Читај ми!

Лето у Грчкој тражи дубљи џеп него пре пандемије – шта за то добија српски туриста

Привреда целог света добро је осетила шта значи изостанак прихода од туризма. Kако се смањује број заражених ковидом, а повећава број вакцинисаних, с доласком лета поново се размишља о путовањима.

У четвртак је после три деценије KЛМ отворио три лета за Београд недељно а биће их од средине лета и пет. Kао основни разлог директор KЛМ-а за ово тржиште наводи побољшање конекција са светом али и жељу холандских туриста да посете Србију, јер овде су забране због ковида мање, јефтино је и има много добрих дестинација унутар Србије које треба посетити.

Тајс Kомен из KЛМ - ЕР Франса напомиње да Србија има добра, вина и бање, дивну природу и топлу климу.

"Већина вашег становништва је вакцинисана здравствени систем вам функционише добро, све су то услови због којих би један Холанђанин дошао у Србију. Ова линија има два смера и оба ће радити", наводи Комен.

Што се тиче куповине појединачних карата за авио-туризам, нешто се мења и на том плану. "Ер Србија" најављује 100.000 места ове сезоне само према Црној Гори.

Турска и Египат фунционишу без проблема у чартер и линијским летовима, за Kипар има још мало слободних места. Највећа енигма остаје Грчка која је у петак отворила сезону и почела са пријемом српских туриста.

Међутим, код Грка су спремни само пакет аранжмани и хотели док ће апартмани и оно на шта је навикао српски туриста тек треба да се усагласи. Осим тога, Грчка је поскупела, кажу прве информације, и то хотелски смештај, за 30 одсто.

Агент "Џамбо тревела" Игор Врањешевић потврђује да су аранжмани у Грчкој поскупели, тако да, отприлике, за цену смештаја од две звездице у Грчкој могу да се добију три у Турској или четири или пет у Египту.

Расте број путника са Аеродрома "Никола Тесла", али расту и цене. Разлог за то је неодржавање сајма, немогућност предсезонских уплата и то што цела Европа после тешке зиме када је била закључана, такође жели на одмор. Грчки хотелијери то користе, па прво нуде смештај богатијим земљама и онима који иду масовније. Тек тада на ред долазимо ми и наравно, нове цене, кажу у агенцијама.