Читај ми!

Руски војници из контингента ОДКБ вратили се из Казахстана

Свих десет руских војних траспортних авиона са припадницима Оружаних снага Руске федерације из мировног контингента Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ) вратили су се из мисије у Казахстану и слетели на аеродром у Иванову у централној Русији, саопштено је из министарства одбране Руске Федерације.

Након што је и последњи војни транспортни авион слетео на аеродром у Иванову, одржана је пригодна церемонија добродошлице.

Потом су припадници руске војске са својом опремом транспортовани у своје матичне базе, саопстило је руско министарство, преноси ТАС.

Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев затражио је 5. јануара помоћ ОДКБ-а, пошто су протести због поскупљења горива прерасли у нереде и сукобе са снагама безбедности.

Савет колективне безбедности ОДКБ-а одлучио је да пошаље снаге у Казахстан у циљу нормализације ситуације у земљи.

У операцији су учествовали војници из Русије, Белорусије, Јерменије, Киргистана и Таџикистана. Њима је поверена заштита стратешки важних објеката.

У четвртак је саопштено да је мисија ОДКБ-а успешно завршена, а у петак ујутру мировњаци из Јерменије и Таџикистана вратили су се у своје земље.

Према подацима власти Казахстана, у нередима у тој земљи је погинуло 17 припадника снага безбедности, а више од 1.300 људи је повређено.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се