Помоћ за златне математичаре

Апсолутним победницима на турниру "Математички вишебој" у Москви, ученицима београдске Математичке гимназије, министар Жарко Обрадовић обећао подршку у припремама за наредна међународна такмичења.

Министар просвете Србије Жарко Обрадовић честитао је тиму београдске Математичке гимназије на титули апсолутног победника, освојеној на турниру "Математички вишебој" у Москви и обећао подршку у припремама за наредна међународна такмичења.

"Математичка гимназија је доказ да када се ради на прави начин, када постоји воља и ентузијазам ученика и наставника, онда се и постижу добри резултати", навео је Обрадовић на пријему за учеснике турнира у Министарству просвете и победницима поручио да су перјаница
образовног система Србије.

Обрадовић је најавио и да ће Министарсрво сносити трошкове припрема за прво наредно међународно такмичење, које ће бити организовано у студентским центрима на Авали или Златибору.

Ђаци су на поклон добили и монографију Србија, друмовима, пругама, рекама.

На "Математичком вишебоју" у Москви, у појединачној конкуренцији, такмичари Математичке гимназије освојили су укупно пет златних, четири сребрне и три бронзане медаље. Иако су проглашени апсолутним победницима, тврде да их успех неће уобразити.

Такмичили су се ученици трећег разреда Теодор фон Бург и Раде Шпегар, као и ђаци четвртог разреда Стеван Гајовић и Филип Живановић.

"Нећемо да се уобразимо. Свесни смо да смо бољи од многих, али има и бољих од нас, а то нас тера да даље напредујемо", рекао је Фон Бург.

Сви ђаци се надају да ће им се указати прилика да своја знања примене у Србији и добију шансу за квалитетан живот и успех у својој домовини.

На "Математичком вишебоју", најпрестижнијем и најозбиљнијем такмичењу које традиционално организује Русија, учествовало је 68 екипа (271 учесник) из математичких гимназија Русије, Украјине, Јужне Кореје, Казахстана и Србије.

Организатор такмичења је позната специјализована гимназија "Колмогоров", по чијем узору је и основана Математичка гимназија у Београду.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 16. нов 2010, 00:43) - anonymous [нерегистровани]

Teo!

Najbolji!!! <3<3

(четвртак, 11. нов 2010, 14:47) - matf [нерегистровани]

matematika

SVAKA CAST KOLEGE!