Читај ми!

Југославија - српски ратни избор

Влада Србије представила, 7. децембра 1914. године, Народној скупштини у Нишу изјаву којом се први пут јасно определила за југословенски програм. Нишка декларација означила је почетак историјског процеса стварања југословенске државе који ће се завршити 1. децембра 1918. формирањем Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца.

Влади је част изаћи пред Народно Представништво с овом изјавом:
Она је образована с циљем да се у њеном саставу оличи и до краја ове велике кризе оличава јединство вољâ, снагâ и циљевâ наше земље. Уверена у поверење Народне Скупштине, докле год све своје силе ставља у службу велике ствари Српске Државе и Српско-Хравтског и Словеначког Племена. Влада сматра за своју прву дужност да се с бескрајним поштовањем поклони пред светлим жрвтвама храбро и вољно принесеним на олтар Отаџбине. Целој пак српској војсци и свима у њој, од оних који воде и командују до редова на предстражама, шаље изразе својег поверења, дивљења и захвалности за напоре које чине и жртве које за Отаџбину подносе.

Наша млада и мала војска, чувајући леп глас који је стекла лањске и преклањске године, стала је сад достојно уза славне, многомилионе и старе војске великих народа, наших савезника, који с нама заједно воде борбу за ствар правде и слободе. То нам је историјска тековина, чији ће се големи значај сагледати и правилно оценити истом на свршетку ових мучних ратних дана.

Уверена у решеност целога српскога народа да истраје у светој борби за одбрану свога огњишта и своје слободе, Влада Краљевине сматра као свој најглавнији и у овим судобоносним тренуцима једини задатак да обезбеди усшешан свршетак овог великог војевања које је, у тренутку кад је започето, постало уједно борбом за ослобођење и уједињење све наше неслободне браће Срба, Хрвата и Словенаца. Сјајни успех који има да крунише ово војевање искупиће обилато крваве жртве које данашњи српски нараштај подноси.

У тој борби српски народ нема избора, јер се између смрти и живота не бира. Он је на њу принуђен и водиће је са онаком истом несаломном енергијом с каквом се пре сто година борио за свој Васкрс из косовске гробнице. Влада ће се трудити да буде веран израз те решености народне, и она ће, верна својим моћним и јуначким савезницима, с поверењем у будућност чекати час победе.

Влада зна за патње и терете које подноси војска и велики део народа, и чиниће све што је у људској снази да то олакша. Она ће предузимати, брзо и одлучно, све мере да снабдевање војске и нега рањеника буду све бољи, и ништа се у том погледу неће жалити.

У споразуму с Вама, Господо Посланици, решиће се и мере којима ће се после рата олакшати народу да поврати своју истрошену снагу и среди своје имовно стање, а док је непријатељ још ту, она од свега срца шаље најбољој снази наше земље поклич:

Напред, с Божјом помоћу, на непријатеља, у борбу за слободу.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(недеља, 07. дец 2014, 19:55) - unuk [нерегистровани]

Šta je tu Tito kriv

Bio sam mlad kad mi je deda pričao o golgotama koje je preživeo zajedno sa svoje petoro rođene braće,na solunskom frontu.Već dvadeset godina se pitam zašto su Karađorđevići oslobađali Maribor!Umesto da naprave Srbiju sa teritorijama gde su živeli Srbi.Porušili smo Titove spomenike a ostavili Karađorđeviće.Ja sam svestan da Tito nije kriv a vi?

(недеља, 07. дец 2014, 17:42) - Rhcp [нерегистровани]

Objasnjenje

Iz ove perspektive je jasno da je napravljena velika greska, ali u tom trenutku se Pasicu cinilo (opravdano) da je strateski cilj Srbije da rasturi Austrougarsku. Jer je ideja saveznika bila da se posle rata ocuva monarhija. Pasic je cak u svojim pismima naveo da je samo pitanje vremena kada ce nas napasti ponovo, ali nije racunao na komuniste, fasizam i sve ostalo sto nam se desilo...

(недеља, 07. дец 2014, 12:51) - Милан [нерегистровани]

Највећа грешка

Грешка која нас је довела до свих страдања у 20. веку. И без обзира на то што ће сви рећи да је одлука донета под притиском, сматрам да се притиску требало одупрети и изборити за Србију, велику или малу, али самосталну. Кривим Пашића и Карађорђевиће.

(недеља, 07. дец 2014, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

Највећа српска грешка у историји

Уместо да се задовоље неким разумним територијалним проширењем Србије на области већински настањене Србима, што су нам сугерисали Савезници (британска влада, на пример, била је сагласна да Србији припадну Војводина, Босна и Херцеговина и Далмација до Сплита) и са чиме су се прећутно помирили и Хабзбурзи као поражена страна, надајући се да Империја ипак неће бити расформирана, њ.в. краљ Алекандар и Никола Пашић крећу у неразуман преседан и опасну авантуру - национално уједињење са народима друге вере, традиције и менталитета, који су до јуче били најверније слуге непријатеља и у рату и у миру. О томе каква су све неразумевања, несугласице и политички сукоби и између "братских" народа владали у тој несрећној Краљевини Југославији, што је све на концу довело до њеног распада, издајства Хрвата и њиховог преласка на страну фашиста у 2. светском рату, најзад, колико јака је заправо била њихова љубав према "браћи" Србима, можете прочитати у књизи Верујем у Бога и Српство нашег великана Јована Дучића. Једини закључак је: стварање Југославије је била велика и скупа грешка спске владе, плаћена милионима живота, за коју заузврат нисмо добили ништа добро.

(недеља, 07. дец 2014, 12:21) - Carlito Brigante [нерегистровани]

???

Posle najsvetlijih trenutaka u istoriji naseg naroda ,I Svetskog rata i Balkanskih ratova, sledi i najveca greska koju i dan danas ispastamo i kojoj se ne vidi kraj..

(недеља, 07. дец 2014, 11:30) - anonymous [нерегистровани]

Катастрофа

Катастрофа од које се никада нећемо опоравити. Због тог уједињења са Хрватима и Словенцима плаћамо и плаћаћемо довека. Карађорђевићи и велики капиталисти су највише криви томе.

(недеља, 07. дец 2014, 11:10) - anonymous [нерегистровани]

Zato smo sada na dnu dna.

Srpski Ratni Poraz !

(недеља, 07. дец 2014, 11:03) - Kum Mile [нерегистровани]

Visoka se cena placa

Retko se u istoriji moze naci primer tako jeftino prodatih pobeda, zrtava i ogromnih patnji sopstvenog naroda (i to u 3 rata:dva balkanska i 1.WV) zadar neke maglovite ideje koja se tom istom narodu vec celi vek lupa o glavu. Sto je najgore niko ne zna do kada ce se placati cena tome, a najbolji primer je rezolucija EP-a koja je na inicijativu iskljucivo Hrvatske pokrenuta i donesena. Mnogi ozbiljni analiticari tvrde da nas ucene i sputavanja tek ocekuju i to od strane onih koji su dva puta potpisom pera, a uz zalaganje srpske politicke elite, preslo sa strane porazenih na stranu pobednika.

(недеља, 07. дец 2014, 10:43) - sasa [нерегистровани]

Istoriska greska

Da smo tada gradili Srbiju kao drzavu danas bi bili daleko napredniji ne bi imali ovih proslih ratova. Ali velike sile se umjesale pa mi napravismo jugoslaviju. Najgore sto mnogi u Srbiji misle da su jos u toj jugoslaviji.

(недеља, 07. дец 2014, 09:03) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Велика и скупа грешка

Лепо као идеја, али Србија није имала обавезу парема харватилма и словенцима, да их вадил из канџи аустроугарске.

Србија и Црна Гора су једине имале државе, остали само жељу и онда прилику преко Србије... остатак знамо.
Србија је жестоко платила своју заблуду и то чиме, животима грађана, скоро милион у Првом, милион и по у Другом, преко милион у НДХ... и увек дежурни кривац... сви су испали паметнији и добиоли оно што никад нису имали.
Зла судбина... народ није крив.