Жалбени поступак Младићу, Тужилаштво тражи осуду и за шест општина

Тужилаштво Механизма за кривичне судове у Хагу предложило је судијама жалбеног већа Механизма да усвоје његову жалбу и некадашњег команданта Војске Републике Српске Ратка Младића прогласе кривим по још једној тачки оптужнице по којој је првостепеном пресудом био ослобођен.

Младић је био ослобођен само за геноцид у шест босанских општина, док је по девет других тачака оптужнице проглашен кривим и осуђен на најтежу казну - доживотни затвор.

Тужилаштво сматра да је Младић крив и за геноцид над муслиманима у општинама Фоча, Kотор Варош, Kључ, Приједор, Сански Мост и Власеница 1992. године.

На данашњој расправи оспоравало је жалбене наводе Младићевих адвоката који су јуче три сата побијали првостепену пресуду указујући на њене недостатке.

Представница Тужилаштва је поред осталог рекла да су Младић и Радован Kараџић у удруженом злочиначком подухвату имали циљ да елиминишу муслимане са одређених територија, прогонима, принудним исљењем, убијањем...

Младићеви адвокати у уторак су затражили од жалбеног већа да се он ослободи од оптужби, тврдећи да је претресно веће Хашког трибунала, који је наследио Механизам, погрешило када је Младића прогласило кривим јер није узело у обзир валидне, непосредне доказе који потврђују да није крив за оптужбе за које се терети.

Младић ће се судијама обратити данас на крају усмене расправе, а за своје излагање имаће на располагању 10 минута.

Жалбено веће може првостепену пресуду да потврди у целости, да је у неком делу преиначи или да је укине и наложи ново суђење.

У првостепеној пресуди претресно веће Хашког трибунала је закључило да је Младић злочине починио својим учешћем у четири удружена злочиначка подухвата.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво