Читај ми!

Демонстранти заузели аеродром у Алматију, Токајев затражио помоћ Русије и ОДКБ-а

Осам особа страдало је у наставку сукоба демонстраната и полиције у највећем граду Казахстана, Алматију. Демонстранти успели да заузму аеродром. Председник те земље Касим-Жомарт Токајев позвао у помоћ Организацију уговора колективне безбедности (ОДКБ).

У телевизијском обраћању, председник Казахстана је рекао да одмах преузима вођство у Савету безбедности, односно улогу у којој је Нурсултан Назарбајев наставио да има значајан утицај након неочекиваног повлачења са места председника 2019. године, преноси Ројтерс.

Касим-Жомарт Токајев обећао је да ће остати без обзира на све, јер је по Уставу његова дужност да буде заједно са народом.

"Без обзира на све, ја ћу остати у главном граду. То је моја дужност по Уставу да будем заједно са народом. Савладаћемо овај мрачни период у историји Казахстана. Изаћи ћемо из тога јаки", изјавио је Токајев, а преноси руска агенција Тaс.

Ројтерс преноси да је у сукобима страдало осам особа.

У међувремену, Токајев се и други пут обратио јавности, позвавши Русију да помогне Казахстану у превазилажењу онога што је он назвао "терористичком претњом".

Рекао је да "терористичке банде обучене из иностранства" отимају зграде, инфраструктуру и оружје.

Према његовим речима, преузели су контролу над аеродромом у Алматију и као и над пет авиона, од којих неки припадају страним компанијама.

"Алмати је нападнут, уништен, вандализован, становници града постали су жртве напада терориста, бандита, наша дужност је да предузмемо све могуће радње да
заштити нашу државу", истакао је Токајев.

Нагласио је да је затражио помоћ Организацију уговора колективне безбедности (ОДКБ), војни савез који чине Русија, Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан.

Након што је казахстанска влада поднела оставку, а председник Казахстана увео ванредно стањедемонстранти у Алматију су раније данас наставили да се сукобљавају са полицијом која користи специјална средства – сузавац и шок бомбе.

Дописник РИА Новости јавља да су демонстранти наоружани палицама и металним шипкама упали у кабинет градоначелника и запалили га, а покушали су да упадну и у резиденцију председника.

Протести у Алматију су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту, на западу Казахстана, након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво