Дан државности Србије

Низом манифестација, широм земље обележени Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић доделио медаље за храброст "Милош Обилић". Изасланик председника Тадића, министар одбране Драган Шутановац положио венац на гроб Незнаног јунака на Авали.

Широм Србије, низом манифестација обележени су Дан државности и Дан Војске Србије. Председник Србије Борис Тадић поводом Дана државности доделио је медаље за храброст "Милош Обилић" припадницима Министарства унутрашњих послова и Војске Србије и грађанима, који су се истакли храбрим и племенитим поступцима.

Тадић је, приликом уручења одликовања, истакао да су несебичност и солидарност вредности које се морају неговати и да појединци који су истичу тим особинама дају суштински допринос државности Србије.

"Морамо да упутимо поруку свима у Србији да несебичност, солидарност и лична храброст јесу високо поштоване вредности, да сви те вредности морају да поштују, а изнад свих - институције Србије", рекао је Тадић.

Данашњи празник је, како је рекао Тадић, прилика да се освежи сећање на све оне који су уградили свој живот и идеале у државност Републике Србије.

"Уверен сам да поред институција и административних показатеља и појединци јесу они који суштински и вредносно доприносе успостављању српске државности, а без тих вредности институције и границе немају смисао", рекао је Тадић.

У склопу обележавања Дана државности и Дана Војске изасланик председника Републике Бориса Тадића, министар одбране Драган Шутановац, положио је венац на гроб Незнаног јунака на Авали и уписао се у спомен књигу.

"Слава свим знаним и незнаним јунацима који су дали своје животе за одбрану највеће вредности - слободе, за просперитетну, демократску и слободну Србију. Живела Србија", уписао је у спомен књигу министар одбране.

У име Војске Србије венац су положили начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић, командант Ваздухопловства и ПВО бригадни генерал Ранко Живак и командант Копнене војске генерал потпуковник Љубиша Диковић.

Премијер Мирко Цветковић положиo je венац на саркофаг вожда Карађорђа у цркви светог Ђорђа на Опленцу и одаo пошту јунацима Првог српског устанка и вођи Првог српског устанка Ђорђу Петровићу Карађорђу.

Цветковић је поручио да је енергија и снага коју су устаници испољили у борби против ропства, Србији потребна и данас, "али не зато да бисмо ратовали, већ да бисмо стварали бољу државу, да бисмо ушли у реформе, направили модерну европску Србију".

Поводом 207. годишњице Првог српског устанка владика шумадијски Јован служио је литургију у цркви Вазнесења Господњег у Орашцу. У Марићевића јарузи, одакле су устаници кренули у борбу против турског освајача одржан је помен, а на спомен-обележје српским јунацима положени су венци.

Укази о постављењима и унапређењима

Поводом Дана државности Републике Србије и Дана Војске Србије, председник Борис Тадић донео је указе о постављењима и о редовним и ванредним унапређењима.

Указом о редовном унапређењу генерал-потпуковник Милоје Милетић унапређен је у чин генерала. Генерал-мајор Миодраг Јевтић постављен је за ректора Универзитета одбране, а бригадни генерал Милан Бјелица за заменика начелника Генералштаба Војске Србије.

Бригадни генерал Горан Радовановић постављен је за заменика команданта Команде за обуку, а пуковник Миломир Тодоровић за команданта Гарде Војске Србије. Пуковник Дејан Јанковић постављен је за начелника Управе војне полиције, а пуковник Душко Жарковић за начелника штаба у Команди Ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Пуковник Желимир Глишовић постављен је за команданта Треће бригаде Копнене војске, пуковник Предраг Бандић за команданта 204. авијацијске базе Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, док је пуковник Маријан Новаковић постављен за начелника Војномедицинске академије.

Указима председника Тадића у чин генерал-потпуковника унапређени генерал-мајори Петар Радојчић и Александар Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Славољуб Јанићијевић и Горан Зековић.

Указима председника Тадића о ванредним унапређењима у чин генерал-мајора унапређени су бригадни генерали Милан Бјелица, Митар Ковач и Видоје Живковић, а у чин бригадног генерала пуковници Бојан Зрнић и Чедомир Бранковић.

