Амбасадор Србије у Италији: Коронавирус за недељу дана однео 5.000 живота, више него за месец дана

Aмбасадор Србије у Италији Горан Алексић наводи да eпидемија коронавируса натерала Италијане да промене начин живота. Кад се на ТВ прикаже слика како камиони одвозе сандуке из Бергама, нема даље расправе, прича Алексић.

Амбасадор Србије у Риму каже за РТС да нико није могао да претпостави да ће се Италији догодити катастрофа и да ће се коронавирус проширити тако брзо и том динамиком.

"Још у јануару смо мирно живели, први случајеви су забележени у фебруару и онда експоненцијални скок и сада имате ситуацију да преко 900 људи дневно умре због болести и компликација", наводи Алексић.

Јуче је забележено 800 мртвих за 24 сата у Италији, чиме је ова земља превазишла број од 10.000 људи који су умрли због коронавируса, указује амбасадор Србије.

"У петак смо имали преко 920 људи умрлих за један дан, прошле суботе 793. За једну недељу вирус је однео живота колико и за протеклих месец дана – преко 5.000 људи", напомиње амбасадор Србије у Риму.

Бројеви говоре најјаче 

Подсећа да је Италија увела ванредно стање 31. јануара, а друге мере су после постепено увођене.

"Италија може да још појачава контроле. Уведене су казне од 400 до 3.000 евра за људе који нарушавају прописане мере. Једини је то пут, нема другог рецепта", истиче Алексић.

Према његовим речима, бројеви говоре јаче од било којих речи с обзиром на то да сваког дана расте број оболелих.

"Апелује се на грађанство да слуша, уважи оно што саветује струка, наука и политика. Оног тренутка кад се на телевизији покаже војни конвој који одвози 75 сандука из Бергама, нема даље много расправе", објашњава амбасадор Србије.

У Италији, како каже, има стотине различитих реалности.

"Дешава се да због баналних изговора људи нарушавају правила и доводе у опасност себе и друге. Десило се да је, кад су прве мере уведене у Ломбардији, неколико десетина хиљада људи кренуло са севера на југ земље, да су тог викенда возови били пуни, отишли су и сад се страхује да ће они пренети вирус на југ земље који је био мирнији и где је здравство и систем слабији од оног на северу", наводи Алексић.

Промењен италијански начин живота 

Италија је, указује, снабдевена намирницама. Раде апотеке, продавнице хране. Међутим, људи то користе да изађу, стоје у редовима.

Према његовим речима, промењен је италијански начин животе.

"Ово је медитеранска земља, људи воле да се друже, да су по кафићима, ресторанима. То је промењено јер је ситуација натерала земљу и људе да промене своје понашање", указује Алексић.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво