Читај ми!

Ђурић за РТС: Приштина изгубила бланко чек САД и међународне заједнице за своје понашање

Aмбасадор Србије у САД Марко Ђурић каже за РТС да смо јучерашњим договором отишли корак даље у погледу правне заштите положаја Срба на северу Косова и Метохије, као и да је Приштина изгубила бланко чек и САД и међународне заједнице за своје понашање.

Марко Ђурић наводи да морамо рационално и хладне главе да сведемо рачун онога што се дешавало у претходних 20 дана.

"Ако то учинимо, видећемо да су барикаде мира, како их ја називам, на један достојанствен, миран и одлучан начин, уз снажну подршку и садејство са државним органима Србије, резултирале тиме да ми данас имамо двоје ослобођених српских затвореника", каже Ђурић.

Истиче да када се виде сузе и радост породице Дејана Пантића, који је синоћ стигао кући, то је заиста било вредно напора не само тима у Београду већ и људи који су 20 дана и ноћи били на барикадама.

"Позивам грађане Србије да се упознају и са друга два елемента разговара који су вођени и договора који је постигнут, а који је материјализован кроз заједничко саопштење ЕУ и САД са једне стране и саопштења Кфора са друге стране", наводи Ђурић.

"Ми данас на столу имамо два нова извора и материјалног права и политичке стварности на северу КиМ. То значи да од јуче ми први пут имамо међународне гаранције Кфора и НАТО-а које важе према свима, везане за слање косовских снага безбедности на север, уз обавезу консултација српске заједнице", додаје Ђурић.

Наводи да је до сада та обавеза постојала само у писму између тадашњег косовског председника Хашима Тачија и тадашњег генералног секретара Расмунсена.

"Они који знају право схватају да смо сада отишли, у погледу правне заштите положаја Срба на северу, један корак више", наглашава Ђурић.

Шта су гаранције да ће овај политички договор бити поштован

На питање шта су гаранције да ће овај политички договор бити поштован, ако се већ крше до сада потписани споразуми, Ђурић каже да су гаранције одлучност и решеност Срба који су 20 дана барикадама мира штитили своја права.

"Ако ћемо да будемо сасвим поштени, и непоколебљива одлучност и решеност и државног врха, са председником на челу, да стане иза тих људи по сваку цену", поручује Ђурић.

Каже да се резултати ових разговора могу мерити и реакцијама у Приштини.

"Видећете да и сам Куртијев режим оптужује суд сопствених институција за велеиздају због тога што је Пантић пуштен из притвора. Дакле, неће бити да то баш никаквог утицаја и ефекта нема, да је све тако повољно и добро не би позивали у Приштини на протесте испред касарни Кфора", наводи Ђурић.

Ми смо управо, додаје, и од ЕУ и САД на папиру добили гаранције да људи који су учесници барикада мира неће бити гоњени и да неће бити даљих хапшења.

"Наравно, ми немамо илузија када је реч о Куртију и његовим матрицама понашања и сматрам да је јако важно да људи разумеју контекст ствари и околности шта Курти заправо покушава да ради", наводи Ђурић.

"Курти од феруара и несрећног рата у Украјини покушава да злоупотреби трагедију у Украјини тиме што би Србију гурнуо у сукоб са западним човечанством и западном цивилизацијом. Ми зато морамо хладне главе, лукаво, промишљено и мудро да водимо нашу политику управо на начин на који смо са једне стране стрпљењем и гандијевским методама, мирним протестом, са друге стране вештом дипломатијом да се боримо за то и померамо нашу позицију корак по корак унапред", додаје.

Указује да смо први пут у последњих неколико година имали тешке и напорне протесте нашег народа на северу, али да смо из њих изашли тако што смо померили летвицу у нашу корист.

"Можемо да кажемо да Куртијеве једностране акције нису уродиле плодом, он данас нема више него што је имао пре почетка барикада мира, а Срби су ипак добили и ослобађање дела заробљеника, ја их тако називам јер су они практично таоци те лажне државе били, а са друге стране добили смо и писане гаранције које нисмо имали везане за присуство косовских снага безбедности и добили смо званичну изјаву ЕУ и САД да неће бити даљих хапшења", објашњава Ђурић.

"Вашингтон имао коректну улогу у овим разговорима"

Говорећи о томе да ли је Вашингтон био главни медијатор разговора, Ђурић каже да имао коректну улогу у овим разговорима, као и да то не говори само зато што је српски национални интерес да унапређујемо односе са САД.

"Већ зато што сам се осведочио у пракси да је Приштина изгубила бланко чек и САД и међународне заједнице за своје понашање", додаје Ђурић.

На питање ко је учествовао у разговорима са америчке стране, каже да је одмах ступио у контакт и са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, као и са амбасадором САД у Београду Кристофером Хилом, а да су они били у контакту са представником САД у Приштини Џефријем Ховенијером.

"Али ми иначе имамо квалитетну комуникацију, председник Вучић је у Њујорку остварио изванредан контакт са Џејком Саливеном који је саветник за националну безбедност САД", наглашава Ђурић.

Поручио је и да у другој недељи јануара очекујемо посету високе америчке делегације.

"Наравно, они гледају на Косово и Метохију као независну државу, што је потпуно супротно од свега у шта ми верујемо и од свега за шта се ми боримо, али истовремено моје дубоко уверење је да они не подржавају Куртијева настојања да дестабилизује југоисточну Европу покушавајући да злоупотреби трагедију у Украјини за остваривање својих политичких циљева", поручује Ђурић.

"И због тога, иако нам се ставови по питању косовске независности потпуно разликују од САД, тежимо да очувамо мир и стабилност и ту можемо у њима да имамо партнера", сматра Ђурић.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво