Читај ми!

Анатомија злочина ОВК

РТС у специјалној емисији "Анатомија злочина" емитовала разговор са заштићеним сведоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније. Сведок описује како је акција организована - од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани.

Да ли српско Тужилаштво за ратне злочине има кључног сведока у случају трговине органима на Косову, била је тема специјалне емисије на РТС-у "Анатомија злочина".

(Овде можете погледати/преузети емисију "Анатомија злочина")

Радио-телевизија Србије објавила је разговор са заштићеним сведоком, који је учествовао у вађењу органа српским заробљеницима на северу Албаније. Сведок описује како је акција организована - од обуке, операција у импровизованим болницама, до транспорта органа до аеродрома у Тирани.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић је појаснио гостујући на РТС-у да је сведок, иначе бивши припадник ОВК-а, обучаван у специјалном кампу на северу Албаније.

Векарић је рекао да је Тужилаштво одлучило да објави исказ заштићеног сведока који је директни учесник вађења органа, јер се боји заташкавања случаја. Тужилац је навео да је Тужилаштво проверавало кредибилитет сведока и сматра да је кредибилан, као и да је  исповест сведока шокантна и истинита.

Заштићени сведок објаснио је како је вршена обука за трансплантације. Сведок је навео да је лекар или асистент лекара донео горњи део тела једне лутке, који је био од пластике, гуме, и да су у њему били делови тела.

"Током обуке ми смо се обучавали како да се, уколико је потребно, неки део тела, бубрег, срце, или плућа, трансплантирају са једне особе на другу", рекао је сведок.

Према његовим речима, говорило се да се та помоћ исључиво пружа онима којима је то потребно на Косову, као што су министри, председници.

"Зашто смо то учили? Па зато што је у то време било свуда тенкова, хеликоптера, српске полиције и српске војске, па није било могућности да се одведу људи у јавну, градску болницу, јер је била само једна болница и није било друге, па смо, како смо умели и знали, морали да радимо сами", навео је сведок.

"Почели смо обуку када је лекар, сада познат у свету и на Косову, причао како се ради трансплантација. Како се вади срце из тела и како се оно вакумира у једну пластичну кутију. Затим како треба нека уља, односно неке медицинске течности да се ставе ту, након два сата", рекао је сведок.

Векарић је појаснио да се у овом случају о којем говори заштићени сведок не ради о "Жутој кући", која је позната јавности.

Шокантна исповест о вађењу срца

Сведок је описао стравичан призор како је извађено срце.

"Довели су једног младог момка, имао је негде од прилике 19-20 година, био је везан, био је затвореник. У том моменту сам приметио да он није војник ОВК, и наравно нисам имао право да питам, ко сам ја јер сам био млад а ту је било надрђених. Они су му скинули те повезе позади и два војника који су га  довели, ухватили су га и ставили на клупу. Поставили су га на клупу, како се иначе поставља у положај пацијент. Затим су звали другу двојицу да му држе ноге да се не би померао", објаснио је заштићени сведок.

"Дали су ми скалпел. Почела ми је мука, гађење. Кад кажем мука, мислим од те једне ситуације као ружан сан, ноћна мора, бескрајна. И сада се сећам тога, и у телу и у мислима ми се поново јавља тај осећај. Рекао ми је на телу шта треба да радим, да направим једну линију, да га посечем, да направим операцију једном равном линијом, резом, од почетка гркљана до краја ребара. Пре него да то урадимо, овај познати доктор, који ми је говорио, донео је једну кутију. А у тој кутији су биле газе и једна бела стаклена боца, из које, када смо почели да га чистимо пре прављења реза, приметио сам да се осећа мирис алкохола", испричао је сведок.

Према његовим речима, након што су очистили тај део тела, надређени му је рекао "почињи, немамо пуно времена". Међутим, сведок каже да пре него што је кренуо, приметио је да се не ради о Албанцу.

"А како сам то приметио? Па тако што када сам му се приближио, он се отимао, и они који су га држали су га чвршће држали. Почео је да запомаже, позивајући бога, молећи "Боже, немојте ме заклати, немојте ме убити!", рекао је сведок. 

Како је објаснио, пошто је био млади војник, био је под командом и морао је да изврши наређење.

"И почео сам како ме је учио на обуци да леву руку ставим на груди да држим, а десном руком узимаш скалпел да повучеш. Леву руку сам ставио на његове груди и кренуо сам да режем. Када сам стигао до доле, крв је почела да липти. Пошто сам га посекао, негде на половини, он је почео да вришти да га не кољемо не убијемо, ту је изгубио свест, не знам јел изгубио свест или је умро, ја не знам, јер нисам био при себи", навео је заштићени сведок. 

Сведок каже да није знао да ли је младић умро, јер се после тога више није отимао и окретао.

"Када сам то завршио речено ми је да направим још једну линију доле, попречно, и ту сам тако засекао и другу линију. Трећу линију је требало горе урадити а то је урадио сам лекар, пошто је видео да ми рука дрхти и да сам био преплашен. Рекао ми је "не брини се, ја сам ту"", истакао је сведок.

