Свет више нема где да складишти нафту, залихе се пребацују на море

Трговци нафтом боре се да пронађу бродове, железничке вагоне и нафтоводе за складиштење горива, јер се конвенционална складишта попуњавају услед обилне понуде и пада тражње у време пандемије коронавируса.

Свет је препун залиха нафте, а десетине танкера резервисани су последњих дана да, као плутајућа складишта, носе најмање 30 милиона барела млазног горива, бензина и дизела, наводи Ројтерс.

Око 130 милиона барела сирове нафте већ се налази у плутајућим складиштима.

Према подацима трговаца и превозника нафте, копнени резервоари су већ пуни или заузети.

Потражња за нафтом и њеним дериватима пала је за чак 30 одсто, јер су владе широм света поручиле грађанима да остану код куће како би спречиле ширење коронавируса – што је приземљило авионе, а аутомобиле оставило паркираним.

Организација земаља извозница нафте (ОПЕК), Русија и други велики произвођачи склопили су договор о смањењу производње, али тај споразум ће смањити залихе само за око 10 одсто и почеће да се спроводи од маја.

Ројтерс напомиње да је тешко проценити укупни светски капацитет складиштења нафте, али су знакови да је граница достигнута све очигледнији.

Повећан број складишта на мору је један од показатеља, јер је скупље од складиштења на копну и може бити технички захтевно, објашњава британска агенција.