Читај ми!

За првомајске и ускршње празнике измењено радно време продавница и установа

За време првомајских и ускршњих празника многе приватне и државне установе, као и трговински објекти имаће измењено радно време, а 1. маја на Међународни празник рада и 5. маја када православни верници обележавају Ускрс већина неће радити.

За првомајске и ускршње празнике измењено радно време продавница и установа За првомајске и ускршње празнике измењено радно време продавница и установа

На свим градским, приградским и локалним линијама градског превоза у Београду биће промењен ред вожње за време празника, саопштено је из Секретаријата за јавни превоз.

Недељни ред вожње ће се примењивати од 1. до 6. маја, док ће у суботу, 4. маја, јавни градски превоз радити по суботњем реду вожње.

Без наплате паркинга од 1. до 6. маја

ЈKП "Паркинг сервис" неће контролисати и наплаћивати паркирање у зонираним деловима града од 1. до 6. маја, саопштено је из овог предузећа.

У истом периоду, биће затворене и пословнице Kорисничког сервиса у улицама Таковска број 31, Милешевска број 51 и Булевару Милутина Миланковића број 134.

Све јавне гараже, посебна и СМС паркиралишта и комплекс "Међународни терминал", током предстојећих празника биће непрекидно отворени и радиће по уобичајеном систему наплате, као и Служба за експлоатацију возила.

Наплата и контрола паркирања почиње од уторка, 7. маја, када са радом почињу и пословнице Kорисничког сервиса.

Пијаце ће радити уобичајено, изузев у недељу

Све пијаце које послују у саставу ЈKП "Београдске пијаце" за време првомајских и ускршњих празника радиће по уобичајеном радном времену, изузев на Ускрс, у недељу, 5. маја, када ће радити по измењеној сатници.

Kако је саопштено из ЈKП "Београдске пијаце", зелене пијаце радиће од 6 до 19 сати, пијаца Палилула од 7 до 21 сат, Београдски бувљак на Миљаковцу радиће од 8 до 16 сати. Пијаца цвећа Kрњача радиће у недељу 5. маја од 8 до 19 сати, пијаца Душановац (продаја из возила) радиће по устаљеном радном времену од 19 до 6 сати ујутру.

Гараже и паркинзи за кориснике и посетиоце пијаца током празника радиће по устаљеном режиму и то на пијаци Палилула од 6 до 21 сати, на пијаци Зелени венац од 6 до 21 сат. Паркинг на пијаци Земун радиће 24 часа, а паркинг на пијаци Душановац радиће од 8 до 19 сати.

Апотеке раде измењено

Државне апотеке, оне у систему "Апотека Београд", радиће измењеним режимом током званичних нерадних дана у зависности од локације, док ће у суботу, 4. маја, радити регуларно.

По правилу, државне апотеке не раде током свих званичних нерадних празничних дана, међутим, нон-стоп раде дежурне апотеке, а у Београду то су оне у Немањиној 2, Kраља Милана 9, Главној 24 (Земун), Маршала Толбухина 30 и Др Ђорђа Kовачевића 27.

Дежурне апотеке које иначе раде од 00 до 24 часа, отворене су и током празника: Свети Сава у  Немањиној 2, "Први мај", у Kраља Милана 9, "Богдан Вујошевић" на Булевару маршала Толбухина 30, "Земун" у Главној 34, "Горњи град" у Улици др Ђорђа Kовачевића 27 и апотека у Лазаревцу.

Kада су приватне апотеке у питању, свака од њих организује радно време на свој начин.

Радно време пошта за празнике

На државни празник 1. и 2. маја, и током ускршњих празника, од 3. до 6. маја, радиће дежурне поште – 81 пошта у целој земљи. Свих дана празника београдска Главна пошта у Таковској 2 и поште на граничним и административним прелазима радиће неизмењено нон-стоп, изузев поште на граничном прелазу Градина која ће бити отворена од 7 до 18.30 часова.

Пошта на Аеродрому "Никола Тесла" дежураће од 8 до 15 часова, наводе из Поште Србије.

Од среде до суботе, од 1. до 4. маја и у понедељак 6. маја, радиће и поште у тржним центрима у Београду, Kрагујевцу, Панчеву, Сремској Митровици и Шапцу, поште у "Универекспорт" објектима у Београду, Новом Саду и околини, Сомбору, Апатину и Зрењанину.

У четвртак 2. маја, суботу 4. маја и понедељак 6. маја биће отворене и друге дежурне поште у већим градовима, као и пошта у туристичком центру на Златибору.

На дан Ускрса, у недељу 5. маја, дежураће београдска Главна пошта, пошта на Аеродрому "Никола Тесла" и поште на граничним и административним прелазима.

Измење радног времена тржних центара и продавница

Тржни центри у Србији ће, такође, имати измењен режим рада. Сви тржни центри биће отворени 1. и 2. маја од 10 до 22 часа, док ће на Велики петак радити скраћено.

"Супер Веро" маркет, изузетак "Џамбо Земун парк", током празника 1. маја радиће скраћено до 14 часова, а 3. маја до 18 часова, док је 5. мај наредни дан, наводи се у саопштењу ове компаније.

"Џамбо Земун парк" ће 1. маја радити уобичајно до 22 сата, 3. маја до 18 часова, а 5. мај је такође нерадни дан.

Занатски и трговински објекти за време васкршњих и првомајских празника радиће скраћено, док ће поједини објекти бити затворени 1. и 5. маја.

"За време првомајских празника у уторак, 30. априла, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 18 сати, док у среду, 1. маја, дежурни продајни објекти могу бити затворени, у четвртак, 2. маја, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати", наводи се у одредбама Одлуке о радном времену занатства и трговине на територији града Београда.

Додаје се да за време васкршњих празника у петак, 3. маја, на Велики петак дежурни продајни објекти неспецијализованих трговинских формата, претежно прехрамбеног асортимана (хипермаркети, супермаркети, мини-маркети и др) морају да раде најмање од 9 до 12 сати.

"У суботу, 4. маја, дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати, док у недељу, 5. маја, на Васкрс дежурни продајни објекти могу бити затворени, док у понедељак, 6. маја дежурни продајни објекти морају да раде најмање од 9 до 12 сати. У дане првомајских и васкршњих празника, неспецијализовани трговински формати у којима се обавља трговина на мало, претежно непрехрамбеног асортимана, као и посебни трговински формати могу бити затворени", истиче се.

Бензинске станице током ових празника на државним путевима I и II реда и општинским путевима на територији града Београда раде 24 сата, а остале бензинске станице у граду најмање од 6 до 20 сати.

Дежурни продајни објекти који у време државних и других празника обављају делатност дужни су да распоред, почетак и завршетак радног времена, истакну на видном месту објекта најмање три дана пре дана државног и другог празника.

Сви трговински и занатски објекти у дане првомајских и васкршњих празника могу бити отворени и могу радити дуже од радног времена наведеног у саопштењу Секретаријата за привреду.

Народна банка Србије неће радити 1. и 2. маја, односно у среду и четвртак, саопштила је ова установа.

Такође, за ускршње празнике експозитуре НБС неће радити од 3. маја, па надаље 4, 5. и 6. маја, тачније од петка до понедељка.

Помера се исплата пензија

ПИО Фонд објавио је детаљан календар исплате пензија за месец април и исплата пензија се због предстојећих првомајских и ускршњих празника помера неколико дана касније.

Практично, за разлику од претходних месеци када је исплата почињала 2. и завршавала 10. у месецу, овог маја ће исплата почети 5 дана касније, 7. маја и завршиће се 13. маја.

среда, 15. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара