Твитер цензурише Белу кућу, какву су границу прешли

У општем рату Доналда Трампа и Твитера, друштвена мрежа повукла је до сада најоштрији потез, цензуришући налог Беле куће. Амерички председник узвратио је оптужбама да Твитер није непристрасна платформа, већ промовише лажне вести уперене против њега и да ће због тога укинути члан 230 Закона о комуникационој пристојности, што би из темеља могло да промени начин на који велике друштвене мреже функционишу.

Након јутрошњег окршаја у којем је Твитер сакрио један од твитова Доналда Трампа због, како је навела друштвена мрежа, промовисања и позивања на насиље, амерички председник покушао је да текст из поменутог твита постави на Твитер налог Беле куће.

"Председник није глорификовао насиље. Јасно га је осудио. Пристрасни Џек Дорси (извршни директор) и Твитер су јасно показали: Твитер је издавач, не платформа", пише у твиту Беле куће заједно са текстом који је Трамп раније поставио на свом налогу.

У несвакидашњем показивању мишића, друштвена мрежа одлучила је да цензурише чак и налог Беле куће и сакрије проблематични текст из тог твита.

Пре тога Трамп је осуо паљбу тврдећи да "Твитер не ради ништа на спречавању и промовисању лажи и пропаганде која долази из Кине и радикално левичарске Демократске странке".

"Циљају републиканце, конзервативце и председника САД. Конгрес треба да повуче члан 230", истакао је Трамп.

Поруке првог човека Беле куће дошле су након што је потписао извршну наредбу којом се ограничава заштита коју уживају компаније попут Фејсбука, Твитера, Гугла у односу на садржај који се поставља на њиховим платформама.

Трамп тврди да те компаније уживају "неконтролисану моћ" и да због тога жели да промени или потпуно укине члан 230 Закона о комуникационој пристојности из 1996. године.

Шта је члан 230

Суштина члана 230 је да заштити власнике било које "интерактивне компјутерске службе" од одговорности због садржаја који трећа лица, односно корисници, постављају на њиховим платформама.

Идеја иза члана била је да је заштита неопходна да би се охрабрило и подстакло појављивање нових типова комуникације док је интернет још био у повоју.

Члан 230 налазио се у оквиру Закона о комуникационој пристојности, који је највећим делом одбачен јер је представљао неуставан удар и кршење слободе говора. Ипак, члан 230 остао је на снази.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво