Читај ми!

Зашто је преговарачка платформа са ЕУ тајна?

Основе за преговоре Србије и ЕУ неће бити јавне, поручује шеф европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт. Нажалост, Србија на преговарачки оквир Уније не може да утиче, објашњава премијер Ивица Дачић.

Шеф европске делегације у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да основе за преговоре Србије и Европске уније неће бити јавне. Нажалост, Србија на преговарачки оквир Уније не може да утиче, објаснио је премијер Ивица Дачић.

Нацрт платформе је, подсећа, у јулу објавио Штефан Филе, али се о њему сада изјашњавају државе чланице, од којих неке имају више, а неке мање слуха за позицију Србије.

Да ли ће нормализација односа са Приштином бити поменута у сваком поглављу још се не зна. Платформа са којом ће Европа наступити у преговорима са Србијом биће тајна.

Нацрт текста који то дефинише, пре четири месеца представио је европски комесар за проширење, али државе чланице амандманима могу да га мењају.

"Немојте да очекујете да ће српска и ЕУ платформа за преговоре бити јавни документи који ће да се налазе на интернету у овом тренутку", рекао је Мајкл Давенпорт.

Према његовим речима, ипак су у питању преговори две стране и свака има своје интересе које мора у тим преговорима да заступа.

Ни премијер Србије не зна како ће текст изгледати. Уверен је да са тим "нису начисто" ни министри спољних послова који одлучују, јер долазе из земаља које имају више или мање разумевања за ставове Србије.

"Сада је он у фази усаглашавања, разне државе дају амандмане. Ја сам раније више пута коментарисао да нису добри неки амандмани који су дошли од Немачке или је то био "нон пејпер", пре него што су били амандмани који говоре о томе да би Косово требало да буде услов за звршетак преговора о сваком важном поглављу", рекао је премијер Дачић.

Како је рекао, ми сматрамо да нормализација односа не мора да се помиње у сваком поглављу, јер се тога не тиче.

Коначни текст платформе биће тема прве међувладине конференције. Београд се нада да ће датум конференције бити познат после седнице Европског савета 19. или 20. децембра.

Раније су као могући термини одржавања међувладине конференције помињани децембар или јануар.

број коментара 51 Пошаљи коментар
(субота, 23. нов 2013, 20:41) - Geronimo [нерегистровани]

Problem Kosovo

Nasao sam kako resit problem Kosovo,iznajmit ga Kini i Rusiji na 50 godina,tu vise u krugu 500km ne mozes ugledat Amerikanca ili Nato.

(субота, 23. нов 2013, 17:52) - anonymous [нерегистровани]

@Kako kaze vecina

zivim preko 40 Godina u EU ..kad sam posao tamo imao sam malu trosnu Kucicu od Blata..Danas imam mnogo toga..niko me tamo ne ucenjuje...na protiv...ja kao Srbin bio sam Poslovodja i Nemcima u sred Nemacke.. a ti ako vec neznas sta je EU onda ne pisi svasta...mozda si ti vise za rusiju...e onda idi tamo...

(субота, 23. нов 2013, 15:28) - anonymous [нерегистровани]

@Kako kaze vecina

Uf uf uf, kakve crne EU-pare, pa to su sve preskupi zajmovi! Ni do sada Srbija nije prosperirala na EU-parama! Ako je tvoje geslo da se mora pokoriti zahtevima vecine, sta onda Srbija trazi u EU, kad ce uvet biti pregazena manjina tamo? Ni jedan srpski interes tamo nece biti zasticen, jer je EU-vecina dokazani srpski neprijatelj!

(субота, 23. нов 2013, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Sami smo krivi

Referendum necemo dobiti, ako ne prisilimo vladu.
A zna se kako se prisiljava vlada za referendum.
Znaci pocnite da skupljate potpise za trazenje referenduma!

(субота, 23. нов 2013, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Sarajevo

Iz raszloga sto bi politikom otvorenih karat a postigli snazan kontraefekt sa izvjesnim nezeljenim nuspojavnim re-akcijama, od strane regiona-lnih ili zemalja Z.Balkana.

(субота, 23. нов 2013, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Kako kaze vecina

Ako Serbija ne slusa kako vecina kaze u EU ,
za nekoliko godina nece ni postajati kao Derzava,
nece moci da se izderzi nema od cega,
danas Serbija dobija iz EU pare za derznjem u nnogama a posle.....

(субота, 23. нов 2013, 12:18) - Davor N [нерегистровани]

Macka u dzaku

Nekada davno,prodavci prasica ponekada bi u dzakove stavljali macke i ubedjivali kupce da se u vrecama nalaze prasci.Kupovalo se na povernje.Kupci bi po odlasku kuci saznali da su prevareni a prevaranti bi odlazili na druge pijace i nanovo prodavali macke u dzaku.Ljudi,ne kupujte robu kojoj ne mozete da proizvodnu deklaraciju pa ma sta vam o toj robi pricali.

(субота, 23. нов 2013, 12:07) - anonymous [нерегистровани]

...

Smirite malo strasti svi ovde. Pa zar vi stvarno mislite da hrvati imaju nekog ogrmonog uticaja u Briselu sa svojim trenutnim ekonomskim stanjem? A i da ga imaju, nije Brisel mesto za pranje domaceg prljavog vesa, nece to dozvoliti.I sa nemcima cemo se nekako sloziti. Ili hocete da zavrsimo kao ukrajinci? Gde ste videli da se poverljive informacije sire tek tako? Svako u tom pregovarackom procesu ima svoje interese a mi nismo ni prvi ni posledjni koji prolaze kroz to. Zato bolje da radimo i daprinesemo ono sta mozemo da stvari budu bolje i dobijemo drzavu koja konacno funkcionise prvenstveno zbog nas a ne zbog Brisela.

(субота, 23. нов 2013, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Island, Ukrajina...

Исланд одбио да уђе у чланство, Украјина се захваљује...Нико паметан сада не јури у ЕУ (осим Исланда, нико не би ни био примљен до 2025. ). Сада највише може да профитира неко, ко је изван али близу. Уосталом, Србији се намећу неприхватљиви услови, пре уласка би захтевали и чланство у НАТО.

(субота, 23. нов 2013, 11:42) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Знате која тајна је

Да ће ова власт наместити да је народ Србије за ЕУ и НАТО.Па ће рећи ви сте нас изабрали,ми радими за ваше добро.Каква корупција какав криминал,валда сваки паметан народ има власт која треба без ЕУ да искорени корупцију и криминал у својој земљи.