Бреговић компонује за "Песму Евровизије"

Аутор српске композиције за такмичење "Песма Евровизије 2010" биће Горан Бреговић, објавила Радио-телевизија Србије.

Радио-телевизија Србије ексклузивно је објавила начин овогодишњег избора за "Песму Евровизије 2010" по коме ће композицију српског представника на том такмичењу компоновати Горан Бреговић.

Композитор је биран по следећим критеријумима - значајно је ауторско име у области популарне музике, својим уметничким деловањем остварује запажене резултате, и својим уметничким радом гарантује највише професионалне стандарде. Овог пута РТС је сматрао да Горан Бреговић, апсолутно и статистички одговара постављеним критеријумима. 

"Како је раније најављено, РТС ангажује једног композитора који ће за различите извођаче написати три песме", објаснила је новинарима Душка Вучинић Лучић, пи-ар менаџер РТС.  

"Када се лепе ствари дешавају код нас жао ти је да не учествујеш у њима. Не могу речи да то знам да радим, али се ствари тако покрећу. Када те неко пита - да ли знаш, кажеш знам", навео је Бреговић на конференцији за штампу у холу РТС-а.

Бреговић је истакао успешне наступе Србије на "Евровизији" и рекао да не верује да постоји рецепт како се пише песма за то такмичење јер је сваке године другачије.

"Писаћу веселе и једноставне песме", најавио је познати композитор и додао: "Одлучили сте се за Бреговића, добићете Бреговића".

"Србија има добре певаче. Идеја је да направимо кастинг од 10 певача, па да видимо коме најбоље лежи песма. Највише бих волео да песму изводи млади певач", поручио је Бреговић.

Криза довела до новог начина избора кандидата 

До ове године, наши представници бирани су на националном фестивалу "Беовизија". Након јавног конкурса и селекције одабраних композиција, на фестивалу је гласањем жирија и публике биран победник.

"Беовизија", први пут одржана 2003. године, традиционално је била један од најгледанијих телевизијских шоу програма у Србији, неколико земаља је путем стриминга преносило такмичење, а у сателитском преносу гледано је широм света.

Због последица опште финансијске кризе, све земље преиспитују начин избора кандидата, а неколико земаља већ је одустало од учешћа на такмичењу у Ослу.

У намери да гледаоцима омогући да и даље прате резултате српског представника на најпрестижнијем европском музичком такмичењу, РТС је одлучио да Србија наступи, али да се битно смање трошкови националног избора.

Сходно томе, УО РТС је крајем 2009. године усвојио нови правилник о избору представника Србије на такмичењу "Песма Евровизије 2010". На основу усвојеног правилника, РТС ангажује једног композитора који ће за различите извођаче написати три песме.

Интерпретаторе који ће извести композиције бира композитор уз сагласност РТС-а. Победничка композиција биће одабрана СМС гласовима гледалаца у оквиру директног програма који ће реализовати РТС.

Осврт - Србија на "Песми Евровизије" у последњих шест година

Након 12 година паузе, Србија се успешно и запажено вратила у велику евровизијску породицу наступивши као заједница Србије и Црне Горе 2004. године. Земљу је представљао Жељко Јоксимовић са композицијом "Лане моје" и освојио високо друго место. Наредне године државну заједницу представљала је група "No Name" освојивши седмо место. Године 2006. СЦГ није имала свог представника.

Србија је први пут самостално наступила на такмичењу за "Песму Евровизије" 2007. године и освојила прво место захваљујући наступу Марије Шерифовић са композицијом "Молитва". Наредне године такмичење је одржано у Београду, окупивши рекордан број од 43 земље учеснице.

Те године, Еуросонг је емитован у свим земљама које су учествовале, али и у Аустралији, Канади, Египту, Хонг Конгу, Индији, Јордану, Кореји, на Новом Зеланду и у САД-у, иако те земље нису наступале. Први пут у Београду уведене су три такмичарске вечери - две полуфиналне и једно финално.

Те године, забележен је и рекорд у броју акредитованих новинара и фанова. Србију је у Београду представљала Јелена Томашевић и освојила шесто место, а 2009. Марко Кон и Милан Николић са песмом "Ципела" нису се пласирали у финале.

Историјат и занимљивости

Већ 54 године, такмичење за "Песму Евровизије" је омиљени европски телевизијски шоу програм, а уједно и најгледанији телевизијски формат после "Олимпијских игара".

На овом такмичењу учествовало је више од 1.000 композиција, а 2006. године отпевана је и хиљадита песма. Велика музичка имена попут групе "АBBА", играчке трупе "Riverdance", Селин Дион, Клифа Ричарда и Хулија Иглесијаса, своју славу дугују управо наступу на Еуросонгу. Гледаоци су песму "Waterloo" групе "ABBA" прогласили најбољом евровизијском песмом свих времена.

ЕБУ је основан 12. фербуара 1950. године на конференцији у Девону у Великој Британији, а основале су га 23 националне телевизије из Европе и Медитерана. Без прекида, такмичење за „Песму Евровизије" је емитовано сваке године од 1956. године, што га чини најдуже емитованим шоу-програмом у целом свету.

Године 2003. одржана је прва "Дечија Евровизија", када је "Песма Евровизије" славила свој 50. јубилеј. 2007. године, Европа је имала прилику да види и прво евровизијско такмичење у плесу "Eurovision Dance Contest".

Конференција за "Песму Евровизије"
број коментара 48 Пошаљи коментар
(субота, 13. мар 2010, 18:00) - HeLenA [нерегистровани]

Interesantno....

Jedva cekam da vidim kako ce to da ispadne....Iskreno,najvise bih volela da ode Emina-najbolja je!Sigurno bi dobro prosla u Oslu jer extra peva a i lepa je....A opet,mislim da ce Milan pobediti,ali ne verujem da bi on u Evropi bio prihvacen jer je potpuno drugaciji,al ja ga mnogo gotivim..Sto se tice Olivera sad sam prvi put cula za njega pa ne znam kako peva..Pozz za sve...:)

(среда, 10. мар 2010, 16:24) - anonymous [нерегистровани]

bregović

Da, točno je da je poznat i izvan granica, dragog nam Balkana, i mislim da su u Srbiji prepoznali njegovu sposobnost za originalnim, drugačijim. Nažalost,u Hrvatskoj to još uvijek nisu, pa nije ni čudo da je Hrvatska zadnjih godina tako loše plasirana na natjecanjima za pjesmu Eurovizije. Stoga, držim palčeve srpskom predstavniku,ili predstavnici!

(уторак, 09. мар 2010, 00:47) - anonymous [нерегистровани]

cao

ako pjesme budu kao lane moje od zeljka joksimovica odmah glasam. pozdrav iz hrvatske.

(среда, 24. феб 2010, 23:45) - kabi [нерегистровани]

Dobar izbor

Cao,Jelena Markovic ako udje,mogu da kazem da ima da osvoji prvu nagradu... Njen se glas danas trazi,,,

(уторак, 23. феб 2010, 19:47) - Iva [нерегистровани]

Neće moći

Ivana Jordan uopšte nije u izboru.

(уторак, 23. феб 2010, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

velenje

Volela bi da nas predstavlja Ivana Jordan

(петак, 19. феб 2010, 12:02) - Iva [нерегистровани]

I radio je i potpisao se

Ili niste gledali 2006. godine ili ste zaboravili ali ovo je pisalo:
20. Hrvatska
Severina, Moja štikla
Muzika: Boris Novković, Franjo Valentić
Stihovi: Severina Vučković
Dakle, potpisani su baš oni koji su i napravili pesmu. Goran Bregović je uradio aranžman.

(петак, 19. феб 2010, 00:14) - Iva [нерегистровани]

Izbor

Potencijalni takmičari, za neke smo čuli, za neke ne ali videćemo koju će dvojicu pevača i jednu pevačicu Brega izabrati:
Minja Samardžić,
Marija Lazić,
Emina Jahović,
Željko Vasić,
Nenad Ćeranić,
Milan Stanković,
Marko Vulinović,
Oliver Katić,
Adil Maksutović i
Jelena Marković.
Mi ćemo 13. marta izabrati, nadam se, pobedničku pesmu.

(петак, 19. феб 2010, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

Da da

A jesi li mu ti možda neki rod? Pazi molim te - ostali nisu neki pevači. Idi odmah kod Brege i nauči ga pošto on ne zna.

(петак, 19. феб 2010, 00:01) - Iva [нерегистровани]

Pa sad

ne mogu svi da pevaju sve pesme, jer neka pesma ne može da se prepeva i u muškom i u ženskom rodu. Svakome će biti data pesma koja mu najbolje leži pa ćemo od tri izabrati jednu, nadam se pobedničku.