Читај ми!

Преминуо академик Драгољуб Живојиновић

Академик Драгољуб Живојиновић, секретар Одељења историјских наука, преминуо је у 82. години, саопштила је Српска академија наука и уметности.

Драгољуб Живојиновић је рођен у Врању, 17. априла 1934. године. Бавио се најсложенијим питањима националне историје и на та питања давао научно утемељене одговоре. Колико је био присутан у националној историографији толико га је познавала и међународна наука.

На енглеском језику објавио је низ биографија у престижним међународним издавачким кућама и небројено расправа.

"Био је изузетна јавна личност у српској култури. Иза њега је остало огромно научно дело. Писао је квалификовано у периоду од 16. до 20. века, од спољне политике Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, спољне политике Ватикана, преко огромног дела о Првом светском рату, све до неупоредиве биографије Краља Петра Карађорђевића. Као јавна личност зрачио је интегритетом храброг и слободног човека", истакао је историчар Милош Ковић.

Дипломирао је на Катедри за историју београдског Филозофског факултета (1959), а постдипломске студије је завршио на Универзитету Пенсилванија (1963).

Докторирао је на Универзитету Пенсилванија, а постдокторски рад обавио је на Харвардовом универзитету (1972).

Током своје богате научне каријере био је и редовни професор универзитета до 1979, а био је члан Организације америчких историчара и Европског удружење за америчке студије. Уређивао је часопис Хришћанска мисао.

Академик Живојиновић, научник светског ранга, добитник је многих награда и признања, као што су БИГЗ-ова награда за научно дело (1995), Награда "Светозар Милетић" (1995), Награда за животно дело "Владимир Ћоровић" (2004), Ordine del merito della Republica Italiana (1971), Орден заслуге за народ са сребрним зрацима (1989).

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 05. феб 2016, 20:12) - Јадранка Нићин [нерегистровани]

Био је изузетан стручњак и племенит човек..

Био је изузетан стручњак и племенит човек. Његово битисање и истраживачки дух оставили су значајни траг кроз научне радове везане за историју Србије, на чему би требало да му буду захвални и представници струке али и сав живаљ ове земље.
Нека је покој души његовој, а породици упућујем искрено саучешће.

(петак, 05. феб 2016, 20:08) - Дејан [нерегистровани]

Почаст великану!

Мудрац! Одлазе великани наше науке! Последњи поздрав!