"Пријатељски и конкретно о привреди у Казахстану"

Председник Србије Томислав Николић рекао је на почетку дводневне званичне посете Казахстану да ће разговори које ће он и српска делегација имати у тој земљи бити пријатељски, али и веома конкретни у циљу побољшања свеукупне, а посебно економске сарадње.

Томислав Николић је рекао Танјугу да је данас почела званична посета Казахстану са јасном жељом да пријатељство које постоји између два народа и које је чврсто и стабилно, додатно буде учвршћено добрим привредним односима и да се пронађу не само инвеститори за Србију, већ и тржиште у Казахстану за српске произвођаче.

Како је навео, о тој теми ће разговарати са председником Казахстана Нурсултаном Назарбајевом, владом и члановима парламента и подвукао да се свуда може видети како се Казахстан развија, али и како сви говоре да им је Србија велики пријатељ.

"И наша је велика жеља, и то радимо заједно Влада Србије и ја, да представимо оне фирме које би код нас могле да повуку напред, а још увек нису пронашле свог правог партнера", додао је Николић.

Председник Србије сматра да су Азербејџан, Казахстан, Кина, Руска Федерација државе у којима привредници могу да пронађу мотив, који се зове профит, да би сарађивали са Србијом.

"И то би значило да Србија коначно крене напред, да у Србији свако ко уме производи и да све што произведе можемо да продамо", истакао је Николић.

Томислав Николић је подвукао да ће разговори бити пријатељски, али и веома конкретни.

"Сматрам да је сада већ коначно време да апсолутно конкретно разговарамо са свим својим пријатељима, а они су спремни да нам помогну и да са нама сарађују. Ми помоћ било које друге врсте осим тога да нам се омогући да радимо, ни овде нити било где нећемо тражити", истакао је председник Србије.

Николић је у званичној посети Казахстану, на позив председника те републике, а током посете састаће се и са премијером Каримом Масимовом, председником Доњег дома парламента Кабулом Џакуповом, градоначелником Алматија Баурзаном Бајбеком.

Биће потписана два међународна споразума – Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Казахстан о међународном друмском саобраћају, као и Уговор о избегавању двоструког опорезивања и спречавању пореске евазије у односу на доходак и имовуну.

Током посете биће одржан и Бизнис форум "Србија–Казахстан".

Иначе, Србија, односно СФРЈ, признала је Казахстан 31. децембра 1991. године, након распада СССР, а дипломатски односи успостављени су 1996. године.

Казахстан није признао једнострано проглашену независност Косова и подржава очување територијалног инегритета и суверенитета Србије, као и договорно и компромисно решење питања КиМ.

Србија и Казахстан основале су Међувладину српско-казахстанску комисију за трговинско-економску сарадњу, а председник српског дела комисије је потпредседник Владе и министар трговине, туризма ителекомуникација Расим Љајић.

Перспективе области сарадње представљају енергетика и рудна богаства, грађевинска оператива, увоз машина и опреме из Србије, аграрни комплекс, сарадња у области хемијске индустрије, сарадња у области пласирања робе широке потрошње, фармацеутска индустрија.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. авг 2015, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

slažem se sa predsjednikom

Kazahstan je izrazito bogata zemlja, ima svoje sirovine, energente,ogromnu teritoriju, ljudstvo.... razvijenija od pola zemalja EU. Premjestili su prestonicu iz Alma-ate u Astanu najmlađi grad u Evroaziji. Predsjednik Nazarbajev je inicirao stvaranje Evroazijke ekonomske unije, a Putin i Lukašenko prihvatili. Čovjek koji nema konkurenta u državi.
Za mene je ovo vijest dana i slažem se sa gosp. Nikolićem.

(четвртак, 27. авг 2015, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

Nikolic...

...morao bi za dobro Srbije da reaguje drzavnicki po pitanju Izbjeglica...morao bi da zaustavi Vucica i da se ugleda na Zapadne drzavnike,Merkelovu,Kamerona,Francuskog predsjednika...a Kazastan,ima vremena...zasto se skrece tema,Srbijo,niko da te zastiti...

(четвртак, 27. авг 2015, 13:53) - Penzioner [нерегистровани]

Kazahstan

Kaze nas Predsednik sve sto mozemo da proizvedemo mozemo da prodamo u Ruiju,Kazahstan,Belorusiju,,,,Ja se slazem sa tom konstatacijom i jos da dodam na zapadu nema sanse da mozes prodati sve,cak bih rekao mozes ali vrlo malo.Pa kad je tako koji nas djavo tera da idemo u EU?Da nam komanduju i prodaju njihove proizvode?E bogami nece da moze.