Похвала старешине! 

"Он је то урадио брзо, пошто је ту линију урадио лекар је прешао на другу страну, а ја сам био када се гледа од врата, на десној страни. Лекар је потом прешао на леву страну и пре него да је ухватио, непријатно ми је да причам о овоме, тада је поново дошло до препирке лекара са оним његовим рођаком или шта већ. Он је заборавио инјекције и маказе којима се секу ребра", навео је сведок.

"Да бих што пре изашао из те муке и ситуације, помислио сам шта да радим а имао сам један бајонет калашњикова, који је могао да се претвори, јер је специфичан, да се претвори у маказе, и да бих што пре одатле отишао и да бисмо завршили, ја сам направио од бајонета маказе" објаснио је сведок. 

Како је објаснио, лекар му је рекао где треба да посече ребра."Ставио је своје руке под ребра и рекао ми је "само ти иди куда иде моја рука, и ту посеци, само клизи по мојој руци".

"Како да вам кажем, треба да кажем свакако, на десној страни је рекао „посећи ћемо нешто изнад где се налази хрскавица, где се ребра и тело вежу", да се раздвоје, и говорио је „да пазим да не оштетимо нешто" а тај орган је био срце. Тако сам и поступио", истако је сведок.

"Пошто је прешао на другу страну обе руке је завукао у тело, повукао и отворио тело. Ту је дошао и други лекар и рекао ми је  "што пре да се заврши, немамо пуно времена", док је овај познаник лекара донео једну кутију, отворио и ставио близу мене", навео је сведок. 

Како је рекао тада је први пут видео људски орган.

"Био сам јако престрављен. Рећи ћу вам разлог зашто је дошло до неспоразума између њих, између лекара, један од њих је заборавио штипаљке за „вене", да не крвари из вена (крвних судова). Требало је да узмемо најлон, који је као од штапа за пецање, а то ми је дао тај млађи познаник главног лекара, да би на сваком месту подвезали по два веза и онда, односно три пута по два веза, и затим смо прекинули. Посекли смо те вене и када сам ухватио срце оно је и даље подрхтавало. Не знам како сам то урадио. Ставио сам га у кутију коју је убрзо донео познаник лекара, који је био мог узраста, и донео је три неке боце", испричао је сведок.  

Како објашњава, један од високопозиционираних старешина му је рекао „свака част, позлатило ти се, такви војници нам требају на Косову", „Само тако ћемо победити" и рекао му је да узме кутију у који су ставили срце која је била као фрижидер, и да је стави у возило. "Возила су ми добро позната, рекао је стави то у Волво".

Суочавање са злочином

"Тада сам знао за тај фрижидер и знао сам шта је у њему, мислио сам да ће то бити за оног старешину кога смо довезли у војну болницу, али нам је он умро на путу, можда је то њему било намењено, па сам мислио да ће то ићи у Тирану, али не, није се тако десило", испричао је сведок.

Према његовим речима, наставили су пут за Ринас, тј. за аеродром у Ринасу.

"Када смо тамо дошли, када су се отворила врата аеродрома дочекала нас је албанска војска у униформама. Ту смо видели један авион. Из тог авиона је изашло једно лице, згодна особа, имао је кратку браду, али није био наше вере, није био Албанац. Тамо, колико сам ја могао да опазим, тај авион који сам видео био је мали, није транспортни већ више приватни, видео сам турску заставу. Онда сам схватио о чему се ради, да се не ради о отаџбини већ се ради о бизнису. О трговини органима. Продаји. Не ради се о идеалима које сам ја имао већ о нечему ружном", навео је заштићени сведок. 

Хирург Драгош Стојановић каже да описи заштићеног сведока делују веродостојно. "То је особа која се кратко едуковала везано за ту врсту активности и делује као особа која је присуствовала или учествовала у таквој активности", сматра Стојановић.

Дописник РТС-а из Брисела каже да су реакције на исповест заштићеног сведока у Бриселу оскудне. Маја Коцијанчич, портпарол Кетрин Ештон рекла је да у циљу истраге не може да говори о томе.

Векарић је рекао да овај исказ ни на који начин неће да угрози истрагу. "Овим предајемо палицу Клинту Вилијамсону, који истражује трговину органима", навео је Векарић.

Дописник РТС-а са Космета Андрија Игић истиче да је у Приштини исповест заштићеног сведока остала у сенци укидања надгледане независности.

Хозе Пабло Барајбар, шеф УНМИК одељења за нестале, не верује да је свака особа која је одведена у Албанију служила за вађење органа.

"То би било апсурдно. Нема доказа за тако нешто, али да су неки људи пали у руке оних који се баве жетвом органа - мислим да је тачно. И више него икада, у то верујем сада, сада, више него икада понављам, јер се Медикус клиника у Приштина догодила само пар година касније", навео је Барајбар.

Директорка невладине организације "Орган воч" Ненси Шепер Хјуз наводи да је чак и у најгорим условима могуће обављати захват вађења органа.

"Потребни су техничар, средства за очување и брз транспорт ка аеродрому. То је већ рађено у ситуацијама као овој на Косову. Мој одговор је - тешко је, али могуће", наводи Шепер Хјуз и додаје да је су отужбе Дика Мартија веома могуће. (Овде може погледати интервју који је Марти дао РТС-у)

Заменик тужиоца за ратне злочине објаснио је да је један од разлога што се заштићени сведок обратио Тужилаштву и тај што је био веома угрожен. Бруно Векарић је навео да је сведок сада један од најзаштићенијих људи на свету.

Тужилац Векарић је указао је да не постоји суд пред којим би истрага о трговини органима била вођена.

"Ми се нећемо зауставити само на овом случају, има још много материјала", истакао је Векарић и додао да очекује дискредитацију сведока.

"Истина за сваког добронамерног човека је добро дошла и не видим ниједну политику која може да оспорава да се дође до истине о трговини органима", оценио је Бруно Векарић.   

број коментара 89 Пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2012, 01:26) - anonymous [нерегистровани]

Neverica

Gledala sam emisiju i nisam mogla da verujem da su objavljeni crteži svedoka sa sve potpisom. Kako se onda on to štiti i kako je anoniman? Neka mi neko kaže da je potpis lažan, molim vas...

(уторак, 11. сеп 2012, 22:11) - anonymous [нерегистровани]

Преводи

Унапред хвала људима који добро владају страним језицима и компјутером (Јутјуб), а који у коментарима изражавају спремност да преведу "Анатомију злочина" на енглески, немачки, италијански... Сигурно ће се неко наћи и за шпански, руски, француски..., а за мало "теже" језике, арапски, кинески..., морала би да се побрине нека институција или држава...

(уторак, 11. сеп 2012, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Pravda

Bilo bih dobro kada bih neko ovo mogao da prevede i da se lijepo uradi i posalje u sve svjetske poznate novine kao npr.new york times,bbs itd.

(уторак, 11. сеп 2012, 16:55) - Republika Srpska [нерегистровани]

monstruozno

Gospodo sa RTS-a,zamolio bih vas da ovaj insert preveden na vise jezika,posaljete svim vecim televizijama sirom sveta!Nadam se da cete moj predlog uzeti u obzir,kao jedan gest solidarnosti prema porodicama ovih srpskih mucenika sto svirepo ubise siptari na Kosovu i Metohiji!
Saosjecam se sa porodicama zrtava i nestalih osoba sirom Kosova i Metohije,Srbije,Republike Srpske!

(уторак, 11. сеп 2012, 16:31) - anonymous [нерегистровани]

Sokantno

Sokirana sam onim sto sam cula.Veliko priznanje RTS-u na profesionalno odradjenoj emisiji.Voditelj je bio na vrhuncu zadatka, postavljao je direktna i prava pitanja.

(уторак, 11. сеп 2012, 16:26) - anonymous [нерегистровани]

Istina...

...se ponekad teško "svari", a ova je od najtežih! Srce me zaboli kad pomislim da su nečiji majka ili otac ovo svedočenje gledali i sve vreme se pitali za sudbinu svog deteta...

(уторак, 11. сеп 2012, 15:57) - Anica [нерегистровани]

Anatomija zločina OVK

Ja sam iz Crne Gore i malo je reći da sam sinoć bila u šoku.Rrijetko su i istorijski mačevaoci vadili srca svojim ratnim protivnicima, akamoli na živo vaditi srce mladom životu.A i srce toga momka i drugih, mir i pokoj im duši, nije bilo za transplantaciju nego u komercijalne svrhe.Neophodna je veća saradnja sa inostranim medijima, da bi ljudi iz svijeta stekli pravu sliku i sud, koju su trebali imati još odavno.

(уторак, 11. сеп 2012, 15:53) - anonymous [нерегистровани]

Gospode sacuvaj

Monstruozno,svirepo,zverski...
Gospode sacuvaj i sakloni,sam necastivi licno na delu,dzelati i zrtve izjednaceni,ovo su zaista poslednja vremena...
Srbi braco uzmimo se u pamet i u buduce nemojmo barem mi sami ni jednim jedinim postupkom da izazovemo Bozji gnev pa da nas ovako napusti,uvek ima nade ako se hoce,pokoj dusama svih ovih jadnika i mucenika,to su kosovski mucenici novog doba.
Amin!

(уторак, 11. сеп 2012, 15:48) - anonymous [нерегистровани]

Prevod

A ja na nemacki i postavljam na youtube. Takodje cu da pisem "Bild" novinama, koje su zuta stampa i jedva cekaju o nekim uzasima da pisu. Mozda i odvoje jedan deo za ovu vest.

(уторак, 11. сеп 2012, 15:23) - dragan [нерегистровани]

ideali,i ruzno

interesuje me jedna recenica koju je zasticeni svedok rekao "tada sam shvatio da se ne radi o idealima nego o necemu ruznom".pa kako on to misli.izvaditi srce coveku za hjegovim idealima opravdano, kada je shvatio da je to biznis naziva ruznim, meni nije jasno kako izvrsilac zlocina, moze da bude zasticeni svedok.