Састанак Вучића и Грабар Китаровић

Председник Владе Србије Александар Вучић и хрватска председница Колинда Грабар Китаровић прво су се сусрели на мосту на Дунаву, а онда су у Даљу обишли родну кућу Милутина Миланковића. Српски премијер и хрватска председница затим су прешли у Србију и посетили Доњи Таванкут код Суботице. Након тога су у Суботици потписали Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске.

16.55 - Вучић и Грабар Китаровић потписали у Суботици Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања између Србије и Хрватске.  

14.40 - Премијер Србије и председница Хрватске посетили су Доњи Таванкут, место код Суботице, у којем већинско становништво чине Хрвати и Буњевци. Састали су се са представницима хрватске националне мањине.

13.30 - После више од једног сата разговора, завршен састанак са представницима српске националне мањине у Хрватској. Разговори се настављају у Србији. 

12.05 - Вучић и Грабар Китаровић састали се са представницима српске националне мањине у родној кући Милутина Миланковића у Даљу. 

11.45 - Српски премијер и хрватска председница стигли у родну кућу српског научника Милутина Миланковића.

11.15 - Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сусрели се на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево–Ердут, јавља репортер РТС-а.

Премијер Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић посетили су, након сусрета на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, родну кућу чувеног српског научника Милутина Миланковића у Даљу у Хрватској, где су дочекани с хлебом и сољу.

Они су разгледали сталну поставку и моделе Миланковићевог планетаријима, уписали се у књигу утисака, а потом открили бисту Миланковића.

Вучић и Грабар Китаровић састали су се затим са представницима српске националне мањине. У Миланковићевој кући сачекао их је представник Срба у Хрватској, посланик у Сабору Милорад Пуповац, а сусрету присуствује и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Председница Хрватске и мандатар за састав Владе Србије уписали су се у књигу утисака у Миланковићевој кући уочи састанка са представницима српске националне мањине у Хрватској.

Посебна ми је част и задовољство да будем овде са Александром Вучићем, како бисмо потцртали важност и богатство наших мањина, написала је Колинда Грабар Китаровић у књизи утисака.

Колинда Грабар Китаровић је навела да је Миланковић био велики научник српског порекла, хрватске домовине, цењен широм света.

"Хрватска је поносна на њега. Он може бити пример и младим нараштајима, како својим научним радом, тако и животним путем", написала је председница Хрватске.

Вучић је, приметивши да ће забележити утиске другачије од уобичајених, официјелних порука, написао да се нада да ће Србија и Хрватска, под окриљем Миланковићевог дома, изградити боље односе.

Председник српске владе је написао да се осетио поносним и почаствованим што је имао прилику да посети дом једног од највећих Срба, који је својим знањем задивио цео свет.

Написао је и да је Миланковић био мостоградитељ, да је правио мостове у реалности, али и у духовном смислу.

"Надам се да ћемо под окриљем његовог дома, уз присуство хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић, изградити боље доносе између Србије и Хрватске, српског и хрватског народа", написао је Вучић.

Председника српске владе и хрватску председницу поред Дунава дочекали су мештани, са аплаузом и порукама да су задовољни што су они данас ту.

У Даљу, иначе, живе Срби, Хрвати и Мађари, а Срби су већински народ.

Вучић и Грабар Китаровић су касније прешли у Србију у Доњи Таванкут код Суботице. Дочекани су аплаузом а потом су обишли галерију Прве колоније наиве у техници сламе и присуствовали уметничком програму културно-уметничког друштва ХГУ "Фестивал буњевачких писама" и певачке групе "Краљице Бодрога".

У просторијама хрватског културно-просветног друштва "Матија Губец" одржали су састанак са представницима хрватске националне мањине у Србији, а затим наставити у Суботицу. Тамо су потписали Декларацију о унапређењу односа и решавању отворених питања Србије и Хрватске.

Данашњи сусрет и тај документ оцењују се и у српској и у хрватској политичкој јавности као историјски, и као значајан корак ка смањивању тензија између званичног Београда и Загреба и искорак у правцу боље сарадње и решавања отворених питања.

Хрватска агенција Хина је, најављујући тај сусрет, саопштила да је реч о жељи обе стране да се подвуче црта и крене напред у односима двеју држава.

Декларација, како се наводи, укључује питања мањина, несталих, границе и сукцесије.

Српски премијер је уочи посете за ХРТ изјавио да потписивање Декларације о унапређењу односа и решавању отворених питања с хрватском председницом представља "први корак у отопљавању односа Хрватске и Србије".

"Мислим да смо постигли одличан резултат. Споразум се бави суштинским, озбиљним, стратешким питањима за Србију и Хрватску. Треба да покушамо више да разговарамо једни са другима, покажемо веће поштовање једни према другима", рекао је Вучић. 

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић рекла је за РТС да постоји искрена воља обе стране да се крене у решавање отворених питања, као и да српски премијер Вучић и она желе да њихов сусрет заиста буде историјски.

"Ово није још један протоколаран сусрет. Нама није циљ да се то само забележи на папиру или да се пошаље порука међународној заједници да смо се састали. На крају, састанак са Вучићем у понедељак није подстакла међународна заједница, већ је мотивисан обостраном жељом да се начине конкретни кораци у приближавању две државе", рекла је председница Хрватске.

Број коментара 71

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво