Ивана Шпановић у кампањи "Доскочи псоријази"

У Србији од псоријазе болује више од 150.000 људи. То тешко имунолошко обољење може да се појави изненада, како код одраслих тако и код деце. Један од окидача за болест је и стрес, а добра борба против стреса јесте и плес. Дан борбе против псоријазе биће обележен снимањем спота, у којем учествује и атлетичарка Ивана Шпановић.

Псоријаза је болест која може да нападне било кога и било кад. То је имунолошко обољење због ког су оболели често изложени дискриминацији а самим тим и стресу. Салса, игра која покреће и душу и тело, активира све мишиће и помаже нам да се ослободимо од стреса. Спот, у коме учествује атлетичарка Ивана Шпановић, ће бити премијерно приказан на Дан борбе против псоријазе, 29. октобра.

Ивана како ћеш помоћи, због чега си се укључила у ову кампању?

Пре свега хвала вам што сте препознали значај онога што ми радимо, а то је подизање свести друштву о људима оболелим од псоријазе. Ми сматрамо да су људи са одређеним манифестацијама неправедно изложени дискриминацији у друштву, да су изложени разним коментарима. Наша мисија је да кроз спот који смо снимили, убудуће тим људима омогућимо нормалан и здрав друштвени живот, а не да од њих окрећемо главу.

Људи који су оболели од псоријазе су често дискриминисани. Кренуће у борбу да добију одговарајуће лечење и да промене ту слику о себи. Ти си велики борац, знаш шта значи напоран рад и борба, која је твоја порука за њих?

Ми смо ту и ми желимо да пошаљемо поруку да псоријаза није заразна, да не може никога да угрози. Подизањем свести о тој борби помажемо управо људима који имају проблема са тим. Мој апел је да ако можемо, да им помогнемо.  

Почеле су припреме за Рио, како ћеш "прескочити" то злато у Рију?

Па припреме су увелико почеле. Све ове медаље и сви успеси до сада су биле припреме за Рио, и ја се надам да ћу у Рију успети да остварим оно што, лично, желим од самог почетка каријере.

У Србији готово сваки 50-ти грађанин има ову болест која није смртоносна, али се оболели суочавају са многобројним проблемима.

Може да се јави и код деце и код одраслих, и код мушкараца и код жена. Окидачи за болест су многобројни, а стрес-имуни систем тада грешком напада здраве ћелије.

Манифестује се црвенилом по кожи, печатима, промене могу да се појаве свуда, а неретко изгледају узнемиравајуће. Псоријаза није смртоносна, али негативно утиче на све сегменте живота оболелих.

Због тога у Србији почиње кампања "Доскочи псоријази", спот ће се ексклузивно приказати на РТС-у, 29.10. а биће приказани и прилози о пацијентима, савети лекара, и проблеми с којима се суочавају да би болест држали под контролом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 20. окт 2015, 00:47) - Jelena [нерегистровани]

napokon

Drago mi je da se konacno neko setio da kaze nesto o ovoj bolesti. Ja bolujem od psorijaze i izuzetno je tesko nositi se svaki dan sa ovom bolescu. Jednostavno, ne znas kad ce da izbije na povrsinu, kad ce se povuci...zimi koza puca, leti nosim dzepere jer ne mogu vise da podnesem poglede ljudi... uzas je blaga rec :( dala bih, cini mi se , pola zivota da mi ovo nestane .