Читај ми!

Привреда стоички подноси кризу, државне мере ублажиле штету

Захваљујући свеобухватном пакету државе, српска привреда се с ковидом 19 бори боље од земаља у региону. Најмању штету претрпеле су прехрамбена и хемијска индустрија. Број радника у погонима који су због заражавања или контаката одсутни креће се од један до пет одсто, што не утиче битније на производњу.

Почетак пандемије коронавируса са непознаницом донео је несигурност и отежао набавку репроматеријала, али прехрамбену индустрију није спотакао.

У "Прима нови", највећој домаћој компанији у Лесковцу са више од 1.000 радника, крај године дочекују са увећаним прометом, новим инвестицијама и радним местима.

"Пре пар дана смо пустили у рад нову линију за производњу вафла. Вредност инвестиције је 1.100.000 евра, упослили смо нових 40 радника и са старом линијом смо добили укупан капацитет од 570 тона готовог производа", каже Данило Стојановић, генерални директор фабрике "Моравка", Лесковац.

Бојан Станковић, радник "Моравке", врло је задовољан: "Тако брзо да добијем посао за време короне, то је невероватно."

Целе године овде се ради у три смене без предаха како би наполитанке стигле до купаца у окружењу, али и преко океана у Америку и Аустралију.

Стао извоз намештаја 

Другачија слика у дрвопрерађивачкој индустрији. Корона је зауставила извоз. У погонима холандског инвеститора који је на југ земље стигао прошле године, уместо намештаја, током ванредног стања, производили су маске и заштитна одела и донирали их болницама, војсци, полицији.

Столице, фотеље и гарнитуре из Врања сада поново крећу ка Холандији и Немачкој.

"Прелазимо на основну производњу, потписали смо нове уговоре, ево сад нам се шири производња, удвостручујемо број радника, запошљавамо сада раднике, дајемо решења за стално уз најбоље плате", наводи Ивица Станојевић, технички директор фирме "Мобелс", Врање.

Поправља се ситуација у текстилној производњи 

Затварање продајних објеката широм света и смањена потражња успорили су и текстилну производњу. Турски "Евротај", који од пре две године тексас за познате светске брендове производи у Краљеву, пролетос је затворио погон на пет недеља.

Ситуација се поправља па су у најави и нова запошљавања.

"С обзиром на то да смо добили неке озбиљне поруџбине за наредни период, март и април, ми ћемо већ до краја децембра запослити 200 особа", напомиње Елвиса Коца, руководилац људских ресурса "Евротај", Краљево.

Државне мере ублажиле штету 

Већу штету по српску привреду ублажиле су државне мере. Компаније на југу Србије нису претрпеле веће губитке.

"И стране фирме и домаће фирме које овде раде, имају пад производње негде око 10 одсто, што је ипак подношљиво", каже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Да тако и остане, предузимају се све превентивне мере како би се запослени сачували од короне.

Смедеревска железара 960 радника из администрације, у три групе по две недеље, шаље на годишњи одмор и плаћено одсуство.