Читај ми!

Руски мировњаци стигли у Казахстан, Запад упозорава на поштовање људских права

Прве јединице руског контингента мировних снага су војним транспортним авионом стигле у Казахстан. Из ЕУ и САД стижу поруке да се права и безбедност цивила морају поштовати. У сукобима полиције и демонстраната у тој земљи више десетина људи је погинуло, а више од 1.000 је повређено.

У Казахстан су стигли припадници руског контингента мировних снага Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), саопштило је руско министарство одбране, а пренео је Тас.

Како се наводи, јединице 45. посебне бригаде Ваздухопловних снага упућене су из сталне базе на аеродром Чкаловски.

Авион руских Ваздушно-космичких снага и транспортна авијација послали су припаднике Ваздушно-десантних снага у Казахстан, у склопу ОДКБ, саопштио је раније Секретаријат те организације.

ЕУ и САД упозоравају на људска права 

У међувремену, високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је да права и безбедност цивила у Казахстану морају бити гарантовани.

"ЕУ је спремна да пружи подршку у решавању ове кризе", поручио је Борељ, а пренео Ројтерс.

Изразио је велику забринутост због ситуације у Казахстану, наводећи да је руска војна интервенција у тој земљи вратила сећања на ситуације које треба избегавати.

Поводом ванредне ситуације у Казахстану огласио се и Стејт департмент. Наиме, амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је са казахстанским колегом Муктаром Тилеубердијем.

Како је саопштено, Блинкен је поновио да САД дају пуну подршку казахстанским уставним институцијама и слободи медија, и да се залажу за мирољубиво решење кризе засновано на људским правима, пренео је Ројтерс.

Немири у Казахстану распламсали су се 2. јануара у области Мангистау на југозападу земље, где су грађани протестовали због високих цена горива.

Два дана касније су немири избили у Алматију, на југоистоку земље и другим градовима, где је дошло до сукоба са полицијом.

У сукобима је више десетина људи погинуло, а преко 2.000 људи је ухапшено само у Алматију.

Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев је увео двонедељно ванредно стање и распустио владу. Обратио се Организацији уговора о колективној безбедности ОДKБ за помоћ, па су мировне снаге ОДKБ, укључујући Русију, упућене у ту земљу.

Иначе, чланице ОДКБ су Русија, Јерменија, Белорусија, Казахстан, Киргистан и Таџикистан, а статус посматрача имају Србија и Авганистан.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво