Живот у четири манастирска зида

У манастиру Успења пресвете Богородице у Ђаковици живе две монахиње и две сестре, једини преостали српски житељи у том граду. Сваки дан им пролази исто. Не могу да изађу из дворишта манастира, али не размишљају да напусте Ђаковицу.

Тринаест година после рата, у Ђаковици нема Срба повратника. У том граду је порушено неколико православних цркава. Пре две године је обновљена црква у центру града и освећењем постала манастир Успења пресвете Богородице. У манастиру живе две монахиње и две сестре. Оне су једини преостали српски житељи у том граду.

Две монахиње и две сестре у четири зида дворишта манастира Успења пресвете Богородице у Ђаковици. Годинама, сваки дан им пролази исто. Монахиња Јоаникија каже да живе као у затвору.

Монахиње и сестре у Ђаковици у кругу манастира имају воду, узгајају поврће а остале потребштине доносе им монаси манастира Високи Дечани. Одводе их и код лекара. Најближи лекар им је Грачаници или у северном делу Митровице. Немају поверење у лекаре у Ђаковици. 

Не размишљају да напусте Ђаковицу. Васиљка Перић је од рођења у овом граду.

"Сви су моји рођени ту, али су се одселили због посла и деце. Одлучила сам кости да оставим на Косову", рекла је Васиљка.

Монахиње и сестре у Ђаковици знају да није нормално то што не могу да изађу из дворишта манастира, али кажу да не покушавају јер не желе неприлике. Истичу да су у Ђаковици како би вером бранили Косово, свесне да тако не размишљају сви православни верници.

"Још је жалосније што продају земљу, то је земља Дечанска, Пећке патријаршије и Грачанице, то је велики грех. Они можда могу мало да зараде, али ће њихова деца, унучићи и праунучићи да плачу и тугују за својом светом земљом", каже монахиња Теоктиста.

За годину дана од освећења, у манастиру је организовано једно венчање и једно крштење.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 14. јул 2012, 14:30) - iz NJujorka [нерегистровани]

Nase divne majke i nase divne monahinje

Amerika se ne bi umesala da smo mi znali da resimo stvari u nasoj kuci; Ali nismo, Sve je ovo poznato ljudima koji kroje americku politiku, ali oni se vode svojim geo strateskim interesima da smo im pokazali da smo cvrsti i jedinstveni i da smo mogli da se branimo na pravi nacin ne bi sve ovo ovako bilo. Ali Milosevic nije znao kako, trebalo je mnogo vise umeca i mudrosti nego sto su imali ili imaju sadasnji politicari. Mogli su Srbi da brane Kosovo na mnogo nacina jos pre vise godina ali nisu. Zato svaka cast nasim majkama i monahinjama koje ste prikazali u ovom prilogu. Hvala RTS-u.

(субота, 14. јул 2012, 13:11) - Зоки [нерегистровани]

Америка

Како види ли ово Америка?
Па то је Америка смислила и урадила.

(субота, 14. јул 2012, 13:07) - anonymous [нерегистровани]

Vidi!!

Amerika vidi samo ono sta ona hoce i od onog sto ima svoje interese . Amerikanci su kratkovidi , valjda .

(субота, 14. јул 2012, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

Na mnogaka ljeta

Hrabre sestre velikog srca i velike DUSE.Neka Vas Gospod stiti na mnogaja ljeta.Nema tih jakih reci kojima bih opisala moja osecanja divljenja za ove prekrasne molitvenice.

(субота, 14. јул 2012, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

vladimir

Ovo je 21 stoljeće ,sramota ,vidi li ovo amerika?