Читај ми!

"Да" за маме!

Маме су за месец и по дана успеле да убеде више од половине посланика да гласају за измену Закона о финансијској подршци породици са децом. Циљ иницијативе "Гласам за маме", односно "Право или Браво за маме" јесте да накнада коју држава плаћа породиљама убудуће иде директно њима, а не као до сада – преко рачуна фирме у којој раде.

Маме су проналазиле посланике и лобирале за своју идеју, а када би их придобиле фотографисале би се са њима, што је доказ да имају њихов глас.

Када би се данас у Скупштини гласало, маме би имале већину – 127 посланика подигло би руку за редовна примања породиља, која сада касне и неколико месеци.

Измена Закона о финансијској подршци породици са децом прекинула би зачарани круг.

Ана Бабовић из организације "Србија у покрету" напомиње да већина послодаваца данас не може да издржи финансијски притисак и да исплате и запослене и породиље, па морају да сачекају да им држава рефундира новац.

"Пошто је новац већ издвојен у буџету Републике Србије, измена Закона би заправо довела до тога да маме добијају плате на време", објашњава Бабовићева.

Одлучне маме неће стати док свих 250 посланика не убеде да је промена закона неопходна. "''Да' за маме" очекују не само на фотографији, већ и у скупштнској сали.

Надају се да ће се измене Закона наћи на дневном реду већ у септембру и да ће посланици који су се сликали са мамама и рекли да ће гласати за измену закона одржати реч.

Довољан разлог су, чини се, и 20.000 породиља које се сваке године суоче са кашњењем плате, баш у тренутку када су трошкови неретко и удвостручени због доласка новог члана породице.

Кампању "Право за маме" 8. марта покренула су удружења "Србија у Покрету", "Родитељ" и "Центар за маме". Разговори са посланицима почели су симболично 15. маја, на Светски дан породице.

Министар Вулин подржао мајке, труднице и породиље

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, састао се са иницијаторкама кампање "П(Б)раво за маме", и том приликом пружио подршку проблемима са којима се суочавају мајке, труднице и породиље, јавља Танјуг.

Вулин се састао се са Аном Бабовић, Наташом Чорбић и Јованом Ружичић.

Министар је исказао разумевање за проблем и заинтересованост за његово брзо решавање кроз измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом које су току и чије се усвајање очекује до краја године.

Министар је позвао представнице кампање да активним учешћем у радној групи која ће се бавити изменама и допунама Закона, допринесу изналажењу оптималног решења за проблеме са којима се суочавају породиље.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 01. јул 2014, 11:21) - nebesky [нерегистровани]

Bravo za mame

Danas da bi siplatio porodiljsku nadoknadu (mali) poreski obveznik mora da skupi pare na racunu, obracuna, plati obaveze i isplati porodilju. Potom treba da skupi gomilu papira i obrazaca i njih podnese nadleznoj sluzbi. Ako je sve u redu dobija pare nazad za desetak-dvadesetak dana.
Ova procedura ce smanjiti obaveze obveznika koje su mu naturene od strane drzave!