Читај ми!

Војска контролише све прилазе Алматију, пуцњава у предграђу

Највећи казахстански град Алмата у потпуности је окружен контролним војним пунктовима, са десетинама војника и оклопних возила који су на њима распоређени.

Tанјуг преноси наводе агенције Тас да војници детаљно контролишу све аутомобиле и документе путника на свим излазима из Алматија.

У највећем граду Казахстана у 20 сати по локалном времену на снагу је ступио полицијски час који је најављен сиренама.

Полицијски час ће трајати до седам часова ујутро, а власти су апеловале на становнике тог града да остану мирни и не напуштају домове без потребе, јављају РИА Новости.

Како преноси Спутњик, у предграђима Алматија чују се пуцњи, а реч је, како се наводи, о наставку "антитерористичке операције" која је покренута синоћ.

МУП Казахстана није потврдило наводе о борбама у предграђу највећег казахстанског града, а Спутњик наводи и да се борбе воде на саобраћајној магистрали Алмати – Бишкек већ неколико часова у близини градића Рајимбек.

Раније данас, Kарим Масимов, бивши шеф Националног безбедносног комитета, и још неки званичници ухапшени су под оптужбом за велеиздају, док је председник Казахстана Касим Жомарт Токајев прогласио 10. јануар Даном жалости. 

Аеродром у граду биће затворен до даљег, иако је раније данас саопштено да ће бити отворен 10. јануара.

Ситуација у Казахстану почела је да се нормализује синоћ након вишедневних нереда који су прерасли у крваве сукобе са полицијом.

Токајев је претходно у обраћању нацији саопштио да је издао наређење да се отвара ватра на "терористе" без упозорења.

На позив Токајева стигли су и припадници руског и белоруског контингента мировних снага Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), а до сада је слетело више од 70 авиона. 

Преко друштвених мрежа огласила се група наоружаних мушкараца који себе назива "Казахстанским ослободилачким фронтом" запретила снагама ОДКБ-а и позвала официре војске на државни удар.

Протести у Казахстану, где је тренутно на сназу ванредно стање, избили су 2. јануара у региону Мангистау због скока цена горива, да би се касније проширили на више градова, укључујући Алмати, и прерасли у масовне нереде и пљачке.

У сукобима учесника протеста са војском и полицијом, према подацима Министарства унутрашњих послова, погинуло је 26 особа, процењује се да је рањено више од 1.000 људи, док је 3.811 особа ухапшено.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво