Таин – тајно оружје српског војника

Да војска заиста маршира на свом желуцу, како је говорио Наполеон, још једном је потврђено у Првом светском рату. Иако је аустроугарска војска имали обилније и богатије оброке, српски војник се захваљујући таину хранио здравије. Зато је био спретнији и покретљивији од непријатеља.

И сит и сигуран! То је таин значио за српског војника. Специфична мешавина раженог и белог брашна, могла је да траје дуго и да даје снагу и гипкост у борби. Реч таин је турског порекла и значи следовање, објашњава Димитрије Вујадиновић, аутор пројекта "Хлеб у Великом рату".

"Наша војска је одмах после турско-српских ратова – почела да производи таин, војни хлеб. Он је био здрав и храњив. Његови састојци су: 70 одсто раженог брашна, 30 одсто белог брашна и све се то замеси, не са квасцем већ старим и очврслим, сувим – већ квасним тестом, које се зове комин."

На почетку рата Србија је могла да прехрани и цивиле и војску, која је имала одређено следовање.

"Следовање војника је било 800 грама хлеба. Неспорно је да је тај хлеб, који је конзумирао војник у Првом светском рату, обезбеђивао довољну енергетску вредност да војник може извршавати основне борбене задатке", објашњава Бошко Тешановић, професор агрономије.

Прича се да је успеху српске војске у Церској бици допринела и специфична исхрана: таин у комбинацији са јачим, сланијим сиром (пуним беланчевина које доприносе покретљивости), уз лук, паприку и пасуљ (обилују инсулином).

Тада су и суве шљиве подељене војницима, пошто је у Горњем Милановцу остала велика количина шљива, чији су извоз спречили Аустроугари. Енергетска вредност сувог воћа је висока, а хлеб са сувим шљивама се и данас налази на менију војске у ванредним условима.

Војник који се тако храни – није тром, лакше се креће и има енергију за брдовит терен. За разлику од аустроугарских војника који су имали бољу и обилнију али не и здравију исхрану.

Умешен и печен 1912. један таин и данас опстаје и чува се у пиротском музеју. Био је прво следовање Алексе Здравковића из Пирота, кога је мајка заветовала још када је кренуо у балканске ратове да прво следовање хлеба, односно таина, сачува и да ће га тај таин чувати од куршума.

Алекса је прошао балканске ратове, војевао је у Првом светском рату и вратио се окићен бројним оредењем и сачуваним таином.

Прича о чудесном Алексином хлебу ширила се међу војницима, нарочито после битке код Битоља, када је метак намењен Алекси погодио његову чутурицу. Алекса није добио ни огреботину, али јесте бројне понуде да прода таин, чак и од савезничких војника.

Чињеница да је обавезни део униформе била управо торбица за хлеб, сведочи о томе да је таин заиста био светиња за војнике.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(субота, 25. окт 2014, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

Re: Kom

Осатави Гугл. Узми, ипак, неку књигу. После битке на Кајмакчалану расформирани су тадашњи добровољачки, четнички, одреди, и њих замењује нови добровољачки одред који због нових политичких околности добија назив Југословеснки добровољачки одред, иако у његов састав улази чак 95 одсто Срба (били су то углавном аустроугарски заробљеници из Русије и добровољци из Америке). Толико о историји. А овај човек из Пирота се борио у војсци Краљевине Србије.

(субота, 25. окт 2014, 15:52) - И ми ваљда имамо нека права или? [нерегистровани]

Србија створила Југославију а не обратно

Да, мој чукундеда, Шумадинац, лежи на Солунском гробљу, а ви се Југоси борили, а није ни постојала Југославија још петнаест година.
Бре Аустроугари и Немци, нису напали никакву тамо Југославију него Србију.

(субота, 25. окт 2014, 14:11) - Млађима: [нерегистровани]

Покојни деда је увек...

опомињао:Леба се никад не баца!

(субота, 25. окт 2014, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

..

istinsko pravoslavlje podrazumeva saradnju sa hricanima na zapadu.i oslobadjanje od komunizma u kome smo duboko zaronjeni danas.

(субота, 25. окт 2014, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

Kom

Za vajne poznavaoce istorije, u proboju Solunskog fronta učestvovao je i Jugoslovenski odred. Reč je o hrvatskim i slovenačkim poklonicima politike ujedinjenja definisane od strane narodnih predstavnika u Nišu 1914 godine.
Jugoslovenski odred je dakako bio manje brojniji od srpskih divizija, ali značajan u nekom drugom pogledu.

(субота, 25. окт 2014, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Re: Hmmm

A kako ce biti Jugoslovenski vojnik, kada Jugoslavija tada nije postojala?

(субота, 25. окт 2014, 09:50) - anonymous [нерегистровани]

Re: Jugoslovenski vojnik

U vreme kada je ratovao Aleksa je bio srpski vojnik. Jugoslavija je dobila ime 3. oktobra 1929. Pre toga je od 1. decembra 1918. bila Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

(субота, 25. окт 2014, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

slava im .

Njima i turcima koji su donijeli tain.
A donesose ga iz oblaka preko kajmakcalana.

(субота, 25. окт 2014, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Hmm

Valjda Jugoslovenski vojnik u to vreme ...

(субота, 25. окт 2014, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

zivela Srbija i srpski vojnik