наводи се у саопштењу издатом након разговора Лаврова и Блинкена.

Та питања ће, како се наводи, "бити централна" у процени докумената добијених од САД и НАТО-а и "то ће бити стављено до знања" америчкој страни.

Лавров се осврнуо и на, како каже, пропагандну кампању о "руској агресији" против Украјине, истичући да тежи провокативним циљевима и подстиче власти у Кијеву на саботажу Минских споразума и "погубне покушаје насилног решавања 'проблема Донбаса'".

Блинкен је, иначе, јуче рекао да би инвазија могла да почне у било ком тренутку, па чак и за време Зимских олимпијских игара у Пекингу, које трају до 20. фебруара.

Телефоном су разговарали и министри одбране, Сергеј Шојгу и Лојд Остин.

За то време, влада у Кијеву је поручила својим грађанима да је од "кључне важности да сви остану мирни и јединствени и да се избегну акције које подривају стабилност и изазивају панику".

Американци повлаче и 150 војника из Украјине

Стејт департмет је наложио особљу америчке амбасаде у Кијеву које не обавља хитне послове да напусти Украјину због, како је наведено, сталних извештаја о гомилању руске војске на граници са Украјином.

Претходно је Џо Бајден позвао америчке држављане да одмах напусте Украјину и поручио да неће слати војнике да их спасу када буду бежали из земље, уколико је Русија нападне.

Уследила је и одлука да се повуче и 150 припадника Националне гарде Охаја, који у Украјини врше обуку тамошњих војника, рекла су два званичника, која су хтела да остану анонимна.

Део свог особља из амбасаде повлачи и Русија, а Шведска је поручила својим држављанима да што је пре могуће оду из Украјине. Тренутно их је тамо 200-300. Исти апел својим држављанима већ су упутиле Британијa, Аустралија, Нови Зеланд, Немачка, Италија, Холандија, Естонија и Израел.

И Анкара је реаговала, саветује Турцима да не путују на исток Украјине.

Већ месецима је напето на истоку Европе. Вашингтон и НАТО упорно упозоравају да је могуће да ће Русија извршити инвазију на Украјину, док Москва поручује да јој то није намера и тажи безбедносне гаранције. 

Ипак, руски председник је у разговору са француским колегом Емануелом Макроном рекао да ће, у случају да Украјина постане чланица НАТО-а или покуша да заузме Крим, европске земље бити увучене у војни конфликт с Русијом.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара