Читај ми!

Ухапшен Ратко Младић

Одбегли хашки оптуженик Ратко Младић ухапшен је јутрос, потврдио је председник Србије Борис Тадић. Ухапшен је у селу Лазареву код Зрењанина. Истражни судија прекинуо вечерас саслушање Младића због Младићевог тешког психофизичког стања, наставак саслушања сутра. Покренут поступак за изручење Хашком трибуналу.

21.14 - Рођак Ратка Младића, Бранко, који је јутрос ухапшен у својој кући, заједно са Младићем, пуштен је, и вечерас се вратио у Лазарево. После саслушања пуштени и чланови три породице из Лазарева које су у родбинским везама са Младићем, преноси Танјуг.

20.35 - Истражни судија прекинуо вечерас саслушање Ратка Младића због тешког психофизичког стања ухапшеног, рекао Младићев адвокат Милош Шаљић. Судија ће сутра поново покушати са саслуша Младића.

19.12 - Ратка Младића у притворској јединици Специјалног суда у прегледали лекари.

17.30 - Младић је, приликом хапшења, код себе имао два пиштоља, али није пружао отпор, рекао за РТС Расим Љајић.

16.10 - Младић доведен на саслушање код истражног судије Одељења за ратне злочине Вишег суда у Београду.

Одбегли хашки оптуженик Ратко Младић ухапшен је јутрос на територији Србије, потврдио је председник Србије Борис Тадић. Ратни командант Војске Републике Српске крио се у селу Лазареву код Зрењанина.

"У име Републике Србије обавештавам вас да је данас током јутарњих сати ухапшен Ратко Младић у акцији коју су извеле координисано Безбедносно-информативна агенција и Служба за откривање ратних злочина", рекао је Тадић на конференцији за медије.

"Окончали смо један тежак период наше историје и скинули љагу са Србије и припадника српског народа где год да живе", рекао је Тадић.

Председник Тадић је рекао да је највећи посао обавила Безбедносно-информативна агенција, а честитао је и члановима Акционог тима за проналажење хашких оптуженика и Националног савета за сарадњу са Трибуналом који су, како је истакао, "свакога дана предано радили".

"Показали смо да желимо у Европу и да желимo да подигнемо свој кредибилитет у међународној јавности", рекао је Тадић и истакао да је од данас отворена нова страница историје, која подразумева изградњу нових односа у региону југоисточне Европе.

Председник не очекује да ће у земљи бити нереда због хапшења Ратка Младиће јер је Србија само "поштовала домаће и међународне законе". Ко буде покушао да изазове немире биће, како је рекао Тадић, законски процесуиран.

"Више нико у свету нема дилему да Србија пуном снагом сарађује са Трибуналом", истакао је Тадић и указао да су сада све оптужбе Сержа Брамерца, укључујући и оне у његовом последњем извештају Савету безбедности УН, "пале у воду".

Тадић је рекао да ће бити истражено где се Младић скривао и да ће бити процесуирани сви људи који су му у томе помагали.

Председник Србије је поручио да ће и Горан Хаџић бити ухапшен "чим буде доступан домаћим органима гоњења", као што је то био случај и са Радованом Караџићем и Ратком Младићем. 

"Муњевита акција" у Лазареву 

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да је Младић ухапшен у Лазареву у близини Зрењанина током претреса кућа на четири локације.

Дачић је рекао да су куће припадале Младићевим рођацима и да приликом акције хапшења полиција није употребила силу, нити је било пружања отпора.

Како је јавио дописник РТС-а из Зрењанина, Симо Будимир, акција је спроведена јутрос око 5.30, а, како кажу мештани, изведена је "муњевито и они ништа нису приметили".

Мештани Лазарева тврде да је кућа више пута претересана, иако медији о томе нису извештавали.

По објављивању вести о хапшењу, мештани Лазарева блокирали су приступ кући у којој се крио Младић, како новинари и сниматељи не био могли да приђу. 

Три јединце Службе за откривање ратних злочина осматрале Лазарево и јутрос привеле особу са документима на име Милорад Комадић, јавили су јутрос домаћи медији. Министар полиције је, међутим, гостујућу у програму РТС-а, рекао да Младић није имао лажна документа, већ само личну карту на своје име, којој је истекао рок.  

Како сазнајемо, током хапшења, Младић је био је кооперативан, није био прерушен, али тешко да би га било ко препознао јер је остарио.

Хаг: Фер суђење

Поступак за изручење Хашком трибуналу већ је покренут, а може да траје највише седам дана. Младићеви адвокати имаће право жалбе на решење о екстрадицији, али то неће одложити извршење.

Хашки трибунал поздравио је хапшење Младића и навео да очекује његово изручење чим се заврши судска процедура у Србији, као и да Младић може да рачуна на фер суђење.

"И поред тога што је оптужен за тешке злочине, као и сваки други оптужени невин док се не докаже супротно. То је у складу са Статутом трибунала који гарантује свима право на фер суђење", наводи се у саопштењу Трибунала.

Када Ратко Младић буде изведен пред Хашки суд, прво ће добити могућност да се изјасни о кривици по свакој тачки оптужнице, и он је за суд невин све док се у правичном судском поступку не докаже супротно, саопштио је Хаг.

Хашки суд наводи да је хапшење Младића камен-темељац у раду тог суда, уз оцену да се тиме суд приближава успешном завршетку свог мандата

У мају прошле године, Тужилаштво Хашког трибунала је опет поднело предлог измењене оптужнице против Младића због геноцида и злочине против човечности над несрбима током рата у БиХ.

Измењеном оптужницом, Младићу се на терет у 11 тачака стављају геноцид, злочини против човечности над несрбима и кршења закона и обичаја рата током сукоба у БиХ 1992-1995.

Као и у случају тадашњег председника РС Радована Караџића, коме Трибунал већ суди, измењена оптужница против Младића усредсређена је на етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ; кампању терора артиљеријским нападима на цивиле током опсаде Сарајева у истом периоду; геноцид над око 7.000 Муслимана у Сребреници у јулу 1995. и над несрбима у још седам општина у БиХ и узимање међународних талаца у мају те године.

Број коментара 323

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво