Караџићев захтев преурањен

Хашки трибунал одбио захтев оптуженог Радована Караџића за смањење казне или новчану одштету због тога што је, како тврди, у јулу прошле године нелегално ухапшен у Србији.

Захтев оптуженог Радована Караџића за смањење казне или новчану одштету због тога што је, како тврди, у јулу прошле године нелегално ухапшен у Србији, Хашки трибунал одбио је као преурањен.

Бивши председник Републике Српске оптужен је за геноцид и злочине против човечности над муслиманима и Хрватима, као и за узимање међународних талаца, током рата у БиХ 1992-95.

Почетком августа, Караџић је, у поднеску суду, тврдио да је у Србији нелегално ухапшен 18. јула прошле године и затражио да му Трибунал због тога, после суђења, смањи казну, ако буде осуђен, или исплати одштету, ако буде ослобођен.

Судско веће одбило је закон као "преурањен", будући да "зависи од исхода суђења" које још није почело.

Судије су у одлуци напоменуле да ће Караџић аргументе из захтева моћи да предочи током, односно "при крају" процеса.

Уз напомену да је само то довољан разлог за одбијање захтева у овом тренутку, судско веће је приметило и да Караџић у поднеску није дао ниједан аргумент о томе како би се наводно кршење његових права током хапшења у Србији могло приписати Трибуналу.

"Тврдње оптуженог односе се, изгледа, на начин на који је Србија испунила налог за његово хапшење. Ако оптужени има доказе да је ухапшен 18. јула 2008. године и да се поступци српских власти могу приписати Тужилаштву или било којем другом органу Трибунала, нека тај материјал покаже током суђења", пише у бјављеној одлуци судија.

Караџић је у поднеску тврдио да су га непознате особе, које се нису легитимисале ни представиле, ухапсиле 18. јула 2008. године у Београду и потом три дана држале на непознатом месту, без могућности да контактира са адвокатом или било ким другим.

Према званичним тврдњама власти у Београду, Караџић је био ухапшен 21. јула прошле године.

број коментара 0 Пошаљи коментар