Шта Трамп жели од друштвених мрежа, a шта им заиста може

Председник САД Доналд Трамп заратио је са својом омиљеном друштвеном мрежом, након што су се поред његових твитова нашла упозорења да корисници треба да провере и друге изворе. Трамп је потписао и уредбу којом је покушао да заплаши друштвене мреже, што није спречило Твитер да цензурише чак и налог Беле куће. Војислав Родић, ИТ консултант каже за РТС да укидања и забрана неће бити.

Војислав Родић, ИТ консултант, напомиње да је Твитер друштвена мрежа која има 340 милиона корисника, од којих је 145 милиона активно сваки дан, а да председника САД Доналда Трампа на Твитеру прати 80 милиона људи.

Родић објашњава да од 1996. године у САД постоји закон о комуникацијама који у свом чувеном 230. члану дефинише да сви пружаоци интернет услуге, интернет посредници, интернет провајдери, па и компаније које одржавају друштвене мреже, не могу бити позвани на одговорност за било шта што се појави на интернету.

"У противном, шта би се десило? Били би затрпани огромним бројем тужби. Годинама је ситуација функционисала тако да су провајдери били неутрални. Шта год је ко објављивао писао или слао, они би то пуштали. Ако би неки суд донео одлуку да се неки налог обрише, они би по томе поступили, а имали су и степен слободе да сами реагују у екстремним случајевима", објашњава Родић.

Трамп прва жртва нове политике

Родић каже да је овог месеца Твитер увео нову политику, па ће проверавати објаве и тамо где сматрају да долази до великих одступања од истине, стављати упозорења да би онај ко то чита требало да провери и друге изворе.

"Кренули су од Доналда Трампа, који је онда рекао е сад станите, онај члан закона вас изузима од одговорности зато што ви нисте медиј већ платформа на којој други стварају садржај, а ово што сад радите је уреднички захват", каже Родић.

Наглашава да неће бити никакве забране ни укидања, поготово не Твитера.

"Закон може да мења само Конгрес, али председник својим уредбама може да утиче на то како се спроводи законе и може да утиче на то да савезне агенције мање средстава троше на рекламирање путем друштвених мрежа, што је за њих јако битно", наводи Родић.

Каже да нико не жели да мења члан 230, што би био јако дуг процес.

"Трамп жели да друштвене мреже буду неутралне, односно да се понашају као и раније", истиче Војислав Родић.

Након окршаја у којем је Твитер сакрио један од твитова Доналда Трампа због, амерички председник покушао је да текст из спорног твита постави на налог Беле куће, али је Твитер цензуриса чак и њега.

понедељак, 29. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво