Читај ми!

"Казахстански ОВК" позива официре на државни удар

У тренутку када снаге безбедности Казахстана успостављају контролу над највећим градом у земљи Алматијем, група наоружаних мушкараца који себе назива "Казахстанским ослободилачким фронтом" позива официре војске на државни удар. Још се повремено могу чути пуцњи на улицама Алматија, а досад је ухапшено 3.811 демонстраната.

Вест о "Казахстанском ослободилачком фронту" јавио је Site, портал који прати налоге на друштвеним мрежама повезане са ектремистичким и терористичким организацијама. 

Још се повремено могу чути пуцњи на улицама Алматија, јавља казахстански портал Снага и да  су на Новом тргу одјекнуле експлозије, преносе РИА Новости.

До крвопролића у Казахстану дошло је након што је председник Касим Жомарт Токајев распустио владу, мислећи да ће тако прекинути протесте који су почели због повећања цена горива.

Казахстанско Министарство унутрашњих послова саопштило је да је до сада ухапшено 3.811 учесника протеста широм земље.

Како је раније наведено, 26 "наоружаних криминалаца" ликвидирано, док је 18 полицајаца и припадника националне гарде убијено од почетка протеста.

На позив Токајева стигли су припадници руског контингента мировних снага Организације уговора о колективној безбедности (ОДКБ), а до сада је слетело више од 70 авиона.

Токајев је војсци и полицији дао одрешене руке за употребу смртоносне силе да би у међувремену снаге безбедности преузеле контролу над улицама Алматија

У нереди су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

Токајев недуго потом најавио да ће влада смањити цену течног нафтног гаса и прогласио двонедељно ванредно стање у Алматију и целој Мангистауској области.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво