Читај ми!

Дачић: Отети српски држављани у Либији убијени у ваздушним нападима САД

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да још није потврђена информација да су српски држављани - везиста у српској амбасади у Либији Слађана Станковић и возач Јовица Степић, који су отети крајем прошле године, убијени у ваздушним нападима америчких снага против ИД, али да је та вест највероватније тачна. Додаје да су породице отетих држављана обавештене о највероватнијој погибији.

Двоје службеника амбасаде Србије у Либији, који су отети у новембру, погинули су у америчким ваздушним нападима на базе Исламске државе код либијског граду Сабрата, а чека се званична потврда либијских органа и идентификација, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

"На жалост, ми смо јуче поподне добили информације да је у том нападу настрадало више страних држављана, међу којима су и двоје службеника наше амбасаде", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

"Информација још није званично потврђена од стране либијских органа. Очекује се идентификација, не можемо са сигурношћу да потврдимо, али смо добили фотографије које јасно указују да је та информација највероватније тачна", рекао је Дачић, наводећи да је Пентагон синоћ саопштио да су ваздушне снаге извршиле напад у Либији на циљеве који представљају претњу за САД.

Према Дачићевим речима, реч је о ваздушним нападима америчких авиона у којима је погинуло више од 40 људи (Си-Ен-Ен наводи да је погинуло 49 особа), а највећи део настрадалих су Тунишани који се налазе у Либији. Мета је био камп за који се сумња да припада Исламској држави и "ту су били смештени страни држављани".

"Од БИА смо добили информацију о тачној локацији", рекао је Дачић. 

Како је додао, Влада Србије ће тражити објашњење од либијских власти и САД-а, а Вашингтону ће бити послата нота.  

Дачић је истакао да није било бомбардовања српски држављани сигурно не би били убијени, јер интерес отмичара није сигурно био да их убију. 

Дачић каже да Министарство спољних послова и безбедносне службе Србије нису имале никакав контакт са отмичарима и да нису никад примиле било какве њихове захтеве, па ни евентуално оне финансијске природе, нити су о томе са било ким преговарали.

"Ми смо имали контакт само са либијским службама и Министарством спољних послова, као и са страним службама", нагласио је Дачић.

Каже да су се разни наводни посредници јављали породицама, али да ниједан од њихових наводних захтева, било да је реч о финансијама, оружју или свакаквим другим темама, никад није могао са либијске стране да буде потврђен.

"Тако да се о томе никад није ни могло разговарати", додао је министар Дачић на прес конференцији.

Министар је најавио током дана више детаља. 

Каже да су о погибији обавештене породице наших службеника и да је са њима разговарао и премијер Александар Вучић. Додаје да ће у наредним данима бити организован превоз њихових тела, сахрана у Србији и комеморација у министарству.

Начелник безбедности БИА Иван Тодоров рекао је да се знало где је зграда у којој су српски држављани.

"Ми смо са партнерским службама дошли до локације и групе која повезана са ИД, и у сарадњи са либијском и партнерским службама добили информацију", рекао је Тодоров.

Тодоров је навео да су српске обавештајне службе и партнерске службе имале локацију на којој се налазе и отети и група одговорна за њихову отмицу, а да су локалне власти чекале "прави тренутак за озбиљну акцију".

Либијско тужилаштво је у саопштењу потврдило да је у Триполи пренето око 40-ак тела, међу којима су и двоје српских дипломата, настрадалих у бомбардовању код Сабрате. 

Прошле године је 8. новембра у Либији на колону возила у којој је био и амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица отворена ватра а два службеника амбасаде везиста - Слађана Станковић и возач Јовица Степић су отета.

Том приликом је рањен један либијски држављанин, а амбасадор није повређен.

Отети држављани Србије налазили су се у другом аутомобилу.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 20. феб 2016, 19:09) - anonymous [нерегистровани]

NATO

Saucesce porodicama poginulih...Tragedija.NATO

(субота, 20. феб 2016, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

prijatelji

To su naši NATO prijatelji

(субота, 20. феб 2016, 12:44) - anonymous [нерегистровани]

Neozbiljnost

Prvo nas svakodnevno uveravali da su dobro,a sad odjednom poginuli...pa kakva je ovo drzava koja nije spasila svoje drzavljane dok su bili dobro.

(субота, 20. феб 2016, 12:28) - anonymous [нерегистровани]

Šta kaže ambasador Amerike u Srbiji?

Je li i ovo za njega normalna stvar!?

(субота, 20. феб 2016, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

e sad...

opet Srbi izginuse od NATO bombi?

(субота, 20. феб 2016, 11:52) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

A sto se toliko cekalo na njihovo oslobadjanje? Nasi nisu hteli da plate ili je nesto drugo u pitanju?

(субота, 20. феб 2016, 11:45) - dannyfischer [нерегистровани]

ova prica

sa nesrecnim I tuznim krajem od samog pocetka je bila cudna jer je Vlada Srbije I MIP spekulisala sa informacijama. .od toga da neznaju gde su I neznaju ko ih je oteo, preko price da otmicari nisu povezani sa ID pa sve do sad informacije da je BIA znala tacno mesto zgrade u kojoj su bili zatvoreni. ..

(субота, 20. феб 2016, 11:28) - Dejan [нерегистровани]

briga njih

Moguća pretnja za SAD i odma ubijaj. Nema cile mile, samo oštro. Nema oklevanja, koletaralne štete nisu bitne. Baš njih briga ko gine, obaveštajne službe su morale da znaju šta gađaju i nisu se osvrćali. Eto koliko brinu "zapadni partneri"
Saučešće porodicama za izgubljene članove, a Srbiji za nemoć.

(субота, 20. феб 2016, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Kako to

da Srbi ginu od NATO-a koji je zaduzen za njihovu brigu, a ne od Gadafija koji je predstavljen kao diktator i kao takav svrgnut ... Vucicu objasni ovaj paradoks !

(субота, 20. феб 2016, 10:58) - anonymous [нерегистровани]

ponovo nas ubijaju

tako ce da nas stito NATO.