Посланици наставили расправу о грађевинским производима

Скупштина Србије трећи дан расправља о амандманима на Предлог закона о грађевинским производима, који ту област треба да уреди по стандардима и пракси Европске уније и олакша улазак домаћим произвођачима на страна тржишта. Министарка Михајловић најавила да ће се за изградњу станова за припаднике служби безбедности користити домаћа оператива, али и домаћи производи. Посланици владајуће већине одбацују оптужбе опозиције о подношењу "фантомских" амандмана, наводећи да се њихови амандмани усвајају.

На дневном реду је сет предлога и измена закона из области грађевинарства и саобраћаја, а међу њима су и измене и допуне Закона о озакоњењу. Посланици су поднели више од 1.100 амандмана на предложене законе.

Новим законом ће бити поједностављене процедуре за мале фирме, а у изради Предлога закона о грађевинским производима учествовала је и групација Привредне коморе Србије која се бави овом облашћу.

Током расправе по амандманима на Предлог закона, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је рекла да ће се за изградњу зграда и станова за припаднике служби безбедности користити домаћа оператива, али и домаћи производи.

Критиковала је председника општине Чајетина Милана Стаматовића који је, како каже, сам себи дао разна овлашћења и омогућио нелегалну градњу.

"Он није само председник општине већ је себе овластио и као начелника. Све што може да потписује и да даје, он је давао. Набавио је пре пет година застарелу опрему за гондолу (на Златибору) од фирме која је банкротирала и која више не постоји. Све је то Стаматовић, а са њим и (Бошко) Обрадовић и (Вук) Јеремић и (Драган) Ђилас, јер су они суштински сви заједно", рекла је Михајловићева.

Подсетила је да је пријава против Стаматовића и једне групе људи предата Тужилаштву за организовани криминал и додала да верује да ће се истраживање тим поводом наставити и да ће они бити тамо где им је и место - у затвору.

"Радови на деоници Прељина-Пожега од 1. марта 2019. године"

Михајловићева је најавила да ће 1. марта 2019. године почети радови на деоници Прељина-Пожега.

Истакла је да се много улаже у путеве, и то не само у ауто-путеве, већ и у некатегорисане.

"Неки претходни министри су се сликали по неколико пута на истој деоници, а ништа од тога није било. Ми ауто-путеве завршавамо, али не само њих. Следеће године почињемо још једну деоницу, Нови Београд-Сурчин, и то у дужини од девет километара, затим Сурчин-Обреновац до краја 2020. године, односно почетком 2021.године", рекла је Михајловићева.

Како каже, поред деонице Обреновац-Прељина, градиће се и Прељина-Пожега и то од 1. марта следеће године.

"То је много посла на једном ауто-путу. Није било једноставно уговорити све то, започети радове, завршити све пројекте и експропријацију. Мислим да ће то итекако значити за привредни развој тог дела Србије", рекла је министарка.

"Вучић није рекао било шта чиме би увредио жене"

Министарка Михајловић каже да председник Србије Александар Вучић није рекао, нити инсинуирао било шта чиме би увредио жене, али да је жалосно што то раде посланице опозиције својим изјавама.

На тај начин је министарка, која је и председница Координационог тела за родну равноправност, одговорила посланицама Демократске странке у Скупштини Србије.

"Не знам како не разумете да оваквим инсинуацијама вређате све оне жене које су добиле посао у Краљеву. Жалосно је да једна жена инсинуира оно што председник Србије Александар Вучић није рекао, вређајући тиме друге жене", рекла је Михајловићева.

Навела је да жене у Краљеву ниједног тренутка нису биле понижене, нити их је председник Вучић на било који начин увредио.

Михајловићева је истакла да се итекако залаже за права жена и да јој је драго што жене између 40 и 50 година имају могућност да се запосле, и то у животном добу у којем неретко имају тешкоћа на тржишту рада.

Позвала је посланице опозиције да покушају да, кад говоре о родној равноправности, не мисле само о себи и о интересима своје политичке партије, него о свим женама у Србији.

"Можете да мрзите Александра Вучића колико год хоћете, али немојте да вређате све жене у Краљеву које су добиле посао и које ниједног тренутка нису биле понижене", рекла је Михајловићева.

Вукадиновић и Орлић о "фантомским" амандманима

Посланик Нове Србије-Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић изјавио је током расправе о амандманима на Предлог закона о грађевинским производима да се пракса са "фантомским" амандманима посланика власти наставља, док заменик шефа посланичке групе СНС-а Владимир Орлић те тврдње одбацује, наводећи да се њихови амандмани усвајају.

"Та пракса се наставља, а онда се чудите што нема опозиције. Време за расправу по амандманима користите за похвале влади, или за бесконачно 'пљување' по опозицији. Неко ко гледа пренос мисли да су (Вук) Јеремић и (Драган) Ђилас чланови парламента", рекао је Вукадиновић.

Председавајући Владимир Маринковић упитао је Вукадиновића зашто констатује да опозиција не учествује у расправи, јер ту су, како је приметио, радикали, посланици ДС-а Александра Јерков, Маја Виденовић, Балша Божовић.

Орлић је одговорио Вукадиновићу да се амандмани СНС-а усвајају и да би то посланик Нове Србије-Покрет за спас Србије знао када би долазио у скупштину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво