Читај ми!

Српски митраљези, амерички хеликоптери - какво оружје сада имају талибани

Преузимањем власти у Кабулу, талибани су дошли у посед велике количине наоружања и војне опреме авганистанске војске и полиције. Иако су само Американци уложили око 84 милијарде долара за војну помоћ Авганистану, највећи део тог новца је потрошен на одржавање технике и обуку. Највише је уложено у авијацију и оклопна возила, и врло мало у тешко наоружање. Србија је продавала Авганистану митраљезе, пушке и пиштоље.

Према подацима Међународног института за стратешке студије из Лондона, Авганистанска национална армија имала је почетком 2021. године само 20 тенкова Т-55 и Т-62, који су купљени још пре пола века од Совјетског савеза. И још 24 у складиштима.

Нешто је боља ситуација са артиљеријом, али се и ту ради о махом старијим моделима. Од укупно 109 вучних хаубица, 85 је совјетских Д-30 у више варијанти и 24 америчке хаубице М-114 - што су све оружја из времена Хладног рата.

Занимљиво је да у регистру трговине наоружања Уједињених нација стоји да су само САД донирале Авганистану 600 хаубица, Босна и Херцеговина 20, Словачка 24 - али у анализи угледног института из Лондона стоји да их има вишеструко мање.

Најбројнији борбени системи у авганистанској војсци су оклопна возила, којих има више од 1.000 и сва су набављена у последњих десетак година. Највише има возила М1117 МСФВ које је америчка фирма "Текстрон" правила специјално за авганистанску војску. До почетка 2021. испоручено је око 640 возила и од наоружања имају тешки митраљез и бацач граната.

По бројности следе возила Макс Про којих има око 200 и она спадају у категорију МРАП (mine resistant ambush protected). Американци су из својих ратних резерви донирали застарела борбена возила пешадије М113 и после губитака у борбама број расположивих возила је око 170.

Како је Авганистан планинска земља, важну улогу у ратовању имају и минобацачи. Највише има минобацача 82 мм 2Б14 совјетске производње и то 521, а затим следе југословенски М-69 и М-69А у истом калибру и амерички М-252 у калибру 81 милиметар.

Југословенски минобацачи су у Авганистан дошли мањим делом из Словеније, а већим делом из САД - које су у извештају о трговини наоружањем навели да је земља порекла Југославија.

Међународни институт за стратешке студије проценио је бројно стање авганистанске војне авијације на 69 авиона и 157 хеликоптера. Од авиона има 10 наоружаних Цесни, четири транспортних Херкулеса Ц-130Х, 23 транспортне Цесне и 18 транспортних ПЦ-12. Од борбено-тренажних авиона Авганистан има 24 ЕМБ-314 Супер Тукано, од којих је шест стално стационирано у САД због обуке.

Хеликоптерска флота је бројна и највише има руских хеликоптера Ми-17 и то 54. Следе лаки амерички хеликоптери МД-530 којих има 53 и 42 такође америчка УХ-60 Црни Јастреб. Индија је продала 3 хеликоптера "Читал" (Гепард).

За сада је познато да су у Узбекистан прелетели авганистански ваздухопловци са 22 авиона и 24 хеликоптера, али још није познато да ли ће летелице бити враћене талибанским властима.

Авганистан куповао наоружање и од Србије

Регистар трговине наоружања Уједињених нација бележи значајне куповине наоружања за Авганистан у периоду од 2002. до 2020. године. Извештаји се праве на основу пријаве трговине наоружања које свака држава доставља Уједињеним нацијама.

Авганистан је укупно купио 467 оклопних возила, већином из САД и 10 из НР Кине. Набављено је 1.064 артиљеријских оруђа и минобацача, већином из САД, затим 11 авиона, сви из Америке и 124 хеликоптера, из САД и шест из Чешке. Више десетина авиона и хеликоптера је дошло путем донација САД, а куповани су у више земаља од Русије (Ми-17) до Бразила (Супер Тукано).

Најразноврснија је била куповима лаког пешадијског наоружања - пиштоља, пушака и митраљеза. Укупно је набављено око 35.000 пиштоља и револвера, 25.000 пушака и карабина, 30.000 аутомата, 90.000 јуришних пушака, 25.000 лаких митраљеза и око 12.500 тешких митраљеза. У овој категорији Американци нису имали примат, али су посредовали у куповини.

Србија је продала Авганистану значајне количине лаког наоружања. Према извештајима УН-а продато је 975 пиштоља, 416 пушака, 3.900 јуришних пушака, 15.084 лаких митраљеза М-84 и 9.509 тешких митраљеза типа НСВ . То значи да је већина митраљеза у авганистанској војсци и полицији чине српски производи "Застава оружја" из Крагујевца.

Укупно је 20 држава легално продавало оружје војсци и полицији Авганистана. Највећи удео имају Американци, а значај удео у категорији лако наоружања имају и Велика Британија, Румунија, Мађарска, Хрватска и Србија.

Где су 84 милијарде долара америчке војне помоћи

Према проценама западних медија, Авганистан је почетком ове године имао око 13.000 лако оклопљених возила Хамер у војсци и полицији. Испорука Хамера била је стална, јер су током најтежих борби са Талибанима Авганистанци губили и до 100 Хамера месечно.

Американци су такође донирали и више хиљада лаких и тешких камиона, џипова и аутомобила. И Хамери и камиони су интензивно коришћени и веома је упитна њихова исправност.

Хиљаде возила, десетине хеликоптера и авиона су и највреднији комади борбене технике. Да ли долазили као донација или су купљени на тржишту - редовно су се одржавали у исправном стању и рачун су плаћали Американци.

То говори структура америчке помоћи за авганистанску војску и полицију која је усмерена на војску и полицију. За 2019. помоћ је износила 3,92 милијарде, 2020. 4,2 и четири милијарде долара било је предвиђено за 2021. годину. То је четири пута више од војног буџета Авганистана.

Две трећине америчке војне помоћи од 2019. до 2021. отпада на ставку "издржавање" и односи се на набавку резервних делова и одржавање борбених система, који су највећим делом радиле америчке фирме. Једним делом и кроз обуку техничара авганистанске војске.

Набавка борбене и неборбене технике, чинила је у просеку 10 до 20 одсто помоћи, а остатак је изградња инфраструктуре и обука авганистанске војске и полиције.

Највећи изазов за талибане у наредном периоду, бар када је о војсци реч, биће одржавање борбене технике пре свега авиона и хеликоптера, али и оклопних возила. Американци су за ову фискалну годину (од 1. новембра 2020. до 31. октобра 2021. године) за одржавање наоружања издвојили 2,7 милијарди долара - што значи да ће талибани ако хоће добро опремљену војску морати добро да одреше кесу.