Читај ми!

Талибани одржали прву конференцију за медије: Не желимо хаос, жене неће бити дискриминисане

Талибани су у Кабулу одржали прву конференцију за медије и обећали да никоме неће нанети зло, да неће бити освете и да жене неће бити дискриминисане. Са писте у Кабулу поново полећу авиони који евакуишу људе, а Американци тврде да су им талибани обећали да ће цивилима осигурати безбедан пролаз до аеродрома. Шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ каже да ће Унија сарађивати са талибанском владом ако буде поштовала основна права и спречила тероризам.

Због дешавања у Авганистану, који су преузели талибани, заседао је Савет безбедности. Тражи хитан прекид насиља и формирање нове владе. Саопштење, које су предложиле Естонија и Норвешка, наишло је на одобравање свих 15 чланица на ванредном састанку.

Председник САД Џозеф Бајден у обраћању нацији поводом ситуације у Авганистану поручио је да чврсто стоји иза своје одлуке о повлачењу америчких трупа, иако признаје да се ситуација на терену одиграла много брже него што је очекивао. Нагласио је да америчке трупе не могу и не треба да се боре и умиру у рату.

"Наша тренутна војна мисија биће кратка, ограниченог обима и усредсређена на своје циљеве: извући наше људе и савезнике на безбедан начин, што је брже могуће. И када завршимо ову мисију, закључићемо војно повлачење. Завршићемо најдужи амерички рат након двадесет дугих година крвопролића", рекао је Бајден. 

Како су талибани освојили Кабул

Америчке трупе објавиле су повлачење из Авганистана након скоро 20 година војне мисије. Убрзо након тога, уследило је и територијално напредовање талибана.

У недељу су преузели контролу над авганистанском војском и владом, ушавши у престоницу Кабул током викенда.

Истовремено, авганистански председник Ашраф Гани напустио је земљу како би, према његовим речима, "спречио крвопролиће".

Од тог тренутка траје евакуација из Авганистана, а у понедељак су са аеродрома у Кабулу стизале хаотичне сцене грађана који силом покушавају да уђу у авионе. Најмање седам особа је страдало, али се не зна да ли су убијени из ватреног оружја или су погинули у метежу.

Локални званичници су рекли да је данас ситуација много мирнија и да су се многи људи вратили кући. 

Писта на аеродрому у Кабулу поново је отворена после вишечасовне обуставе летова, а кабулски аеродром је тренутно једини излазни пункт из Авганистана.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво