Читај ми!

Токајев издао наредбу: Пуцајте без упозорења

Казахстански председник Касим-Жомарт Токајев рекао је да је издао наредбу снагама безбедности да пуцају и убију оне које назива бандитима и терористима, а криви их за нереде у земљи у којима је убијено на десетине људи.

Ројтерс јавља да се чини да су снаге безбедности успоставиле контролу у Алматију, али се и даље може чути пуцњава.

Председник Токајев је у телевизијском обраћању рекао да милитанти нису положили оружје и да и даље чине злочине, или их припремају. 

"Борба против њих мора да иде до краја. Ко год се не преда биће уништен. Наредио сам снагама безбедности и војсци да их убију без упозорења", рекао је председник.

Токајев је раније саопштио да је у земљи углавном успостављен уставни поредак.

Казахстански председник окривио је терористе обучене у иностранству за насиље у земљи, најгоре у последњих 30 година, откако је Казахстан прогласио независност. 

Министарство унутрашњих послова је у одвојеном саопштењу истакло да је 26 "наоружаних криминалаца" ликвидирано, а више од 3.000 њих приведено, док је 18 полицајаца и припадника националне гарде убијено од почетка протеста који су избили ове недеље. 

Руско министарство одбране је навело да је више од 70 авиона задужено за довођење руских војника у Казахстан и да тренутно помажу у поновном успостављању контроле на аеродрому у Алматију.

Токајева администрација је навела да руске снаге нису укључене у борбе или "елиминацију милитаната".

Портпаролка Беле куће Џен Псаки рекла је да Вашингтон пажљиво прати долазак руских снага у Казахстан. Пратићемо ситуацију и евентуално кршење људских права и "све акције које би могле да воде заузимању касахстанских институција", рекла је Џен Псаки.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво