Читај ми!

Студенти упали у Ректорат

Студенти Универзитета у Београду упали у зграду Ректората у знак протеста против најаве повећања школарина и најавили да ће ту остати и током ноћи. Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање, рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић.

Група студената Универзитета у Београду, која је поподне упала у зграду Ректората тражећи бесплатно образовање, најавила је да ће преноћити у Ректорату и сутра у подне одржати конференцију за новинаре.

Они су се окупили у сали осам на првом спрату Ректората, а на тераси те просторије су истакли транспаренте "Знање није роба" и "Студенти свих факултета уједините се".

Како је Танјугу рекао проректор Универзитета у Београду Миодраг Поповић, за сада нема инцидената.

"Имају прилично нејасне захтеве, а један од њих је бесплатно школовање", рекао је Поповић и навео да руководство Ректората за сада неће звати полицију.

Студенти, према његовим речима, током вечери намеравају да одрже пленум, где ће се договарати о својим даљим корацима.

Студенти су незадовољни што је више од 10 факултета Универзитета у Београду затражило веће школарине, у просеку за 12 одсто.

Један од студената Иван Кардун рекао је да се та група студената окупила како би затражила да се повуче предлог о повећању школарина.

"Сматрамо ту одлуку срамном. Сматрамо да то је корак даље ка комерцијализацији образовања које треба да буде јавно добро", рекао је Кардун.

Према његовим речима, окупљени траже и подршку ресорног Министарства, професора и целе научне заједнице у борби за квалитетно и бесплатно, односно јавно финансирано образовање.

Кардун, студент Филолошког факултета, напоменуо је да сви грађани плаћају порезе, што "показује да су студенти образовање већ платили". Тиме што ће образовање бити доступно свима, сматра он, порашће и његов квалитет.

Кардун је објаснио да се група студената данас у 16 сати окупила на платоу испред Филозофског факултета, након чега су ушли у зграду Ректората, у салу која је предвиђена за састанке и конференције.

Приликом уласка групе студената у Ректорат, тврди Кардун, није било никакног насиља и није нанета никаква материјална штета.

На питање да ли су разговарали са неким од надлежних, Кардун је одговорио да је свако могао да дође да разговара са окупљеним студентима, али да су дошли само представници одређених студентских организација.

Представници окупљених студената тврде да међу њима има академаца са свих факултета.

Они су најавили да ће преноћити у згради Ректората и сутра у подне обратити се јавности на конференцији за новинаре.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. мај 2013, 23:56) - anonymous [нерегистровани]

Sta je ovo

Je li neko ovdje svjestan, prvo, koliko trose fakulteti, drugo koliko su nasi fakulteti jeftini?Naravno da je skolovanje roba, ne lome se dzaba Ameri da otplate 200000$ skolarine da bi svojoj djeci pruzili najbolje fakultete na svijetu.90% tih koji su provalili u rektorat studiraju menadzment i jedva se provlace, oni koji se trude i ulazu vrijeme u studiranje, pravo studiranje, su na budzetu i ne brinu se.Podrska vladi da duplira skolarine da ne dodjemo u situaciju da 90% populacije ima bezvrijedne diplome.

(четвртак, 16. мај 2013, 23:24) - anonymous [нерегистровани]

Podrska

Podrska za kolege.

(четвртак, 16. мај 2013, 23:17) - anonymous [нерегистровани]

Pozovite

Pozovite Vucica on ce da resi problem ne gubite vreme i nerve.

(четвртак, 16. мај 2013, 23:14) - anonymous [нерегистровани]

Re: znanje jeste roba

Obrazovanje je ljudsko pravo a ne roba.Prema tome, država koja drži do sebe treba da ga deli bez nadoknade.

(четвртак, 16. мај 2013, 23:00) - anonymous [нерегистровани]

Lippe

Ulaganje u obrazovanje je SKUPO,ali je jos skuplje ne ulagati u obrazovanje.Djon Kenedi.

(четвртак, 16. мај 2013, 22:39) - student [нерегистровани]

odgovor

Neki novi Tesla nece ostati na njivi nego ce uci u budzet.Sto se tice placanja u nekim zemljama EU. se fax placa u odnosu na primanja roditelja.Tako da student, polaze test, ako prodje, upisao je fax, a placa u odnosu na prihod i imovinu roditelja.Tako da onaj koji nema ni za knjige, neplaca nista.a onaj koji ima za mecku ili bmw placa najskuplju tarifu!po meni sasvim fer i korektno!p.s. bolje bi bilo da se zalazete da se ne izjednace diplome sa Beogradskog Univerziteta sa diplomama raznih privatnih fakulteta!Posto ima nekih koji su zainteresovani za tako nesto!

(четвртак, 16. мај 2013, 22:37) - Sanja [нерегистровани]

Turski zulum

U zemlji Srbiji gde nije moguce normalno dobiti posao, samo uz novac i debelu vezu, zaista je bezobrazluk da se placaju skolarine.Iskreno, ukinula bih i ocene, one nemaju nikakvu vrednost i merilo u drustvu gde su celni ljudi drzave bez skole, kulture i vaspitanja.Narod sve placa na vreme, a nista nema od toga.

(четвртак, 16. мај 2013, 22:29) - anonymous [нерегистровани]

Знање није роба

Знање није и никад неће бити роба, а ево и зашто.Робу кад делиш она се смањује, а знање кад делиш оно се увећава.

(четвртак, 16. мај 2013, 22:26) - anonymous [нерегистровани]

besplatno skolovanje

nema besplatnog skolovanja.ako studenti ne plate morace da plati ova gulija koja ni za hleb nem.skolovao bi samo deficitarne kadrove ako ih uopste ima.mozete malo i da radite pa se skolujte o svom trosku.prvo treba nahraniti i obuci gladne i gole.

(четвртак, 16. мај 2013, 22:25) - anonymous [нерегистровани]

Ti sto ti je znanje roba

Da li si sam platio skolovanje?Ovde roditelji nemaju dovoljno novca da plate skolovanje, a drzava malo izdvaja za talente jer ni ona nema sredstava, a ti se sepuri sa onim sto ti je neko drugi platio.Jer ce zbog toga neki novi Tesla ostati na njivi ili livadi da ore i kosi, a neki ce bogati sa svim "podmazivanjima" zavrsiti, pa ce ih tate i mame postaviti na dobra mesta ili ce takvi da nam budu na vlasti u drzavi.Kakva ce to drzava biti?A ti, prodaj komad svoje "robe" i ne glupiraj se.