Кућа Милутина Миланковића у центру пажње

Родна кућа српског научника Милутина Миланковића била је у фокусу јавности, будући да су је посетили мандатар за састав Владе Србије Александар Вучић и председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић.

Управник куће Ђорђе Нешић каже да није увек тако, јер знаменитог научника, на пример, још нема у школском систему Хрватске.

Нешић је новинарима рекао да је та ситуација у Србији тек однедавно побољшана, али поручује да су глобалне климатске промене појачале интересовање за његов рад и дело.

"Он је научник 21. века и његово време тек пролази", убеђен је Нешић, за кога колеге кажу да му је кућа Миланковића већ 10 година живот.

Нешић подсећа да су иницијативу за обнову куће Миланковића покренуле владе две земље 2005. године, да је тај посао завршен 2007. године, а да је већ наредне одржан први међународни скуп о научнику.

У кући Миланковића сада функционише научно-културни центар, који се брине о поставци и садржајима који ће бити презентовани посетиоцима, а међу којима су сада документарно-играни филм о животу научника, интерактивни софтвер водич за почетнике, поставка о животу и раду Миланковића.

Нешић најављује да ће за месец дана бити постављен телескоп који ће моћи да пренесе слику са неба на платно, а да је у плану и изградња планетаријума, који ће ићи из његове куће, па дуж обале Дунава.

План је, према његовим речима, и да за неколико година буде изграђена Миланковићева фонтана, са 12 водоскока, који ће причати причу о његовом раду и делу.

Нешић каже да сада у кућу Миланковића углавном долазе ученици и студенти и то и с једне и с друге стране Дунава.

Директорка Предузетничко-развојног центра општине Ердут Бојана Орсић каже да је циљ општине да се побољша туристичка понуда, како би већи број туриста долазио у ту општину, где има доста тога да се види.

Наводи да је задовољна прекограничном сарадњом са српским Беочином и Сремским Карловцима, наводећи и да је кућа Миланковића резултат сарадње две земље.

"Владе Хрватске и Србије су уложиле одређена средства и кућа је обновљена. Без општине Ердут, која сваке године из буџета издваја средства за ту кућу, кућа не би била у оваком стању", нагласила је Орсићева.

Вучић и Грабар Китаровић су у дворишту куће открили бисту Миланковића, донацију Фонда Б92 и "Дунав осигурања", а која се налази испод дрвета које је засађено када се научник родио, пре 137 година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво