Руси против Британаца, трка за приштински аеродром

Руски и британски војници стајали су, тачно пре 20 година, лицем у лице на путу који води ка приштинском аеродрому у најозбиљнијој кризи која је између Русије и Запада избила од окончања Хладног рата. Командант НАТО-а Весли Кларк издао је наређење за заузимање аеродрома, које је генерал Мајкл Џексон игнорисао. Тензије су трајале пуна три дана, али упркос хаосу који је владао свуда унаоколо, није испаљен ни један метак.

Црвени „сузуки свифт" лагано је клизио ка руском оклопном транспортеру, на којем је незаинтересовано, догађаје који су се около одвијали, посматрао руски падобранац. Неколико пута је скренуо поглед ка аутомобилу који му је прилазио и тек када је возило дошло на десетак метара раздаљине, лактовима је, сасвим мало, померио митраљез у смеру црвеног аутомобила. Тек да путницима стави до знања с чим би могли да имају посла.

Неколико стотина метара од Руса, поред пута, у трави која им је досезала до колена, стајали су британски војници, који су не претерано ревносно контролисали људе намерне да крену пут приштинског аеродрома, на којем се већ извесно време вијорила руска застава.

Британци су у први ешалон послали чувене ратнике - Гурке, који су за појасом носили једнако славне ножеве „кукри" и хвалили се геслом: „Боље умрети, него бити кукавица." На другој страни били су руски падобранци, који су на Косово прешли из мисије Сфора у БиХ. Јединицу су чинили, махом, ветерани рата у Авганистану.

У самој Приштини, такође, било је прилично хаотично. Из тек запаљених кућа, овај пут српских, куљао је дим, док су са обода града одјекивали рафали паљбе из аутоматског наоружања. Иако је припадницима Ослободилачке војске Косова било забрањено да наоружани улазе у град, подујевски командант Рустем Мустафа „Реми" поставио је штаб у насељу Грмија.

Руски падобранци су дан раније, на брзину ознаке Сфора префарбали у Кфор и преко Србије ушли на Косово. Током њиховог пута заказиване су седнице влада на Западу, јер овакав потез очигледно нико није предвидео. У Приштини их је дочекала одушевљена маса Срба, а конвој је убрзо отишао пут аеродрома.

Недуго затим, норвешки и британски специјалци ушли су као претходница у Приштину. У том тренутку, улице града биле су, због свеопштег страха, потпуно пусте. Норвешки војници су први ступили у везу са Русима и о томе обавестили генерала Мајка Џексона, високог, сувоњавог и благо погрбљеног професионалног војника, који је после косовског искуства прекомандован на место команданта Оружаних снага Велике Британије.

Главнина британских снага рано изјутра ушла је у Качаник, а затим и у Приштину, где их је већ неколико сати чекала прослава Албанаца. Када су два британска џипа по снажном пљуску коначно стигла до Чаглавице, села на улазу у Приштину, Руси су већ увелико заузели положаје на аеродрому.

Пошто су се некако пробили кроз одушевљену масу Албанаца, Британци су кренули ка руским положајима. Стигли су до пута који из Косова Поља води ка аеродромској згради и ту стали. Неколико тешких тенкова „челенџер" распоређено је по околини, а дуж пута стајале су Гурке, а иза њих падобранци.

Руси су употребили оклопни транспортер као контролни пункт за улазак на аеродром, а слично су поступили и Британци, неколико стотина метара даље. Излокани асфалтни пут између њих суштински је представљао ничију земљу.

Одједном, са приштинског аеродрома зачула се снажна грмљавина и неколико тренутака касније, један за другим, са писте је полетело шест „мигова 21", који су одлетели пут централне Србије. Готово истовремено, Британци су у околину аеродрома послали још неколико тенкова и борбених возила, а изнад глава, сада већ ретких посматрача, све време патролирали су хеликоптери НАТО-а.

Полетању „мигова", како се касније испоставило, претходили су бурни сати у самом врху НАТО-а. Главнокомандујући снага НАТО-а у Европи, генерал Весли Кларк, позвао је генералног секретара Алијансе, Хавијера Солану, који му је рекао да је у току „преузимање команде", а Американац је предложио да британски и француски падобранци буду пребачени хеликоптерима на Слатину и на силу преузму контролу над аеродромом.

Генерал Џексон је, према каснијим сведочењима, у неколико наврата довео у питање Кларкова овлашћења да такву акцију нареди, а дипломате су страховале да би циљеви ове операције далеко превазишли оквире о којима су се, нимало лако, договориле чланице НАТО-а, па је постојала озбиљна опасност да неке земље једноставно одустану од учешћа у акцији. Први су то, наводно, запретили Французи, а британски падобранци су врело послеподне провели у хеликоптеру недалеко од Скопља, пре него што је команда у потпуности одустала од акције.

„Због тебе нећу почети трећи светски рат", реченица је коју је Џексон наводно упутио Кларку, пошто је добио подршку Лондона, од премијера Тонија Блера и министра одбране Џорџа Робертсона, као и одлуку Владе да британске снаге заузму положаје око аеродрома, опколе га, али не и да блокирају писту.

Таква процена показала се тачном, јер су без логистичке подршке, Руси брзо остали без намирница, а после неколико дана куповине на црном тржишту, о снабдевању падобранаца бригу је две седмице касније преузео Кфор.

Спуштању тензија нимало нису допринеле ни изјаве руског генерала Леонида Ивашова, који је тврдио да је Русија спремна да на Косово пошаље хиљаде војника. Руси су, истини за вољу, у стање пуне приправности ставили неколико војних база и неколико транспортних авиона Ил-76, али је могућност да заиста стигну до Приштине постала тек теоретска када су захтев Москве за прелет одбијале редом Мађарска, Румунија и Бугарска.

Упркос чињеници да су Руси били практично опкољени, генерал Кларк је и даље инсистирао да НАТО заузме аеродром, тврдећи да има подршку највиших званичника међународне заједнице. Британски командант се, у међувремену, састао са руским командантом Виктором Заварзином, а после тог сусрета готово су нестале тензије међу директним учесницима ове кризе.

Истовремено, из излога у којима се рекламирао биоскопски програм, нестао је плакат за филм „Преговарач". Приказивање тог филма требало је да почне 24. марта.

Упоредо су вођени преговори о будућем ангажману руских снага, а Москва је инсистирала да руски контингент на Косову добије посебну зону одговорности, те да не подлеже заједничкој команди, што је НАТО одбио објашњавајући да ће на тај начин доћи до поделе Косова. Почетком јула, две стране постигле су компромисни споразум о статусу руских снага у саставу Кфора, према којем су били под командом команданта Кфора, али не и НАТО-а.

Руси су на Косову остали до средине 2003. године, до када су руководили аеродромом у Приштини и војном болницом у којој је лечено више од 10.000 људи. Најпознатија епизода из њиховог патролирања Косовом је свађа са Рамушом Харадинајем, после које је један од команданата ОВК место догађаја напустио са масницама на лицу.

Два месеца касније, Кларк је смењен са места главнокомандујућег НАТО-а. Касније, када је најавио да ће покушати да се домогне кандидатуре демократа за председника САД, Шелтон је на јавном скупу рекао да је Кларк има „проблеме са интегритетом и карактером", као и да никада не би гласао за њега.

Последњи авион ваздухопловства тадашње СР Југославије, једна „утва", са приштинског аеродрома полетела је 16. јуна 1999. године.

 

број коментара 27 Пошаљи коментар
(недеља, 14. јун 2020, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Rusija
vrlo su zanimljivi komentari, pogotovo srba, da li ste vi svesni, kakva je rusija nuklearna sila?????????????, za manje od 20minuta evropa I Severna amerika bi bila pretvorana , prakticno vracena u kameno doba I to radioaktivna!!!
I Srbija je u Evropi

(недеља, 14. јун 2020, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Kad je milosevic bio lud. Sto nije napravio dogovor sa zapadom. Bez opaljenog metka resis problem.

Nego je on hteo da ispadne neki toboze junak. Pa pametnom je bilo dosta da vidi sloveniju, hrvatsku i bosnu. Sve su to njegove zasluge, i njegovih tadasnjih glavonja u vrhu vojske, prodajemo kasarne i vojsku a onda sredimo neki dejton, ma nemoj. Zato nas i mrze srbi iz srpske, mi da im pomognemo, sklonimo se od nato pakta. A omladina tadasnja, veseli se na splavovima, drogiraju se, ili beze preko. I na kraju slag na torti, 5 oktobar, pa nema vece bruke i sramote. Milan stojadinovic se pred hitlerom nije toliko obrukao kao tadasnji srbi. I ostalo necu da pominjem, znate svi epilog od 2000 do sad. Zao mi je samo vojnika i nevinih civila na svakoj strani ako nista, makar su im duse spokojne u nebeskom carstvu.

(петак, 28. јун 2019, 09:01) - Srbin [нерегистровани]

Dozovimo se pameti

"Aли је могућност да заиста стигну до Приштине постала тек теоретска када су захтев Москве за прелет одбијале редом Мађарска, Румунија и Бугарска..." .
Pametnom dosta.

(петак, 21. јун 2019, 08:12) - anonymous [нерегистровани]

@Rusija

Da znamo kolika je Rusija nuklearna sila, ima malo veci nuklearni arsenal od Amerike, tako da ako bi rakete iz Rusije letele do Amerike, ne sumnjaj da ne bi letele i u drugom pravcu- ka Moskvi. A sto se poziva koji "bi sprecio napad nekih tamo Nacista na Irak, Siriju i Libiju", samo da te obavestim da americka avijacija redovno dejstvuje po ciljevima u Libiji, u svom reonu operacija u Siriji, kao i u Iraku. Nesto ne vidim da ih je "jedan jedini poziv iz Moskve" sprecio da nekoga bombarduju. Ajde se malo osvesti, ili porasti, pa pokusaj ponovo.

(уторак, 18. јун 2019, 21:49) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Je cuvala ledja Rusima svo vreme I nadrljala I danas zapad na Nas tako gleda ,I koliko god da Nas je kostalo ovi nasi ne popustaju a Rusi Kao I 45 pa I danas gledaju Ali ne deluju.Dosli I otisli I sa njima 40 000 Srba Iz Ristine.Gledajmo sebe I ne brinimo za Ruse

(субота, 15. јун 2019, 19:44) - anonymous [нерегистровани]

rusija

vrlo su zanimljivi komentari, pogotovo srba, da li ste vi svesni, kakva je rusija nuklearna sila?????????????, za manje od 20minuta evropa I Severna amerika bi bila pretvorana , prakticno vracena u kameno doba I to radioaktivna!!!, jedan obican poziv iz moskve preka activne crvene linije za vasington, nebi ni pomislili nacisti da bombarduju Srbiju ili Irak Libiju , Vijetnam, Koreju ,Liban, Panamu ,Siriju, Avganistan I druge zemlje koje su prakticno osakacene na dugi vremenski period;;;;;;;, svi rade za iste gazde, vlada na celu rusije igra igru velikih gazda to je sve!!

(субота, 15. јун 2019, 16:32) - Milos Canada [нерегистровани]

Hvala

istinita informacija.

(субота, 15. јун 2019, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

e...

pa to je sve sto su mogli uciniti i nista vise ali dobro moramo im a odati priznanje za njivovu volju i hrabrost, to su bila teska vremena za Rusiju dok je sad malo obrnuta prica i stanje...

(петак, 14. јун 2019, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

super

Bas su nam pomogli
Dosli kad se sve zavrsilo i morali su da odu kad su dosadili Americi i Britaniji
To je ta prica.

(петак, 14. јун 2019, 09:58) - mali " Srbin" [нерегистровани]

Ko je ovde lud ???

Izdali smo ( i dalje to radimo ) sami sebe .