Читај ми!

Смирује се ситуација у Казахстану, бивши шеф безбедњака ухапшен због сумње на велеиздају

Седам дана од избијања протеста због растућих цена горива широм Казахстана, власт тврди да су све административне зграде очишћене од изгредника. И даље је на снази ванредно стање. Притворени су Kарим Масимов, бивши шеф Националног безбедносног комитета, и још неки званичници осумњичени за велеиздају. Председник Казахстана прогласио 10. јануар Даном жалости.

У региону Алматија успостављени су антитерористички штабови, преузета је контрола над свим државним зградама, а становници позвани да до даљег буду код куће, све док безбедност на улицама не буде гарантована.

Председник Казахстана Касим Жомарт Токајев прогласио је 10. јануар за дан националне жалости, саопштио је његов представник Берик Уали.

"Због бројних људских жртава током трагичних догађаја у региону и у нашој земљи, председник Казахстана Касим Жомарт Токајев одлучио је да 10. јануар прогласи даном националне жалости", написао је на Фејсбуку Берик Уали. 

Терористи су убијали, палили, крали и силовали – тврди председник Токајев. Догодило се, каже, чак 20.000 терористичких напада у шест таласа. Зато је издао наређење за пуцање без упозорења.

"Нема разговора са терористима, морамо их убити. Гангстери и терористи су веома добро обучени, организовани и под командом једног специјалног центра. Неки од њих и не говоре казашки језик", каже председник Казахстана Касим Жомарт Токајев.

Бивши шеф Националног безбедносног комитета Карим Масимов и још неки званичници  притворени су због сумње на велеиздају, саопштио је безбедносни комитет без навођења више детаља, преноси Ројтерс.

Мешовите војне трупе на тлу Казахстана 

Председник Русије Владимир Путин имао је дуг телефонски разговор са Токајевим током кога су два лидера разменила ставове о мерама које се предузимају за сузбијање немира у Казахстану, саопштено је из Кремља.

Токајев је рекао Путину да се ситуација у Казахстану стабилизује и захвалио руском председнику за распоређивање трупа из земаља чланица Организације споразума о колективној безбедности.

Мешовите војне трупе из Русије, Јерменије, Белорусије, Таџикистана и Киргизије размештају се на тлу Казахстана. Стигло је више од 70 авиона са мировњацима.

"Сви руски војници прошли су специјалну обуку и имају искуство борбе на терену. Генерал-пуковник, командант ваздушних снага, Андреј Сердјуков, преузео је команду над мировним трупама. Аеродром у Алматију је опет под контролом државних снага, а обезбеђени су и Руски конзулат и други важни објекти", наводи Игор Конашенков, портпарол руског Министарства одбране.

Потребно је гарантовати безбедност дипломатским мисијама и заштитити имовину страних компанија и инвеститора.

Сједињене Државе одобриле су добровољни одлазак особља из америчког конзулата у Алматију, упозоривши да ће у случају даљих насилних протеста бити отежан рад америчке конзуларне службе.

Нереди су почели у недељу у провинцији Мангистау која производи нафту на западу Казахстана, након укидања прописа којим је била ограничена цена течног нафтног гаса, популарног горива за аутомобиле, после чега се цена горива повећала за више од 100 одсто.

Токајев је недуго потом најавио да ће влада смањити цену течног нафтног гаса и прогласио двонедељно ванредно стање у Алматију и целој Мангистауској области.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво