Читај ми!

Прва конференција талибана: Не желимо хаос у Кабулу, дозволићемо женама да раде и студирају у нашим оквирима

Талибански портпарол Забихулах Муџахид појавио се први пут пред камерама и одржао прву конференцију за медије након уласка талибана у Кабул. Истиче да Авганистан више неће бити бојно поље, да нико неће бити повређен и да жене неће бити дискриминисане.

Портпарол талибана Забихулах Муџахид је на конференцији за медије у Кабулу рекао да су након 20 година борби ослободили земљу и протерали окупатора.

Истакао је да је легитимно право сваке државе да буде независна и да је ово поносан тренутак за целу нацију.

Уверава да су талибани, зарад мира и стабилности у држави, опростили свима који су се борили против њих и да је непријатељствима дошао крај.

"Уверавамо све да Авганистан више није бојно поље. Не желимо никакве спољне или унутрашње непријатеље и сукобе", рекао је Муџахид.

Нагласио је да талибани не желе да виде хаос у Кабулу и да никоме неће нанети зло.

"Наш план је био да се зауставимо пред вратима Кабула како би се процес транзиције могао несметано завршити. Нажалост, претходна влада је била толико неспособна да њихове снаге нису могле да осигурају безбедност. Морали смо нешто да учинимо", објаснио је Муџахид.

Наглашава да су морали што пре да уђу у Кабул како би осигурали безбедност становништва.

"Жене ће радити раме уз раме са нама" 

Муџахид уверава међународну заједницу да нико неће бити повређен. Каже да контролишу све границе и озбиљно раде на формирању владе.

"Не желимо проблемe са међународном заједницом. Имамо право да поступамо у складу са својим верским принципима. Друге земље имају различите приступе, правила и прописе. Авганистанци имају право да имају своја правила и прописе у складу са нашим вредностима", истакао је Муџахид.

Истакао је да су посвећени поштовању права жена према шеријатском систему и да ће оне радити раме уз раме са мушкарцима у оквиру исламских закона, али није објаснио шта то тачно значи у пракси.

"Уверавамо међународну заједницу да неће бити дискриминације. Жене ће радити раме уз раме с нама. Дозволићемо женама да раде и студирају у нашим исламским оквирима. Биће веома активне у нашем друштву, у нашим оквирима", истиче Муџахид.

Каже да не желе да било ко напусти земљу и да ће безбедност из дана у дан бити на све већем нивоу. 

"Млади који су одрасли овде, не желимо да они оду. Они су наше богатство. Нико им неће покуцати на врата и питати их за кога су радили. Биће на сигурном. Нико неће бити испитиван нити прогањан", обећава Муџахид.

Рекао је и да медији морају да буду непристрасни, али да у њима ништа не сме да буде против исламских вредности.

"Медији не би требало да раде против националног јединства, не би требало да промовишу поделе, а требало би да раде на заједништву земље", истакао је Муџахид.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се