Читај ми!

Дедовина враћена после шест деценија

У свом најновијем извештају о Србији, Европска комисија похвалила је примену Закона о враћању одузете имовине и обештећењу. Поднето је око 9.000 захтева за реституцију, а грађани добијају решења о враћању имовине која је њиховим прецима одузимана пре више од шездесет година.

Европска комисија похвалила је Србију за спровођење реституције. Откако је почело подношење докумената за повратак одузете имовине, на шалтерима пошта Србије примљено је око 9.000 захтева, највише у Новом Саду.

Милена Комненовић каже да није могла да верује када је пре неколико дана добила решење о повраћају имовине која је пре шездесет година одузета њеном деди. Документа је предала у мају.

"Решено је веома брзо и морам да кажем да сам веома задовољна, с обзиром на то да у овој земљи ретко која државна институција обавља свој посао тако брзо и марљиво. Иначе, то је и морална сатисфакција за моју породицу, пошто је мој деда био велики неимар", каже Милена Комненовић.

И у Европској комисији сматрају да је остварен напредак у погледу имовинских права. У најновијем Извештају о напретку евроинтеграција Србије, поздрављена је примена Закона о враћању одузете имовине и обештећењу.

"Грађани Србије воде велику битку дуже од десет година и коначно је донет закон и остварен је велики напредак, што ми поздрављамо. Агенција за реституцију доноси решења о враћању имовине. Стигао је велики број захтева и ми пратимо њихов рад и у томе добро сарађујемо", напомиње шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер.

У Агенцији за реституцију позитивне оцене сматрају великим признањем, не само за њих већ и за државу. Кажу да посао раде одговорно и ефикасно. За сада имовину враћају само у натуралном облику.

"То је за сада и једино могуће. Што се тиче новчане компензације, она ће бити могућа тек након три године од почетка овог процеса, али добрим радом у враћању имовине у натури грађани су задовољни. Добијају имовину која одмах има своју вредност, коју могу економски да експолатишу", објашњава директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић.

До сада је враћено преко 15.000 квадрата пословног простора, између осталог, хан у Новом Пазару стар 200 година, Културни центар "Павиљон Вељковић" у Београду и многа друга здања. Враћено је и око 1.500 хектара пољопривредног земљишта и 5.000 хектара шуме.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. окт 2012, 02:40) - Slavica Vasilić-Isailović [нерегистровани]

Restitucija-Zvezdara

Zašto opštima Zvezdara toliko zaostaje za Starim Gradom i Vračarom prema tabeli. Iako je deo park šume Zvezdara prema detaljnom urbanističkom planu zona stambene izgradnje imovinsko pravno odelenje je odbijalo zahteve starih vlasnika za povraćaj imovine- iako je promenjena namena zemljišta, obrazlažući to protivljenjem "Zelenila". Sada pak kad postoji zakonsko rešenje malo je predmeta rešeno. Valjda je povraćaj u naturalnom obliku najjednostavniji?

(понедељак, 15. окт 2012, 18:38) - anonymous [нерегистровани]

A nvcana nadokmada...

...za koriscenje tih dobara? Da li ce drzava platiti to sto je preko 60 godina koristila tudju imovinu bez naknade? Plus na to treba dodati kamatu za sve te godine za koje drzava nije placala naknadu za koriscenje tudje imovine. Trebalo bi da vlasnici traze novac za to pored toga sto traza povracaj imovine.

(понедељак, 15. окт 2012, 16:48) - Rankovic [нерегистровани]

restitucija

Lepo je sto se imovina vraca starim vlasnicima i sto ta imovina ima svoju realnu vrednost, za razliku od nase imovine koja je velika ali prodata tajkunima i zasta necemo dobiti ni 1% njene vrednosti.To je velika nepravda i ocekujemo da reaguje Evropska komisija i nalozi da se zakon dopuni supstitucijom jer samo tako moze se ovaj problem do kraja resiti.

(понедељак, 15. окт 2012, 16:22) - cungalunga [нерегистровани]

Agenciji za restituciju

morate da podnesete novi zahtev Agenciji za restituciju, to od 2004 ne vazi

(понедељак, 15. окт 2012, 15:32) - Zakupac svoje dedovine [нерегистровани]

onome ko pomenu Kosovo

Da je bilo političke volje i pameti i da je ova država počela da vraća otetu imovinu pre desetak i više godina, mnogi Srbi kojima je ranije Srbija otela imovinu na Kosovu, bi sada bili vlasnici svoje imovine na Kosovu, pa bi i kosovska slika izgledala drugačije.

(понедељак, 15. окт 2012, 15:06) - anonymous [нерегистровани]

Ajde...

Ajde da posaljemo zahtjev Evropskoj komisiji da nam vrate oduzeto Kosovo, pa cemo i mi njih pohvaliti.

(понедељак, 15. окт 2012, 14:54) - anonymous [нерегистровани]

Fijoka

Posto je to otislo u "Prave ruke" vas se predmet,skoro sam siguran, nalazi u nekoj od fioka...zaturen...zagubljen..pa.boze,to se desava ali nama uvek na stetu a njima na korist...ne brinite,bednu odstetu ce te jednog dana dobiti iz dzepova gradjana Srbije (Iskreno vam zelim da imovinu dobijete nazad u izvornom obliku)

(понедељак, 15. окт 2012, 13:42) - anonymous [нерегистровани]

...

pa da zeni vratili za manje od 6meseci to je lepo. a mi smo predali jos 2004 i jos nemamo nikakvih odgovora. sta mi predlazete da radim?