Заражено само седам одсто кукуруза

Ванредна инспекцијска контрола утврдила је да је афлатоксином заражено само седам одсто испитаног узорка овогодишњег рода кукуруза. Грађани могу бити спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна, тврди Пољопривредна инспекција.

Афлатоксином је заражено само седам одсто овогодишњег рода кукуруза, који је испитан у ванредној инспекцијској контроли, саопштио је начелник Пољопривредне инспекције Ненад Катанић.

"Оне вести које су се појављивале претходних дана не одговарају истини", рекао је Катанић.

Како тврди Пољопривредна инспекција, сви који су давали неодговорне, исхитрене и штетне изјаве о заражености кукуруза, који је стратешки пољопривредни производ за Србију, сносиће одговарајуће последице.

Начелник Ненад Катанић поручио је грађанима да буду спокојни јер је храна чија је производња повезана са употребом кукуруза, безбедна и да се у њој не може појавити афлатоксин.

"Безбедни су и млеко и палента", навео је начелник.

До сада је све урађено да се спречи употреба зараженог кукуруза, нагласио је Катанић и додао да је и тих седам одсто узорка у коме је нађен афлатоскин употребљиво и да тај кукуруз, разблажен и уз употребу одговарајућих адитива, може да се користи као сточна храна.

Испитивања нису вршена на репрезентативном узорку, већ у свим великим складиштима кукуруза, у великим прерађивачким и откупним центрима у фабрикама сточне хране, пиварама и фабрикама за производњу паленте и млека.

Та величина узорка одговара свим прописима и правилима, а анализа је рађена у две лабораторије у Бечеју и Београду, саопштила је Пољопривредна инспекција.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 12. дец 2012, 19:21) - nepoverljiva [нерегистровани]

kancerogeno

Cim je nesto kancerogeno nebitno je koliko ga ima 1 ili 70 posto.Nista im ne verujem ko zna sta mi jedemo i pijemo ?

(уторак, 11. дец 2012, 20:14) - anonymous [нерегистровани]

7%

Vrlo rečito ubedi me u par sekundi.

(уторак, 11. дец 2012, 17:29) - anonymous [нерегистровани]

Plasim se

Kada se priznaje 7% sve se plasim da treba dodati jednu nulu.

(уторак, 11. дец 2012, 16:34) - anonymous [нерегистровани]

A sta snama

Dobro nekje 7% a staje sa pretrpljenom stetom poljoprivrednika?Koce za to da odgovara ili opet niko zar i to nije KRIMINAL?Pa da vidimo gospodu na delu dog delo ne zastari..i opet niko nece odgovarati

(уторак, 11. дец 2012, 15:28) - Srdjan [нерегистровани]

???

Bitnije od toga je kojih 7% kukuruza je zarazeno i ko ce to i kako odvojiti od zdravog?