Сећање на устанике

У Србији се 15. фебруар слави као сећање на 1804. годину, када је у Орашцу почела борба за ослобођење од Турака, као и на 1835. годину, када је Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије, такозвани Сретењски устав.

Сретењски устав је један од првих демократских устава у Европи, чији је творац Димитрије Давидовић, учени Србин из Аустрије и књажев секретар. У њему су биле изражене потребе српског друштва за еманципацијом, разбијањем феудалних установа и аутократске владавине.

Устав је рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. године и белгијски устав од 1831. године. Због значаја тог устава, Скупштина Србије је 10. јула 2001. године одлучила да Сретење буде Дан државности.

број коментара 16 Пошаљи коментар
(среда, 16. феб 2011, 07:17) - darko [нерегистровани]

proslava dana srbije

Kakvo je ovo mlako slavlje izgleda daje srbiji potrebna promjena i da se vrati dostojanstvo srpskom narodu.

(среда, 16. феб 2011, 01:32) - anonymous [нерегистровани]

bitne

su i granice i ljudi u njima. Srecan nam praznik.

(среда, 16. феб 2011, 01:18) - anonymous [нерегистровани]

:?

Zasto se dan nase republike obelezava ovako mlako??
Ovo je dan nase nacije i drzave.U drugim drzavama je to mnogo znacajnije za citav narod. :/

(среда, 16. феб 2011, 00:37) - anonymous [нерегистровани]

da

lepo od amerike, kada bi malo cesce radili prijatne stvari.. steta .. a srbija je imala super ugled posle prvog svetskog rata, steta sto ga je ulozila u jugoslaviju

(уторак, 15. феб 2011, 21:23) - Монархиста [нерегистровани]

Време је...

Србијо нека ти је срећан празник. Вратимо се путу за кога су се наши преци борили.
Живео Краљ, живела Краљевина Србија!

(уторак, 15. феб 2011, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Tacna "ispravka".

Ko je izabrao ovaj datum za dan drzavnosti Srbije kada svi znamo da je Srbija postojala kao drzava bar od vremena Nemanjica ?
Dakle, to ne moze da bude istorijski tacan datum,jer je drzava Srbija jedna od najstarijih u Evropi.
Skratiti istoriju Srbije za vise vekova je nerazumljiv cin i ima dalje implikacije i reperkusije.
SANU treba,istorijski tacno i nedvosmisleno da odredi datum osnivanja prve srpske drzave,drzava Srbija treba da uspostavi stvarni dan drzavnosti,a ovaj danasnji praznik moze biti slavljen kao datum obnavljanja nase drzave !

(уторак, 15. феб 2011, 19:10) - anonymous [нерегистровани]

Исправка..

Мала исправка за председника.. 207 година од обнове српске државности а не 207 година од српске државности...

(уторак, 15. феб 2011, 17:56) - anonymous [нерегистровани]

i meni

i meni je danas rodjedan!cestitam!
2/15/64 ranko new york city

(уторак, 15. феб 2011, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Pitam se..

Koje Srbije?

(уторак, 15. феб 2011, 14:41) - Косовац [нерегистровани]

Дан држабности, дан морала и идентитета!

Данас цела Србија треба бити поносна и да свој морал и идентитет данас у пуном сјају да слави и покаже. Можда мој коментар звучи патриотски или националистички, али далеко од тога колико желим да се осврнем на чињеницу о нашим прецима и дедовима који су живот дали за мајчицу Србију. Ја се искрено надам и молим ртс да ће пустити овај коментар јер је ипак јавни сервис и колико влада демократија за све грађане Србије онда нек они који су њени потомци кажу шта им је на срцу. Срамота је да се државност, идентитет и сам морал једне земље изражава као да нам је тога преко главе, а славили смо неку Југославију уместо да славимо оно што заиста јесмо.. Срећан вам пре свега празник Сретење и дан морала и идентитета Србије и Велики поздрав са распете Србске покрајне Косова и њеног поморавља!