Читај ми!

Почело уклањање барикада, укинуто стање повишене борбене готовости у ВС

Очекује се уклањање барикада на северу Косова и Метохије. За сада, уклоњена је барикада код пункта Мердаре из правца Куршумлије. Током ноћи запаљена су два камиона постављена на мосту код Дудиног крша као блокада те саобраћајнице. Стање повишене борбене готовости у Војсци Србије укинуто је одлуком председника и врховног команданта Александра Вучића, потврђено је Танјугу у Председништву.

Лајчак: Важно да лидери почну да стварају атмосферу погодну за разговоре

Ниво неповерења између две стране већe је него икада раније, тензије су и даље високе, али је важно да лидери у Београду и Приштини почну да стварају атмосферу погодну за продуктивне разговоре о нормализацији односа, изјавио је представник Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

Лајчак је за Политико рекао да је оно што је сада заиста важно то да се не дозволи да ситуација поново дође у нову кризу.

Лајчак је указао да крајњи рок у марту има за циљ да назначи озбиљност постизања споразума.

"Надам се да се за недељу дана нећемо суочити са још једном кризом - или можемо заборавити на нормализацију", истакао је Лајчак.

Лајчак сматра да је тренутни тајминг идеалан да се нађе решење, а уколико би се пропустио тренутак, спор би, сматра, у том случају могао да се развуче деценијама.

Опширније Краће

НАТО: Очекујемо да се сви придржавају обавеза, Кфор прати ситуацију

НАТО је данас поздравио напоре предузете ради деескалације напетости на северу Косова, навела је портпаролка Алијансе Оана Лунгеску.

"Очекујемо да се све стране придржавају својих обавеза. Кфор пажљиво прати ситуацију и биће спреман да интервенише уколико то буде потребно, у складу са својим УН мандатом за омогућавање слободе кретања", навела је Лунгеску на Твитеру.

Извештај Ратка Бечког и Николине Ракић

Фајон: Не сме доћи до ескалације ситуације на КиМ, ЗСО се мора формирати

Министарка спољних послова Словеније Тања Фајон изјавила је да је ситуација на Косову и Метохији последњих дана била забрињавајућа и позвала Београд и Приштину да учине све што је могуће како не би дошло до додатне ескалације, а истакла је и да се Бриселски споразум мора применити, а Заједница српских општина формирати.

"Најважније да обе стране покажу конструктиван став и да се што пре пронађе решење које ће обезбедити нормалан живот свим људима на Косову, посебно сад кад су и људи уплашени", рекла је Фајон.

Фајон је истакла и да је имплементација Бриселског споразума постигнутог 2013. године између Београда и Приштине обавезујућа за обе стране и да се Заједница српских општина мора применити.

"Имплементација договорених споразума, имам на уму Бриселски споразум из 2013. године је обавезујући за обе стране, а ЗСО се мора применити", рекла је Фајон.

Каже да специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак активно ради на успостављању дијалога.

"Са једне и са друге стране амбиција мора да постоји. Дијалог је отворен. Знам да Лајчак ради и да постоји неки тихи дијалог који је битан у ово време. Надам се да ћемо успети, не само ЕУ већ цела међународна заједница, а ту су и неки други који су у разговорима. Надам се да ћемо наћи решење и да неће доћи до ескалација", нагласила је Фајон.

Она је истакла да јој није у потпуности познат француско-немачки предлог за решавање косовског питања, али је навела да ће она подржати било коју иницијативу која може довести до имплементације Бриселског споразума и решавању отворених питања.

Опширније Краће

Кфор: Уклонити барикаде брзо, све стране да избегавају акције које воде ескалацији

Кфор је поздравио одлуку о уклањању барикада на северу Косова и Метохије, наводећи да то треба учинити брзо и безбедно и да би све стране требало да "избегавају било коју реторику или акције које могу да изазову нову ескалацију".

"Кфор помно прати развој догађаја. Остајемо крајње опрезни и спремни да интервенишемо, ако буде неопходно, у складу с нашим мандатом заснованим на Резолуцију 1244 СБ УН из 1999", наводи Кфор у саопштењу.

Опширније Краће

Борељ: Дипломатија је победила у деескалацији тензија на КиМ

Шеф дипломатије Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да је дипломатија победила у деескалацији тензија на северу Косова и Метохије.

"Дипломатија је победила у деескалацији на северу Косова. Насиље никад не може бити решење", навео је Борељ на Твитеру.

Додао је да поздравља одговорно лидерство председника Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

Указао је и на сјајан тимски рад Европске уније, Сједињених Америчких Држава и Кфора.

"Хвала свима који су учествовали. Сада нам је потребан хитан напредак у дијалогу", поручио је Борељ на Твитеру.

Почело уклањање барикада у Рудару, Ибарској Слатини и Лешку

На северу КиМ почело је уклањање барикада, јавља извештач РТС-а и додаје да се очекује да буду уклоњене до вечерас.

Барикаде се уклањају у месту Рударе код северног дела Косовске Митровице, Ибарској Слатини и Лешку.

На тим пунктовима се и даље налазе грађани који су рекли да ће се склонити након уклањања барикада.

Административни прелази Брњак и Јариње и даље су затворени, док су барикаде код прелаза Мердаре уклоњене и он је отворен за саобраћај.

Додик: Одлука о уклањању барикада усмерена ка очувању мира и дијалога

Председник Републике Српске Милорад Додик поручио је да је одлука о уклањању барикада на северу Косова и Метохије несумњиво усмерена ка очувању мира и људских живота и да тај договор треба подржати као чин одговорног односа усмереног ка дијалогу.

"Договор који је постигнут између представника нашег народа и председника Србије Александра Вучића о уклањању барикада је сигурно тешка одлука, али она је несумњиво усмерена ка очувању мира и људских живота", рекао је Додик у изјави за Срну, преноси Танјуг.

Додао је да зато договор постигнут о уклањању барикада треба подржати као чин одговорног односа усмереног ка дијалогу у коме овај пут Срби са Косова и Метохије нису изгубили, већ ојачали своја права.

"Подржавамо оправдану борбу нашег народа на Косову и Метохији за права и статус. Барикаде су оправдан одговор на репресију привремених и недемократских структура Приштине, подржаних од западних земаља САД и ЕУ, и увек могу бити одговор на њихову нову репресију", казао је Додик.

Договор о уклањање српских барикада постигнут је синоћ у Рашки на молбу председника Александра Вучића и уз његове и гаранције Брисела и Вашингтона да Срби који су били на барикадама неће бити прогањани.

Опширније Краће

Укинуто стање повишене борбене готовости у Војсци Србије

Стање повишене борбене готовости у Војсци Србије укинуто је одлуком председника и врховног команданта Александра Вучића, потврђено је Танјугу у Председништву.

Борбена готовост проглашена је 26. децембра због ситуације на северу Kосова и Метохије.

Тада је председник Вучић, као врховни командант Војске Србије, наредио да војска и све јединице МУП-а буду у највишем степену борбене готовости.

Брнабић: Захвалност председнику и Србима са КиМ за посвећеност миру

Председница Владе Србије Ана Брнабић изразила је "огромну захвалност председнику Србије Александру Вучићу и Србима са КиМ" за то што су, како је навела, нашли снаге да на бруталан терор и агресију одговоре "скоро па безграничним стрпљењем, посвећеношћу миру, мудром политиком и дијалогом са свима онима који су, на било који начин, могли да допринесу очувању мира".

"Нажалост, верујем да ово није крај Куртијевим провокацијама, али се надам, и верујем, да ће међународна заједница обезбедити поштовање договора постигнутих у последњих 24 часа како би се очувао овај тренутак мира и стабилности и како би се окренули испуњењу Бриселског споразума", навела је премијерка на Твитеру.

Брнабићева је такође захвалила међународним партнерима који су помогли да се сачува мир.

Опширније Краће

Извештај Ратка Бечког (12.00)

Како јавља извештач РТС-а, после пуштања на слободу Дејана Пантића и Николе Недељковића, очекује се пуштање и Слађана Трајковића и Миљана Аџића.

Како РТС сазнаје, Супруга Слађана Трајковића, Сузана, добиће заказани телефонски разговор са својим супругом када ће можда и сазнати нешто више, да ли ће он можда бити пуштен да се брани са слободе.

Барикада у Рудару још није уклоњена, али пунт на прелазу Мердаре је оспособљен. 

Унмик поздравља све мере за смиривање тензија на северу КиМ

Специјални представник и шеф Мисије привремене администрације Уједињених нација на КиМ (Унмик) Каролин Зијаде поздравила је све мере за смиривање тензија на северу Косова и Метохије, укључујући уклањање барикада.

Одала је признање мукотрпним напорима свих страна, укључујући међународне партнере, да осигурају безбедност становништву Косова и Метохије у свим заједницама.

Зијаде је нагласила важност придржавања обавеза и наставка разговора како би се у потпуности решила отворена питања и нормализовали односи без одлагања, наводи се у саопштрењу Унмика.

Опширније Краће

Петковић: Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да су разговори са Србима са КиМ били тешки и сложени, а као најважније оценио је то што је постигнуто јединство и што је Србија стала уз свој народ и подржала одлуке Срба са КиМ.

"Синоћ смо показали да само заједничким снагама можемо да се изборимо за опстанак нашег народа на Косову и Метохији", рекао је Петковић за ТВ Пинк и додао да је власт свесна колики терор трпи српски народ на КиМ.

Према његовим речима, Приштина неће лако моћи да погази гаранције САД и ЕУ.

"Ови споразуми и гаранције улазе у корпус свих оних споразума на које се позивамо, издејствовали смо нешто што је саставни део наше борбе на међународном плану. Добили смо гаранције које Приштина неће моћи тако лако да погази, а да САД и ЕУ не реагују, јер је ово њихова гаранција и њихова реч", рекао је Петковић.

Како је нагласио, САД и ЕУ гарантују да неће бити хапшења Срба на Косову.

"Гаранције САД и ЕУ се односе на то да не постоје никакви спискови за хапшење Срба са Косова због учешћа на мирним протестима односно барикадама. Овај део је јако важан и Вучић се силно борио да све на том папиру буде јасно дефинисано. Срби су отворено рекли да не верују гаранцијама САД и ЕУ, али смо ми с друге стране дали гаранције да ћемо стати уз наш народ. Не можемо да верујемо Куртију, боље је да имамо један овакав папир за који можемо да се држимо. Гаранције се односе и на то да КБС на север Косова не може без одобрења команданта Кфора и политичких представника Срба са Косова", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ оценио је да им нимало није лако, нарочито откако је премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти дошао на власт.

Додао је да се од јутрос ради на смиривању тензија и повлачењу барикада. Барикаде ће бити, како каже, уклоњене у наредних 48 сати.

"Повлаче се барикаде, иде се у правцу деескалације, Срби са Косова се најпре нису сложили са тим, али је постигнут договор. Ми ћемо стати уз наш народ, сачували смо мир и нема веће гаранције од тога", рекао је Петковић.

Приштина, како је подсетио, води хибридни рат и жели да прикаже Србе као криминалце који улазе у сукоб са Кфором и Еулексом.

"У ствари све је супротно... Ми смо ти који смо се борили за мир и који смо показали шта је одговорност", навео је Петковић.

Подсетио је да су грађани могли јуче да чују и потресне приче обичних људи.

"То нису криминалци, већ људи који су се борили да сачувају свој живот на КиМ. Вучић је први председник који је до краја стао уз свој народ, Срби су сами подигли барикаде, ми смо за то сазнали након три сата, али никада нисмо рекли да су Срби сами, већ смо стали иза њих", рекао је Петковић.

Као најважније је оценио то што је Србија успела да се избори и донесе добре вести.

"Колико год да нам је тешко, јуче смо добили добре вести, успели смо да се изборимо за добре ствари", рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ подсетио је на дугачку листу напада и инцидената на Србе од Куртијевог доласка на власт.

Према његовим речима, велика је срећа за породицу Пантић што је Дејан Пантић сада код куће.

"Куртију се није свидела вест о Пантићу, зашто се на тај начин односи према правосуђу, зашто се меша у правосуђе? Какву другу одлуку могу да донесу у вези са Пантићем, када је и мера кућног притвора за њега велика, јер човек није ништа урадио", поручио је Петковић.

Како је додао, и младић ухапшен на Газиместану Никола Недељковић јуче је пуштен из затвора.
"Чули смо се са њим, невероватна је његова храброст", рекао је Петковић и подсетио да је Недељковић јуче поново обукао мајицу због које је ухапшен на Газиместану.

Опширније Краће

Поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре

Полиција у Приштини саопштила да је нешто пре десет часова поново успостављен саобраћај преко пункта Мердаре.

Уклоњена барикада на Мердару

Уклоњена је барикада на Мердару из правца централне Србије.

На пролаз ка пункту Мердаре из правца Куршумлије чекају путници у аутомобилима и камионски превозници.

Барикада је претходних дана била постављена на километар од пункта.

Aмбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже за РТС да смо јучерашњим договором отишли корак даље у погледу правне заштите положаја Срба на северу Косова и Метохије, као и да је Приштина изгубила бланко чек и САД и међународне заједнице за своје понашање.

Ђурић наводи да морамо рационално и хладне главе да сведемо рачун онога што се дешавало у претходних 20 дана.

"Ако то учинимо, видећемо да су барикаде мира, како их ја називам, на један достојанствен, миран и одлучан начин, уз снажну подршку и садејство са државним органима Србије, резултирале тиме да ми данас имамо двоје ослобођених српских затвореника", каже Ђурић.

Опширније Краће

Два камиона запаљена током ноћи код Дудиног крша

Два камиона која су били постављена на мосту код Дудиног крша као блокада те саобраћајнице, запаљена су током ноћи.

На мосту код Дудиног крша камиони су распоређени 27. децембра.

Још није почело уклањање барикада у Рудару

Барикаде ће данас бити уклоњене, како је договорено синоћ између представника Срба са КиМ и председника Вучића. Како јавља извештач РТС-а, у Рудару барикада није уклоњена, људима који се налазе на тим барикадама није речено када ће то бити учињено.

Вулетић: Барикаде испуниле функцију

Професор Владимир Вулетић рекао је гостујући у Јутарњем програму да су барикаде испуниле своју сврху. Како каже, оне су се појавиле као реакција на нешто што је било неиздрживо, односно Куртијева политика и полиција је била решена да север КиМ стави под контролу силом.

Према његовим речима, стављено је јасно Куртију до знања да не може да реализује то што је замислио, а видећемо на који начин је он ту поруку схватио.

"Показало се да је Србија одлучна да брани народ на КиМ, а то се показало и тиме што су војне снаге распоређене, али и са друге стране да тражи мирна решења. Србији је у интересу мир", навео је Вулетић.

Говорећи о списковима за хапшење, навео је да је то део договора и да, уколико би се наставило са хапшењем Срба, тада би се показало да за Куртија договори не важе и показало би се да ли САД и ЕУ могу да га контролишу или је он инструмент у њиховим рукама.

Напоменуо је да су Срби на КиМ веома добро организовани.

"Видели смо да једино смисла има политика компромиса. Нису сви захтеви Срба испуњени. Мир је кључни циљ и Срби су направили корак добре воље", каже Вулетић.

Забрану посете патријарху Порфирију оценио је као провокацију и додао да се тиме копају много дубљи ровови.

Опширније Краће

Након састанка председника Србије са представницима Срба са КиМ донета је одлука о уклањању барикада.

Председник Вучић је, после разговора са Србима са Косова и Метохије, изјавио да су имали разговор који је био све само не лак.

"Од сутра пре подне ће кренути уклањање барикада, то не може за два сата да буде готово, да ли за 24 или 48 сати, барикаде ће бити уклоњене, али неповерење није уклоњено. Они који мисле да могу да се играју животима Срба и њиховим опстанком, треба да знају да, као што то до сада нисмо дозволили сви заједно, а посебно ви, то нећемо дозволити ни убудуће", поручио је Вучић.

"Морамо да разговарамо и да покушамо да вратимо поверење. Видели смо никада организованији отпор српског народа", рекао је Вучић, који сматра да је данас био добар дан за наш народ.

Навео је да су имали тешке разговоре, али да су били врло искрени.

Вучић је прочитао текст који су му уручили Срби са барикада, који су, како је пренео, рекли да не желе да иду против своје државе, али да захтевају да никада не буде признања самопроглашене независности Косова.

Председник Вучић је рекао да нико Србе не може да лови као зечеве, иако би то волели.

"Ако крену, па ухвате једног од нас или двојицу као зечеве, нема више зечева, пошто зечеви постају вукови. То је крај сваке приче, више нема ниједног споразума, ни разговора о томе, ни гаранција. Ја сам и мимо свега данас разговарао додатно са представницима САД и ЕУ. Говорио сам чак и о именима људи, и говорио не покушавајте то да радите. Не постоји ниједан Србин са КиМ чије име не знам, а да је на неки начин био угрожен", рекао је председник.

Вучић је навео да су наши људи осетили своју снагу и да је држава иза њих, али да морамо бити рационални и одговорни.

Дејан Пантић, због чијег хапшења су и подигнуте барикаде, јуче је пуштен из затвора у кућни притвор и стигао је кући у Косовску Митровицу.

Његово здравствено стање је добро, срећан је што је код куће, каже његов син Предраг и додаје да се не жали на третман који је имао

Косовска полиција је 10. децембра на Јарињу ухапсила бившег полицајца Дејана Пантића, који се са супругом враћао из Рашке.

На слободу је јуче пуштен и двадесетогодишњи Никола Недељковић, који је на Видовдан ухапшен на Газиместану. Шестог септембра био је осуђен на осам месеци затвора због наводног изазивања етничке мржње и нетрпељивости.

"Ако је за нешто требало да будем у затвору и дан, то нек буде зато што сам Србин и зато сам био у затвору. Сад ми је најбитније да се све ово завршило. Најсрећнији сам због тога да могу са породицом кући да одем, за све остало има времена", рекао је Недељковић по изласку из затвора.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво