Стефановић: МУП повлачи пријаву против Родића и Лађевића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће то министарство учинити све да повуче пријаву против власника листа "Курир" Александра Родића и главног уредника тог листа Милана Лађевића због подстрекивања на лажно пријављивање.

"МУП ће учинити све у складу са законом да повуче пријаву, јер не желимо да било ко помисли да ми имамо било какав проблем са слободом мишљења", рекао је Небојша Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

"Видећемо са правиницима да ли је то могуће и на који начин", рекао је Стефановић.

Навео је да то не значи да они нису криви за кривично дело које им се ставља на терет.

Говорећи о припадницима полиције који су на претходној његовој конференцији стајали око њега, министар је истакао да му је жао што се "против тих момака и девојака водила хајка, јер нису криви ни за шта".

Министар је оценио да је кренула хајка на институције и да од тог тренутка није дозвољено да институције раде свој посао, већ је на њих вођена хајка 24 часа, чему су се осим медија прикључили и представници ОЕБС-а.

Стефановић је подсетио да је Курир данима објављивао ствари и за премијера Александра Вучића и за Владу на шта "има право", али да је у недељу објављен "најтежи могући текст" у коме је наведено да је премијер извршио конкретно кривично дело, након чега је утврђено да тог кривичног дела нема.

На питање да ли то значи да МУП амнестира криминалце, Стефановић је рекао да полиција никога не амнестира, већ да се само жели да нико ни не помисли да тумачи рад државних органа у Србији као политички притисак.

А на питање да ли је МУП поднео кривичну пријаву против Драгана Ј. Вучићевића због ширења панике на ТВ Пинк, Стефановић је рекао да је и уредник дневног листа Информер саслушан, али о детаљима тог саслушања није желео да говори. 

Више јавно тужилаштво је раније оценило да у кривичној пријави МУП-а против власника листа Курир Александра Родића и главног уредника тог листа Милана Лађевића постоје елементи подстрекивања на лажно пријављивање, након чега је "Адрија медија група" најавила да ће поднети кривичну пријаву против Стефановића и других одговорних у Министарству унутрашњих послова због злоупотребе институција зарад њихових личних политичких интереса.

Стефановић је упитао вечерас и шта је спорно у томе да се зна колика је зарада новинарке Оливере Ковачевић оценивши да то треба да буде јавна информација када неко прима плату из буџета државе.

"Ми можда нећемо сазнати никада колика је плата новинара попут Оливере Ковачевић, али ми имамо право да питамо и то право нико не може да нам узме. Слобода мишљења не важи само за једну страну", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре у Београду.

Рекао је да у Србији треба да влада право и правда и додао да ће МУП дати свој допринос томе.

"Новинари све могу да питају"

Стефановић је рекао да је упознат са изјавама представника ОЕБС-а и ЕК и додао:

"Европска комисија добро разуме да ситуација није црно-бела, али исто тако сте чули шта су рекли министри (Џон) Кери, (Франк Валтер) Штајнмајер, (Сергеј) Лавров, људи који у великој мери утичу у све што се дешава у свету. Ми свакако нисмо земља коју неко може да оптужи за било какав притисак на медије".

Стефановић је затим упитао: "Па где је та цензура и диктатура, ако све у медијима може да се објави".

На питање да ли ће МУП одустати и од других кривичних пријава против Родића, министар је рекао да вечерас говори о конкретном случају.

"Уверен сам да ће се показати да нико не може да буде изван закона, али и да у овој земљи може свако да каже све на сваком могућем месту и сваког дана, што се и дешава", рекао је Стефановић.

Указао је да и та конференција за новинаре говори о слободи медија јер, како је рекао, новинари све могу да га питају и да добију одговор.

"Жалосно је што смо и данас имали наступе представника ДС-а који су нас нападали за кршење слободе медија, а реч је о људима који су Родићевог оца држали у затвору", рекао је Стефановић.

Додао је да ти људи вероватно рачунају да се то брзо заборавља и да се нико у Србији тога неће сетити.

Огромна подршка за реформе Владе

Стефановић је рекао да су министри спољних послова највећих држава света дали подршку Србији и показали поштовање према реформама које спроводи Влада током Министарског самита ОЕБС-а, који је одржан у Београду.

"То је био величанствен скуп који је Србију ставио на мапу света на озбиљан начин, скуп у коме су учествовали министри спољних послова највећих држава света и који су дошли да покажу поштовање према реформама које је спровела Влада и премијер Александар Вучић", рекао је Стефановић.

Како је истакао, шеф немачке дипломатије данас је на састанку са премијером Вучићем "рекао најдивније ствари о Србији, нашем напретку и о томе шта очекује Србију, као и да је наша земља део европске породице".

Штајнмајер је, додао је Стефановић, навео и да је задовољан напретком у европским интеграцијама Србије.

"Одлука Бундестага да се отворе поглавлља о томе и говоре", истакао је министар.

Стефановић је рекао да је амерички државни секретар Џон Кери такође дао пуну подршку Србији и са премијером разговарао о могућностима за инвестиције.

"И руски минситар спољних послова Сергеј Лавров и други министри су говорили о начину на који могу да сарађују са Србијом и колико је Србија важна као партнер, као и колико је у земљи урађено да бисмо се приближили реду развијенијих земаља", напоменуо је Стефановић.

Истичући да је пред Србијом још много посла, Стефановић је рекао да данашњи дан показује колико је Србија била важна и колико је било важно присуство 44 министра који су пружили подршку Србији да иде напред.

Захвалио је свим полицајцима и грађанима Србије који су допринели величанственој организацији Министарског самита.

Остали аутори: Бојана Млађеновић
број коментара 10 Пошаљи коментар
(субота, 05. дец 2015, 08:47) - anonymous [нерегистровани]

Malo nejasno,

nemogu nikako da razumem da se novinarima nekaznjeno daje pravo da u ime slobode stampe mogu pisati raznorazne lazi .

(субота, 05. дец 2015, 05:32) - anonymous [нерегистровани]

Морал

Наравно да се сме питати за плате јавних службеника па и Оливере Ковачевић али из пристојности се не пита у таквој ситуацији кад је рекла нешто што се не свиђа СНС. Имали су до тада прилике да милион пута упитају на за то надлежним местима али нису.

(петак, 04. дец 2015, 23:48) - anonymous [нерегистровани]

Koja lakrdija!

Kakva sjajna zabava za narod, ovo je bolje od Farme ili Velikog brata, Parova. Situacija se menja u roku od 3 minuta. Samo je važno da im EU ukaže na to. Sramota, zamajavate narod.

(петак, 04. дец 2015, 23:26) - Opet zabrinut [нерегистровани]

I šta sada.......?

Tolika buka, halabuka proteklih dana, hapšenja, privođenja, saslušanja, poligrafi, teških reči (ugrožena država, državni udar, uklanjanje vlasti.....), konferencije za novinare, izjave za javnost, bezbroj TV emisija................... i sada ništa. Znači sada stajemo na loptu, idemo dalje kao da ničega nije bilo!? Nema ni krivca, "svi smo radili samo svoj posao"!?
Najkraće, može se zaklučiti da sve to, što se izdešavalo, spada u oblike demokratije, slobode i prava na mišljenje, govor .............., ali šta će mo sa činjenicom u vezi uznemiravanja javnosti i građana koje dostiglo neviđene okvire? Ko tu snosi odgovornost i hoće li neko da se izvine, u bilo kom smislu, građanima zbog toga? Hoće li neko, možda, zbog ovakve blamaže da stavi na raspolaganje svoju funkciju i neće li nam se u neko buduće vreme ponoviti (nekom prilikom) ovakav ili slični scenario?
Hoće li neko u vezi ovoga, a i mnogih drugih stvari, da izađe pred građane i da ih bar malo umiri i obeća nešto? Ali iskreno!!

(петак, 04. дец 2015, 23:13) - anonzymous [нерегистровани]

Promasena tema

Bivsi urednik Kurira nije optuzio Vucica za pritisak vec glavnog urednika Informera sto je i dokumentovao u video snimku.Mozda je snimak i laziran ali to ne moze utvrditi ni ministar policije ni politicke stranke vec Sud.Ako mislis da je lako i lepo biti novinar onda vam zelim srecan put u novinarstvo.

(петак, 04. дец 2015, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

sutra

Od sutra bi i tebi i svima nama usta bila zatvorena pa da te pitam sta bi smeo da kazes, svako se bori za svoju slobodu govora. Pa ako su napisali nesto to je njihov posao nisu nikog ubili i neznam sta strasno uradili, sve dok se ponasamo tako pasivno usta ce nam biti polako zatvarana. Podrska svim novinarima u Srbiji.

(петак, 04. дец 2015, 22:08) - anonymous [нерегистровани]

Re Polako se...

Problem je u tome što skoro da ne postoji novinar u Srbiji koji iznosi svoje mišljenje ili svojim rečima opisuje neki događaj.Najveći deo tekstova u svim novinama su ili plaćeni (reklama za određenu firmu, prvenstveno) ili politički naručeni.Pravo novinarstvo bi jedva dočekalo bilo kakvu informaciju od strane javnosti i odmah se bacilo na istraživanje, uz objavljivanje.Ali to u Srbiji nije moguće ako politički ili poslovno ne odgovara određenom mediju Probaj da prijaviš bilo kakve prekršaje, nelegalne poslove, nerad policije, da kritikuješ samo postojanje komunalne policije kad ničem ne služi, visinu zarada funkcionera i direktora, zapošljavanje kontrolora koje mi plaćamo da kontrolišu karte za račun privatne firme iza Bus Plusa, itd.Da vidiš da li će ti vrsni novinari prstom da mrdnu.

(петак, 04. дец 2015, 21:15) - anonymous [нерегистровани]

Sasvim jednostavno Sankcionisati !

Novcana kazna kao i u drugim uredjenim drzavama.Debela kazna pa ne ka i dalje kukuricu ako im se bacaju pare do bankrota.

(петак, 04. дец 2015, 21:10) - anonymous [нерегистровани]

Polako se ...

popušta pod pritiskom javnosti. Sve je ličilo da bespovratno država ide u diktaturu. Hvala novinarima i njihovoj smelosti da javno iznesu svoje stavove u zaštitu prava, pravde i demokratije.

(петак, 04. дец 2015, 21:02) - Dragan NS [нерегистровани]

Zasto?

Od sutra sam i ja novinar. Necu placati struju, porez, grejanje..itd. Ako dodju da mi seku struju, to ce biti napad na slobodu govora.