Читај ми!

Механизам у Хагу сутра изриче коначну пресуду Ратку Младићу

Коначна пресуда некадашњем команданту Главног штаба Војске Републике Српске Ратку Младићу биће изречена сутра, саопштено је из Међународног механизма за кривичне судове.

Жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу објавиће у уторак, у три сата после подне, другостепену пресуду Ратку Младићу, објављено је на сајту Механизма.

Првостепеном пресудом Хашког трибунала, чији је рад наследио Механизам, Ратко Младић је у новембру 2017. године осуђен на доживотни затвор.

Према информацијама Танјуга, Младић ће лично присуствовати изрицању пресуде, као и његов син Дарко.

Браниоци Бранко Лукић и Драган Иветић, међутим, неће бити на изрицању пресуде, јер нису у могућности да приступе суду у Хагу, нити да изрицање пресуде прате видео-конференцијском везом.

Због изостанка бранилаца, Жалбено веће је одлучило да Младићу, само за ово рочиште, омогући присуство правног саветника, адвокатицу Пету Луиз Багот (Peta-Louise Bagott) која ће према одлуци Већа заступати Младићеве интересе.

Портпаролка Механизма за кривичне судове у Хагу Хелена Еглстон није желела да коментарише у каквом здравственом стању Младић исчекује коначну пресуду.

"Механизам је омогућио свим странама у поступку и Ратку Младићу да буду присутни у судници или прате изрицање пресуде путем видео-линка са других локација", рекла је Еглстон новинарима у Хагу.

Дарко Младић и Бранко Лукић очекују ослобађање 

Дарко Младић је за Танјуг рекао да од жалбеног већа очекује више професионалног интегритета.

"Ми смо у жалби показали на колико је све начина првостепено веће (Хашког трибунала, који је наследио Механизам) демонстрирало и пристрасност, извртање чињеница и убацивање ствари које уопште нису биле у оптужници, нити је дата прилика да се о њима расправља", рекао је Дарко Млади.

По свим тим основима, како додаје, одбрана је у жалби показала да је првостепено веће погрешно пресудило и да очекује да се то уважи и да генерал сутра буде ослобођен.

Aдвокат Бранко Лукић очекује да ће жалбено веће Механизма за кривичне судове у Хагу, уколико је анализирало доказе одбране, сутра или ослободити његовог брањеника или наложити понављање суђења.

Међутим, како додаје адвокат, уколико опет буде политика на сцени – "онда неће ни бити донета пресуда него политички проглас".

Лукић истиче да првостепена пресуда Хашког трибунала полази од пресуђених чињеница из ранијих пресуда против босанских Срба, у чијем доношењу су учествовале и судије из Младићевог првостепеног већа.

"Првостепена пресуда је велика диверзија првостепеног већа. Они су на тај начин избегли да анализирају доказе које смо ми поднели. Одлучили су да доказе одбране уопште не гледају, да не би морали да признају погрешке у ранијим пресудама", рекао је Лукић.

За шта је Младић осуђен првостепеном пресудом 

Младић је првостепеном пресудом осуђен на доживотни затвор, са образложењем да је "значајно допринео извршењу геноцида у Сребреници и других ратних злочина почињених на територији Босне и Херцеговине". Осуђен је по десет, од 11 тачака оптужнице.

Ослобођен је само оптужбе за геноцид у шест општина – Фоча, Кључ, Котор Варош, Приједор, Сански Мост, Власеница.

Жалбе на пресуду су уложили и тужилаштво Механизма и Младићеви браниоци.

Одбрана је затражила ослобађајућу пресуду по свим тачкама оптужнице, док је Тужилаштво затражило да се Младић прогласи кривим, поред Сребренице, и за геноцид у другим општинама.

О жалбама у уторак одлуку доноси Жалбено веће, које првостепену пресуду може да потврди у целости, да је преиначи у појединим деловима или у погледу казне, или да је укине у целости и наложи понављање суђења.

Суђење генералу ВРС почело је у мају 2012. године, а окончано је 15. децембра 2016. године.

Младић је ухапшен у мају 2011, након 12 година скривања, у месту Лазарево у Србији, и изручен Хагу.

Током суђења негирао је кривицу, а са тимом својих бранилаца покушао је да оспори наводе тужилаштва и исказе сведока.

Будући да је лошег здравственог стања, његова породица и браниоци су више пута тражили да му се омогући лечење на слободи, али Хашки трибунал, а после ни Механизам, те захтеве до данас није усвојио.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво