Пуповац: Отворен разговор са Вучићем и Грабар Китаровић

Председник Српског националног већа Милорад Пуповац каже да је разговор са мандатаром за састав нове Владе Србије Александром Вучићем и председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић био отворен и да су представници Срба изнели главна питања која их у овом тренутку оптерећују.

Пуповац је истакао да је Србима из Хрватске била част што су имали прилику да изнесу проблеме Вучићу и Грабар Китаровић и додао да су њихови одговори били такви да верују да ће, након поново започетог дијалога Беогада и Загреба, проблеми почети да се решавају.

Председник СНВ-а је новинарима испред куће Милутина Миланковића у селу Даљ, где су Вучић и Грабар Китаровић одржали састанак са представницима Срба у Хрватској, рекао да Срби желе међусобно пријатељство и да граде највећу блискост која је могућа између два народа, али и државе које ће посвећивати пажњу својим мањинама и њиховим проблемима.

"Од 2011. нема праве сарадње између Србије и Хрватске, председница Хрватске и премијер Србије су одлучили да се са тим прекине. Када су хладни односи између Хрватске и Србије и Хрватима у Србији и Србима у Хрватској је хладно. Нека се они затопле и нама је топлије", рекао је Пуповац.

Према његовим речима, јако је важно да се ситуација у којој су односи захлађени и под тензијама промени, а онда ће се створити простор да се ради и на отвореним питањима.

"Неке ствари смо чули од председнице Грабар Китаровић да је спремна покренути, а о којима нисам овлашћен да говорим, али јесу нама јако битне, јесте нам битна сарадња око ратних злочина, око регионалног развоја, регистрације школа, прекограничне сарадње", рекао је Пуповац.

Међу проблеме Пуповац је сврстао атмосферу која је још увек оптерећена нетолеранцијом, говором мржње, историјски ревизионизам и покушај да се оспорава право Срба у Хрватској на сећање на историјска страдања као што су Јасеновац и Јадовно, да се српске институције у Хрватској не признају, да им се финансијским ускраћивањем жели ограничити аутономија рада и деловања.

Ту су још, како је рекао, и запостављање развоја повратничких средина, нефер суђења за ратне злочине, регистрација српских школа, употреба ћириличног писма која зависи од добре воље локалних политичара.

Представници Срба у Хрватској су, како је навео, поздравили што ће и представници Хрвата у Србији, са којима су јуче одиграли пријатељски фудбалски меч, имати прилику да разговарају о свом положају, будући да ће Вучић и Грабар Китаровић у Таванкуту разговарати са њима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво