Читај ми!

РАТ У УКРАЈИНИ

Москва упозорава Запад на разорни удар освете ако подржи напад на Крим; Зеленски: Нова фаза општег руског рата

Рат у Украјини – 799. дан. Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова упозорила је да ће сваки украјински удар на Кримски мост или против самог Крима а који подржи Запад бити дочекан разорним осветничким ударом Русије. Украјина је саопштила да завршава изградњу утврђења у пет региона, укључујући и Доњецк. Русија је објавила да је од почетка године заузела 547 квадратних километара територије нових региона Федерације. Немачки канцелар Олаф Шолц грубо је исмејао захтев Украјине за ракете "таурус", преноси "Билд". Поручио је да се не може расправљати као између пријатеља: "Зар ми не верујеш, ја верујем, али не бих почео да дајем свима све оружје“, иронично је одговорио и насмејао се Шолц.

Москва упозорава Запад на разорни удар освете ако подржи напад на Крим; Зеленски: Нова фаза општег руског рата Москва упозорава Запад на разорни удар освете ако подржи напад на Крим; Зеленски: Нова фаза општег руског рата

Настављају се жестоке борбе на истоку и североистоку Украјине – две особе су погинуле у Доњецком и Харковском региону, док је најмање шесторо деце повређено у ударима руских трупа током претходног дана.

Портпарол украјинске стратешке команде Исток Назар Волошин упозорио је да се ситуација на фронту у источној Украјини погоршава, премда украјинске снаге "и даље чврсто држе" одбрамбене линије против, како је навео, боље опремљеног непријатеља.

Москва је своје трупе концетрисала у Доњецком региону где су, како је саопштено, оствариле напредак у правцу код Авдејевке и села Очеретин, и опкољен – са обе стране – стратешки важан град Часов Јар.

Далеко од борби, директорка Националне обавештајне службе Сједињених Држава Аврил Хејнс оценила је да се рат у Украјини неће ускоро завршити, те да развој ситуације на домаћем и међународном плану иде у корист руског председника Владимира Путина.

Огласили су се и из НАТО-а, дубоко забринути због појачаних хибридних напада Русије на територији земаља Алијансе који представљају претњу безбедности. Ипак, НАТО је уз осуду Кремљу нагласио да овакве акције неће одвратити чланице Алијансе да наставе да подржавају Украјину.

Најважније

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара